Miruna - Charakterystyka ryby

Gatunek ten głównie zamieszkuje południowe wody zachodniego Pacyfiku. Ryba ta poławiana jest głównie w wodach otaczających Chile, Argentynę i Nową Zelandię. Spotykana jest również w wodach południowej Australii i malowniczej Tasmanii. Miruna należy do rodziny drapieżników. Nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Ta ryba morska z rodziny morszczukowatych nie należy do dużych ryb. Jest średniej wielkości. Dorosłe osobniki osiągają od osiemdziesięciu do stu trzydziestu centymetrów. Ich waga nie przekracza dwóch kilogramów. Najwięcej tych osobników występuje się w Cieśninie Bassa.

Wymiary miruny

Jej kształt, jest bardzo charakterystyczny. Ryba ta zwęża się ku ogonowi. Ma duży otwór gębowy bez charakterystycznego wąsika na rybim podbródku. W całości pokryta jest małymi łuskami. Jej płatwa grzbietowa połączona jest z płetwą ogonową. Żyje w tymczasowych grupach osobników pływających razem. To sposób na zapewnienie sobie bezpieczeństwa i dostępu do pokarmu. Jest to głównie forma strategii pokarmowej. Ławice tworzy większość wszystkich znanych nam gatunków ryb. Te drapieżniki dożywają maksymalnie dwudziestu pięciu lat. Miruny pływają na głębokości od dwustu do tysiąca metrów.

Miruna nowozelandzka i patagońska

Nowozelandzka często mylona jest z miruną patagońską. Jej poprawna nazwa to buławik patagoński. To dwa oddzielne gatunki. Miruna ma bardzo ostre zęby. Dorosłe drapieżniki polują i żywią się małymi rybami, kalmarami, różnymi skorupiakami i kałamarnicami. Pokarm młodszych ryb to głównie zooplankton. Pokarm ryby zdobywają w wodach śródlądowych. Ta charakterystyczna ryba rozmnaża się w ciągu trzech miesięcy w roku. W czerwcu, lipcu i sierpniu samica składają około miliona ziaren ikry. Niektóre z samic, nie składają jaj każdego roku.

Miruna należy ryb konsumpcyjnych, lecz rzadko gości na naszych stołach. Jej białe mięso jest bardzo bogate w kwasy tłuszczowe. To bogactwo aminokwasów. Najczęściej sprzedawana jest jako mrożone filety. Jest coraz bardziej popularna na rynku polskim i europejskim. Ze względu na swoje bogate wartości odżywcze polecana jest przez dietetyków szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Wspomaga procesy myślowe i zdolność koncentracji. Gatunek ten ma bardzo duże znaczenie w rybołówstwie. To smaczna i popularna ryba.

Ryba ta często nazywana jest grenadierem lub buławkiem. Dawniej zaliczana była do ryb dorszowatych. To wspaniały gatunek z rodziny ryb morskich. Jej grzbietowa strona ma srebrzysty kolor. Zauważyć można niebieski, zielony lub fioletowy połysk. Pysk ryby jest bardzo szpiczasty. Dolna szczęka miruny jest wysunięta przed jej górną szczękę. Jej płetwy mają barwę ciemnoniebieską. Boki ryby są o wiele jaśniejsze od reszty jej ciała. Głowa ryby jest bardzo duża w stosunku do jej ciała. Należy do kostnoszkieletowych i jest kręgowcem.

Miruna wartości odżywcze

Miruna jest rybą jadalną. Bardzo cenioną ze względu na swoje wartości odżywcze, wyjątkowo delikatne mięsko i walory smakowe. W naszym kraju dostępna jest tylko w mrożonej postaci. Należy do ryb chudych i jest niskokaloryczna. To oceaniczna ryba jest wyjątkowa.

Szczegóły
Artykuły
Autorzy