Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Kleń

Kleń

Podstawowe informacje

Kleń to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych. Łacińska nazwa tej ryby to Squalius cephalus lub Leuciscus cephalus. Mięso klenia nie jest szczególnie cenione, ale mimo to ten gatunek jest chętnie łowiony przez polskich wędkarzy i czasami trafia na stoły. Przedstawiony gatunek dość licznie występuje w polskich wodach. Jednak przy tym zaznaczyć trzeba, że kleń ryba jest niezwykle odporna na zmiany temperatury. Już wczesną wiosną można liczyć na częste brania tychże ryb.

Jak wygląda kleń? Opis wyglądu

kleń
Źródło: Wędkarski Świat

Oto kilka cech opisujących wygląd omawianej ryby:

  • Ciało bocznie spłaszczone o dużych i twardych łuskach;
  • Duża głowa i stosunkowo duży otwór gębowy;
  • Łuski u mniejszych okazów są srebrne. Natomiast duże okazy mają często łuski o lekko złotym odcieniu;
  • Płetwa ogonowa i grzbietowa barwy szarozielonej, a płetwy brzuszne i odbytowe są czerwone;
  • Grzbiet jest szaro-brązowy, brzuch jasny, a boki są srebrzyste. Długość, jaką osiąga klen wynosi zazwyczaj od 50 do 60 cm, a masa waha się w granicach 3-5 kg.

Gdzie występuje kleń?

Występuje w jeziorach, rzekach, zatokach morskich oraz zbiornikach zaporowych. Preferuje czyste rzeki o żwirowatym dnie oraz bystrym nurcie. Ryba kleń uwielbia miejsca zarośnięte. Można więc oczekiwać spotkania z tym gatunkiem w rzekach nizinnych i zarośniętych. Natomiast dodajmy, że klen to ryba występująca dość często w Europie i Azji. W Europie można go spotkać od Wielkiej Brytanii i Hiszpanii na zachodzie po basen Morza Czarnego na wschodzie. W Polsce kleń występuje w większości rzek i jezior, szczególnie na północy i wschodzie kraju.

kleń na spinning
Źródło: Tomasz K. – kleń na spinning złowiony w zbiorniku Dziećkowice. Zdjęcie z bazy rekordów

Kleń – Odżywianie

Klen żywi się widłonogami, wrotkami, roślinami naczyniowymi czy mniejszymi rybami. Tymczasem poniżej znajduje się rozszerzona lista organizmów, którymi chętnie żywi się ta ryba:

  • bezkręgowce;
  • mięczaki;
  • skorupiaki;
  • owady i ich larwy;
  • małe ryby;
  • kijanki i małe żaby;
  • raki.

Mimo tego, że kleń ryba jest często zaliczana do drapieżnych, to nie gardzi również owocami. Mianowicie świetnym przykładem mogą być wiśnie i czereśnie, które są uważane za świetną przynętę na te ryby.

Metody połowu i dodatkowe informacje

Najlepsze efekty połowu kleni osiągane są w lipcu, sierpniu i wrześniu. Skuteczne przynęty to niewątpliwie błystki, sztuczne muchy, owoce, kukurydza czy też rippery. W wędkarskich przybornikach nie może też zabraknąć smużaków. Tymczasem jako zanęty stosuje się sypkie mieszanki ryby karpiowate. Do połowu mniejszych osobników wędkarze stosują metodę spławikową. Natomiast większe osobniki są zdecydowanie bardziej płochliwe, toteż konieczne jest zastosowanie metody spinningu lub metody muchowej. Kleń wymiar ochrony ma ustalony na 25 cm, brak okresu ochronnego. Limit połowowy wynosi 10 sztuk na dobę. Jednak pamiętajmy, że w różnych okręgach może się to różnić.

klen
Źródło Getty Images Signature / Canva Pro

Polecane metody połowu klenia:

Rozmnażanie klenia

Tarło klenia odbywa się od kwietnia do maja w temperaturze powyżej 18 stopni Celsjusza. Samica składa nawet 60 tysięcy ziaren ikry. Czas trwania inkubacji to od 3 do 6 dni. Klenie krzyżują się z ukleją i płocią. W związku z tym klenia krzyżówka z innymi gatunkami jest coraz częściej łowiona w Polsce. Gatunkiem, który często walczy z młodymi kleniami, jest pstrąg potokowy, szczupak i boleń.

Jak przyrządzić klenia?

Wspominaliśmy wcześniej, że klen nie jest rybą zbyt cenioną w kulinarnym świecie. Jednak dla osób, które chcą samodzielnie przyrządzić tę rybę, mamy sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 2 filety z klenia
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • plasterki cytryny do dekoracji

Instrukcje:

  1. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
  2. Następnie w małej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, sól, pieprz, oregano i tymianek.
  3. Ułóż filety na płaskiej powierzchni i posmaruj je przygotowaną mieszanką ziołową.
  4. Następnie umieść rybę na grillu i grilluj przez około 5-10 minut na każdej stronie, aż ryba będzie miękka i łatwo będzie się kruszyła widelcem.
  5. Podaj gorące, posypane wierzchu kawałkami cytryny do dekoracji.

Smacznego!

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE