Wzdręga -

Wzdręga (nazywana też przez wędkarzy krasnopiórką) to ryba z rodziny karpiowatych, która jest niezwykle podobna do płoci. Jednakże wzdręga ma jaśniejsze ubarwienie oraz silniej spłaszczone ciało. Naturalnym środowiskiem wzdręgi jest nizinne, zarośnięte, wolno płynące rzeki. Pokarmem ryb jest przede wszystkim roślinność wodna. Jednak jest to ryba wszystkożerna, toteż nieobce jej są drobne rybki czy też narybek.Tarło ma miejsce w kwietniu i maju, a niekiedy także w czerwcu kiedy to wiosną wody przybrzeżne nie osiągną odpowiedniej temperatury. Ryba ta nie odgrywa ważnej roli w gospodarce. Metoda spławikowa jest wprost idealna do łowienia wzdręg. Natomiast do większych sztuk należy zastosować grunt. Wędka do połowu powinna mieć długość od 3,5 do 4,5 metra, a żyłka od 0,12 do 0,20 milimetrów. Haczyki o numeracji 8-14, a spławik bardzo czuły. Najlepszą przynętą, którą powinien wybrać wędkarz są białe oraz czerwone robaki. Zanętą mogą być kromki chleba, kukurydza z chlebem lub ciasta. Ciepłe wiosenne dni to idealny okres na połów ryb. Gatunek nie jest zagrożony wymarciem, a okres ochronny to 15 centymetrów. Mięso wzdręgi nie nadaje się do spożywania, ponieważ ryba ta ma ponad 100 kości międzymięśniowych a tym samym niewielką ilość mięsa. Wzdręga krasnopiórka może być hodowana w oczkach wodnych oraz stawach.

Szczegóły
Wymiar ochronny
15 cm
Okresy ochronny
Brak
Dobowy limit połowu
Brak
Norma medalowa - zloty medal WŚ junior
38 cm
Norma medalowa - zloty medal WŚ senior
40 cm
Polecane
Autorzy