Przepisy rybne

Przepis na zapiekankę z dorsza

Dorsz to gatunek ryb wędrownych, które najczęściej występują w północnej części Oceanu Atlantyckiego. W przypadku kontynentu europejskiego, dorsza można spotkać w Morzu Bałtyckim. Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu wartościowych kwasów, witamin i mikroelementów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W związku z tym warto jak najczęściej spożywać dorsza, a pomysłem na […]

Smażony węgorz z patelni – przepis

Węgorz jest uznawany za jedną ze smaczniejszych ryb. Najczęściej można go spotkać w ciepłych wodach wolno płynących lub stojących środkowej Europy. Chętnie wybiera zbiorniki z bujną roślinnością i miejscami, w których może się ukryć. Większą część dnia spędza na dnie zbiornika, choć jego aktywność zwiększa się podczas deszczu czy burzy. Jego ciało jest wydłużone i […]

Stek z tuńczyka z piekarnika

Stek z tuńczyka z piekarnika to potrawa, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Tuńczyk to duża, drapieżna ryba należąca do grupy makrelowatych. Jest rybą morską, występuje głównie w ciepłych wodach Atlantyku, Pacyfiku, Morzu Śródziemnym, ale również jego połowy zdarzają się na chłodniejszych morzach- Północnym i Barentsa. Największe okazy tuńczyka błękitnopłetwego mogą osiągać wagę […]

Przepis na Tołpygę

Tołpyga to ryba w Polsce rzadko serwowana, nie występuje w naszym kraju, ale można ją do Polski sprowadzić. Pieczona w piekarniku tołpyga to zdrowy i smaczny przepis. Taka ryba smakuje niejednej osobie i jest dietetyczną potrawą. Na przygotowanie pieczonej tołpygi wystarczy 25 minut. Obiad to szybki i smakowity, godny podawania jak najczęściej. Tołpyga z piekarnika […]

Tatar z łososia – przepis

Tatar z łososia to pyszna przystawka. Można ją podawać samodzielnie, ale najlepiej smakuje z chrupiącą, białą bułeczką oraz liśćmi sałaty lodowej. Łososia kroi się w kostkę, sieka, dodaje się olej i sok z cytryny, można dodać sól i pieprz do smaku. Formuje się kulki, spłaszcza się je z góry, dekoruje się takiego tatara szalotką oraz […]

Szczupak pieczony

Szczupak pieczony to potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tej ryby. Poznaj przepis na szczupaka pieczonego. Szczupak jest rybą drapieżną, występującą w wodach słodkich, a także w Morzu Bałtyckim. Można go spotkać zarówno w akwenach stojących, jak i płynących. Polując na gatunki mniejsze od siebie, ukrywa się on przed ofiarami w zaroślach, za […]

Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem

Pstrąg jest to nazwa kilku gatunków drapieżnych ryb, które pochodzą z rodziny łososiowatych i występują w słodkich wodach. Aby własnoręcznie go złowić należy wybrać się w miejsce, gdzie występują czyste oraz rwące strumyki i rzeki. Ponadto jeziora i stawy o przejrzystej wodzie również stanowią świetne miejsce do złowienia wyżej wspomnianej ryby. Pstrąg bogaty jest w […]

Przepis na ryżową zupę rybną

Ryba jest mięsem, które często ląduje na stołach w polskich domach. Jedną z oryginalnych potraw na bazie ryby jest ryżowa zupa rybna. Główna zaleta przygotowania takiego dania to możliwość wyboru różnych gatunków ryb. Popularnością cieszy się dorsz, na którego możemy natrafić w różnych łowiskach. Występują na terenach Morza Bałtyckiego, np. w okolicach Łeby oraz Zalewie […]

Ryba ze szpinakiem – przepis na dorsza

Gdy mamy ochotę na zdrowy, pożywny i rzecz jasna smaczny obiad, szczególnie gdy chcemy trochę przełamać codzienną rutynę kotleta i ziemniaków, pierwszą rzeczą, która od razu przychodzi nam na myśl, jest ryba. Dobrze by było jednak dodać trochę zieleniny do naszego posiłku, bo jak już wychodzimy z wody na ląd to pełną parą! Pamiętacie kreskówkowego […]

Sum pieczony – Przepis na pieczonego suma

Sum pieczony to pyszna potrawa rybna, warta czasu spędzonego w kuchni! Sum to jeden z największych okazów pływających w polskich słodkich wodach. Tego drapieżnika spotkać można w wielu miejscach. Jednym z nich jest Jezioro Rybnickie, gdzie dwa lata temu zanotowano rekord – złowiono okaz o długości 259 centymetrów oraz o wadze 105,5 kilogramów. Ponadto łowiska […]

Autorzy