Szczupak -

Szczupak pospolity to drapieżny gatunek należący do rodziny szczupakowatych. Występuje niemal w całej Europie; zamieszkuje zarówno płynące, jak i stojące wody słodkie, a także przybrzeżne słonawe wody Bałtyku. Charakteryzuje się spłaszczony ciałem o opływowym kształcie, małym, mocno osadzonymi łuskami oraz wydłużoną głową ze zwężającymi się szczękami. Może posiadać od 700 do nawet 900 niewielkich ostrych zębów, których ułożenie sprawia, że ofiary mają niewielkie szanse na ucieczkę. Głównym źródłem pożywienia są dla niego małe zwierzęta lądowe, ptaki oraz ryby, w tym także przedstawiciele własnego gatunku, na które poluje, czyhając w ukryciu między roślinami wodnymi. Tarło szczupaka pospolitego rozpoczyna się w marcu i trwa do końca kwietnia.
Choć trudne do porcjowania tak, aby uniknąć pozostawienia ości, mięso szczupaka jest wysoko cenione, głównie ze względu na jego wartości odżywcze.

Szczupak to popularny gatunek wśród wędkarzy. Łowić można go metodą spinningową, spławikową i gruntową. Najlepsze gatunki żywców przy metodzie gruntowej to płocie, karasie, ukleje i wzdręgi. W przypadku metody spinningowej dobrze sprawdzają się błystki wahadłowe, woblery oraz gumowe przynęty. Ryba ta intensywnie żerować zaczyna wraz z przyjściem jesieni, stąd najwłaściwszy okres połowu to wrzesień oraz październik.

Okres ochronny szczupaka pospolitego trwa od 1 stycznia do 30 kwietnia. Obowiązuje również dobowy limit połowu – 2 sztuki.

Szczegóły
Wymiar ochronny
50 cm
Okresy ochronny
Od 1 stycznia do 30 kwietnia.
Dobowy limit połowu
2 sztuki
Norma medalowa - zloty medal WŚ junior
100 cm
Norma medalowa - zloty medal WŚ senior
115 cm
Polecane
Autorzy