Tatar z łososia

Tatar z łososia – przepis

Tatar z łososia to pyszna przystawka. Można ją podawać samodzielnie, ale najlepiej smakuje z chrupiącą, białą bułeczką oraz liśćmi sałaty lodowej. Łososia kroi się w kostkę, sieka, dodaje się olej i sok z cytryny, można dodać sól i pieprz do smaku. Formuje się kulki, spłaszcza się je z góry, dekoruje się takiego tatara szalotką oraz świeżym ogórkiem. Można serwować udekorowanego koperkiem oraz kaparami.

Alternatywny przepis na tatar z łososia:

Rybę myje się w zimnej wodzie, osusza się papierowym ręcznikiem, a mięso sieka się ostrym nożem. Dodaje się grzyby, ogórki i cebulę pokrojone w drobną kostkę. Następnie doprawia się solą, dodaje się musztardę, żółtka przepiórczych jaj (sześć sztuk), mielony pieprze oraz maggi. Dolewa się pięć łyżek stołowych oliwy. Można podawać z bagietką lub żytnim chlebem. Dodatek posiekanych kaparów jest możliwy, ale nie konieczny. To luksusowa wersja tatara z łososia. Można tworzyć tatar z łososia surowego lub wędzonego. Niektórzy podają taki tatar z grzankami z ciemnego chleba, będzie to taka bardziej wytrawna wersja tej potrawy. Dobrym dodatkiem do tej przystawki będzie papryka surowa albo papardele z cukinii. Dodatek imbiru jest miłym urozmaiceniem – poza tym imbir przyśpiesza trawienie i nadaje ciekawy smak tej potrawie.

Podsumowując, tatar z łososia to elegancka przystawka godna najlepszych restauracji, którą można podawać ją w samemu w domu.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy