ryba

Ryby słodkowodne – ciekawostki i gatunki

Ryby słodkowodne to te, które zamieszkują zbiorniki wodne o niskim lub zerowym stopniu zasolenia – rzeki, jeziora lub strumienie. Te gatunki odnajdziemy w wodach śródlądowych na całym świecie, również w Polsce. Ryby słodkowodne stanowią większość całej populacji ryb, ale sporo z nich nie żyje na wolności, tylko w akwariach.

Połów dzikich okazów odbywa się przede wszystkim jesienią, natomiast przez resztę roku możemy kupować sztuki hodowlane. Głównymi eksporterami ryb słodkowodnych są: Norwegia, Kanada i Szwecja.

Rodzaje ryb słodkowodnych

Ze względu na pochodzenie, możemy wyróżnić trzy typy ryb słodkowodnych:

  • Pierwotne ryby słodkowodne – to te, które wyewoluowały naturalnie w słodkowodnych zbiornikach. Stanowią ok. 33% całej populacji ryb. Wyróżniamy około 6000 gatunków tego nadrzędu, w tym karpiokształtne, sumokształtne i kąsaczokształtne.

  • Wtórne ryby słodkowodne – wywodzą się od ryb, które kiedyś zamieszkiwały słone zbiorniki wodne, lecz później wyemigrowały do wód słodkich. Naturalnie występują w rzekach i jeziorach w Ameryce Środkowej i Australii.

  • Peryferyjne ryby słodkowodne – to ryby, które mają wysoką tolerancję na sól i mogą żyć także w morzu. Zaliczamy do nich na przykład ryby łososiowate i jesiotrowate.

Ryby słodkowodne w Polsce

W Polsce znajdziemy ok. 120 różnych gatunków wolnożyjących ryb słodkowodnych. Okazy, które nie występują naturalnie w naszych wodach, są hodowane w profesjonalnych akwariach lub sprowadzane zza granicy. Najpopularniejsze polskie gatunki to:

  • Okoń – jego mięso jest bardzo bogate w białko i niezbędne w zbilansowanej diecie, kwasy tłuszczowe omega-3. Zawartość tłuszczu jest niska jak na rybę, więc mięso tego gatunku poleca się osobom na diecie odchudzającej.

  • Karp – to ryba, którą już w XII wieku polscy mnisi hodowali w przyklasztornych stawach. Od wielu lat mięso z karpia jest w naszym kraju jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.

  • Karaś – chociaż karasie najczęściej pełnią rolę ryb ozdobnych w oczkach wodnych, to można ich używać także w kuchni. Ich mięso jest ciemne i bardzo smaczne. Karaś większość życia spędza na dnie, więc po wyłowieniu można wyczuć od niego specyficzny zapach mułu, jednak aby się go pozbyć wystarczy przez kilka godzin moczyć zimną rybę w mleku.

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Świeżą rybę rozpoznamy po skórze, powinna być błyszcząca, pokryta przezroczystym śluzem i pozbawiona wszelkich ran, które sprzyjają rozwojowi infekcji bakteryjnych. Wyznacznikami świeżości są także przejrzyste oczy i czerwone skrzela. Jeśli zauważymy niepokojące cechy, np. mętne oczy czy krwisty śluz, zrezygnujmy z zakupu takiej ryby.

A więcej o rybach słodkowodnych przeczytasz na stronie https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%c5%bcywcze/ryby/ryby-slodkowodne.html

Autorzy