Przepisy rybne

Mintaj pieczony – przepis

Pieczony mintaj to danie, które Polacy chętnie jedzą nie tylko w święta ale również przez cały rok. Ryba z piekarnika w folii to doskonały wybór na smaczny obiad. Mintaj pieczony to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, któremu sprosta praktycznie każdy miłośnik potraw rybnych. Ilość przygotowanego dania można dowolnie dobrać, poprzez odpowiednie zmniejszenie lub zwiększenie […]

Ryba w sosie pomidorowym

Ryba w sosie pomidorowym to danie, które na pewno będzie świetnie przyjęte na każdym stole! Ryby są bardzo zdrowe i dlatego warto sięgać po nie przynajmniej raz w tygodniu, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. W związku z tym dobrym pomysłem jest odkrywanie kolejnych przepisów, które znacząco urozmaicą gotowanie. Jednym z nich na pewno jest ryba […]

Śledzie po kaszubsku – przepis

Śledzie to nieodłączny element naszej kuchni. Królują w rożnych formach i smakach na bożonarodzeniowych i wielkanocnych stołach. Nie obejdą się bez nich imieniny u cioci i impreza sylwestrowa. Rozmaite sałatki śledziowe, filety w oleju, w occie, w śmietanie i w innych kombinacjach zależnych od fantazji pojawiają się na naszych stołach bardzo często. Śledzie po kaszubsku zna […]

Sos do łososia – jak go przygotować?

Jak przygotować sos do łososia? Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba, która świetnie sprawdzi się w roli dania obiadowego. Można przygotowywać go na różne sposoby. Nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, smażenia, jak i gotowania na parze. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki, by stworzyć danie, które zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Łosoś […]

Ryba po grecku – przepis

Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, nie ma nic wspólnego z krajem, który widnieje w nazwie potrawy. Jeżeli zapytamy jakiegoś Greka czy słyszał kiedykolwiek o takim daniu, to najprawdopodobniej zrobi tylko wielkie oczy i nie będzie wiedział o co nam chodzi. Skąd więc wzięła się ta nazwa? Najprawdopodobniej wiąże […]

Przepis na zapiekankę z dorsza

Dorsz to gatunek ryb wędrownych, które najczęściej występują w północnej części Oceanu Atlantyckiego. W przypadku kontynentu europejskiego, dorsza można spotkać w Morzu Bałtyckim. Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu wartościowych kwasów, witamin i mikroelementów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W związku z tym warto jak najczęściej spożywać dorsza, a pomysłem na […]

Smażony węgorz z patelni – przepis

Węgorz jest uznawany za jedną ze smaczniejszych ryb. Najczęściej można go spotkać w ciepłych wodach wolno płynących lub stojących środkowej Europy. Chętnie wybiera zbiorniki z bujną roślinnością i miejscami, w których może się ukryć. Większą część dnia spędza na dnie zbiornika, choć jego aktywność zwiększa się podczas deszczu czy burzy. Jego ciało jest wydłużone i […]

Stek z tuńczyka z piekarnika

Stek z tuńczyka z piekarnika to potrawa, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Tuńczyk to duża, drapieżna ryba należąca do grupy makrelowatych. Jest rybą morską, występuje głównie w ciepłych wodach Atlantyku, Pacyfiku, Morzu Śródziemnym, ale również jego połowy zdarzają się na chłodniejszych morzach- Północnym i Barentsa. Największe okazy tuńczyka błękitnopłetwego mogą osiągać wagę […]

Przepis na Tołpygę z piekarnika

Tołpyga pieczona z warzywami to potrawa, która niecodziennie znajduje się na naszych talerzach. Jednym z powodów tego, jest fakt, że tołpyga to ryba, która nie występuje w naszym kraju, ale można ją do Polski sprowadzić. Pieczona w piekarniku tołpyga to zdrowy i smaczny przepis. Taka ryba smakuje niejednej osobie i jest dietetyczną potrawą. Na przygotowanie […]

Tatar z łososia – przepis

Tatar z łososia to pyszna przystawka. Można ją podawać samodzielnie, ale najlepiej smakuje z chrupiącą, białą bułeczką oraz liśćmi sałaty lodowej. Łososia kroi się w kostkę, sieka, dodaje się olej i sok z cytryny, można dodać sól i pieprz do smaku. Formuje się kulki, spłaszcza się je z góry, dekoruje się takiego tatara szalotką oraz […]

Autorzy