Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
wzdręga - ryby wzdręgi brania, okresy, rekordy

Wzdręga

Podstawowe informacje

Wzdręga (nazywana też przez wędkarzy krasnopiórką) to ryba z rodziny karpiowatych, która jest niezwykle podobna do płoci. Jednakże wzdręga ma jaśniejsze ubarwienie oraz silniej spłaszczone ciało. Tarło ma miejsce w kwietniu i maju, a niekiedy także w czerwcu kiedy to wiosną wody przybrzeżne nie osiągną odpowiedniej temperatury. Ryba ta nie odgrywa ważnej roli w gospodarce. Gatunek nie jest zagrożony wymarciem, a okres ochronny to 15 centymetrów. Wzdręga krasnopiórka może być hodowana w oczkach wodnych oraz stawach.

Jak wygląda wzdręga – Opis wyglądu

Oto najważniejsze cechy charakterystyczne tej ryby:

  • Dorosłe osobniki tego gatunku osiągają maksymalnie około 30 cm długości i ważą około 0,5 – 1 kg;
  • Mają mały otwór gębowy oraz ciało wyraźnie spłaszczone po bokach;
  • Cechą charakterystyczną jest też pokryty łuskami kil;
  • Wzdręga posiada tęczówkę oka w kolorze pomarańczowym, czasami żółtym.
  • Umiejscowione na bokach łuski przybierają srebrzysty kolor z wyraźnym odcieniem złotego lub miedziowego;
  • Płetwa grzbietowa skierowana jest ku tyłowi, a powierzchnia grzbietu najczęściej ma kolor zielono-szary;
wzdręga
Wzdręga krasnopiórka Źródło: GettyImages.com (Canva)

Gdzie występuje wzdręga krasnopiórka?

Naturalnym środowiskiem wzdręgi są nizinne, zarośnięte, wolno płynące rzeki. Krasnopiórka preferuje spokojne wody i może być łowiona na odcinkach nizinnych rzek, w stawach i jeziorach. Często można ją znaleźć w pobliżu roślinności, która stanowi schronienie i pożywienie dla tej ryby. W Polsce wzdręgi można spotkać w wielu wodach, w tym w rzekach, jeziorach i stawach, ale również w wybrzeżowych zatokach.

Czym żywi się wzdręga?

Pokarmem ryb jest przede wszystkim roślinność wodna. Jednak wzdręga jest to ryba wszystkożerna, toteż nieobce jej są drobne rybki czy też narybek. Ta ryba zwykle żywi się też drobnymi bezkręgowcami, takimi jak rureczniki, wioślarki, ochotkowate czy skorupiaki i ich larwy. Może także zjadać glony i detrytus. Ze względu na swoje małe rozmiary i niewielki otwór gębowy, wzdręga nie jest w stanie zjadać większych ofiar.

Metody połowu i dodatkowe informacje

Łowisz na spławik? Na te ryby wybierz się w kwietniu.
Wędkarstwo spławikowe (Źródło: Getty Image Signature / CanvaPro)

Metoda spławikowa jest wprost idealna do łowienia wzdręg. Natomiast do większych sztuk należy zastosować grunt. Wędka do połowu powinna mieć długość od 3,5 do 4,5 metra, a żyłka od 0,12 do 0,20 milimetrów. Haczyki o numeracji 8-14, a spławik bardzo czuły. Najlepszą przynętą, którą powinien wybrać wędkarz są białe oraz czerwone robaki. Zanętą, którą polubi wzdręga mogą być kromki chleba, kukurydza z chlebem lub ciasta. Ciepłe wiosenne dni to idealny okres na połów ryb.

Polecane metody połowu wzdręgi:

Jak przyrządzić? Przepis na wzdręgę

Mięso wzdręgi nie jest szczególnie cenione w kuchni, ponieważ ryba ta ma ponad 100 kości międzymięśniowych a tym samym niewielką ilość mięsa. Jednak istnieją przepisy, które pozwalają na ciekawe przyrządzenie tej ryby. Poniżej prezentujemy jeden z nich.

smażona wzdręga
Wzdręga smażona. Źródło: GettyImages.com (Canva)

Oto przepis na duszoną wzdręgę w sosie koperkowym:

Składniki:

  • 4 wzdręgi
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Filety krasnopiórki umyj i osusz. Następnie posól i popieprz z obu stron.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż filety wzdręgi z obu stron na złoty kolor. Wyjmij je z patelni i odłóż na bok.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, aż zmiękną.
  4. Dodaj bulion warzywny i śmietankę kremówkę, a następnie wymieszaj składniki. Potem włóż filety wzdręgi z powrotem na patelnię, przykryj i dusz na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
  5. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Następnie duś jeszcze przez 1-2 minuty.
  6. Podawaj duszoną wzdręgę w sosie koperkowym z ziemniakami lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE