Przepisy rybne

Sos do łososia – jak go przygotować?

Jak przygotować sos do łososia? Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba, która świetnie sprawdzi się w roli dania obiadowego. Można przygotowywać go na różne sposoby. Nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, smażenia, jak i gotowania na parze. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki, by stworzyć danie, które zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Łosoś […]

Ryba po grecku – przepis

Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, nie ma nic wspólnego z krajem, który widnieje w nazwie potrawy. Jeżeli zapytamy jakiegoś Greka czy słyszał kiedykolwiek o takim daniu, to najprawdopodobniej zrobi tylko wielkie oczy i nie będzie wiedział o co nam chodzi. Skąd więc wzięła się ta nazwa? Najprawdopodobniej wiąże […]

Przepis na zapiekankę z dorsza

Dorsz to gatunek ryb wędrownych, które najczęściej występują w północnej części Oceanu Atlantyckiego. W przypadku kontynentu europejskiego, dorsza można spotkać w Morzu Bałtyckim. Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu wartościowych kwasów, witamin i mikroelementów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W związku z tym warto jak najczęściej spożywać dorsza, a pomysłem na […]

Smażony węgorz z patelni – przepis

Węgorz jest uznawany za jedną ze smaczniejszych ryb. Najczęściej można go spotkać w ciepłych wodach wolno płynących lub stojących środkowej Europy. Chętnie wybiera zbiorniki z bujną roślinnością i miejscami, w których może się ukryć. Większą część dnia spędza na dnie zbiornika, choć jego aktywność zwiększa się podczas deszczu czy burzy. Jego ciało jest wydłużone i […]

Stek z tuńczyka z piekarnika

Stek z tuńczyka z piekarnika to potrawa, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Tuńczyk to duża, drapieżna ryba należąca do grupy makrelowatych. Jest rybą morską, występuje głównie w ciepłych wodach Atlantyku, Pacyfiku, Morzu Śródziemnym, ale również jego połowy zdarzają się na chłodniejszych morzach- Północnym i Barentsa. Największe okazy tuńczyka błękitnopłetwego mogą osiągać wagę […]

Przepis na Tołpygę z piekarnika

Tołpyga pieczona z warzywami to potrawa, która niecodziennie znajduje się na naszych talerzach. Jednym z powodów tego, jest fakt, że tołpyga to ryba, która nie występuje w naszym kraju, ale można ją do Polski sprowadzić. Pieczona w piekarniku tołpyga to zdrowy i smaczny przepis. Taka ryba smakuje niejednej osobie i jest dietetyczną potrawą. Na przygotowanie […]

Tatar z łososia – przepis

Tatar z łososia to pyszna przystawka. Można ją podawać samodzielnie, ale najlepiej smakuje z chrupiącą, białą bułeczką oraz liśćmi sałaty lodowej. Łososia kroi się w kostkę, sieka, dodaje się olej i sok z cytryny, można dodać sól i pieprz do smaku. Formuje się kulki, spłaszcza się je z góry, dekoruje się takiego tatara szalotką oraz […]

Szczupak pieczony

Szczupak pieczony to potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tej ryby. Poznaj przepis na szczupaka pieczonego. Szczupak jest rybą drapieżną, występującą w wodach słodkich, a także w Morzu Bałtyckim. Można go spotkać zarówno w akwenach stojących, jak i płynących. Polując na gatunki mniejsze od siebie, ukrywa się on przed ofiarami w zaroślach, za […]

Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem

Pstrąg jest to nazwa kilku gatunków drapieżnych ryb, które pochodzą z rodziny łososiowatych i występują w słodkich wodach. Aby własnoręcznie go złowić należy wybrać się w miejsce, gdzie występują czyste oraz rwące strumyki i rzeki. Ponadto jeziora i stawy o przejrzystej wodzie również stanowią świetne miejsce do złowienia wyżej wspomnianej ryby. Pstrąg bogaty jest w […]

Przepis na ryżową zupę rybną

Ryba jest mięsem, które często ląduje na stołach w polskich domach. Jedną z oryginalnych potraw na bazie ryby jest ryżowa zupa rybna. Główna zaleta przygotowania takiego dania to możliwość wyboru różnych gatunków ryb. Popularnością cieszy się dorsz, na którego możemy natrafić w różnych łowiskach. Występują na terenach Morza Bałtyckiego, np. w okolicach Łeby oraz Zalewie […]

Autorzy