Podstawowe informacje
Gatunek ten (łac. Macruronus novaezelandiae) głównie zamieszkuje południowe wody zachodniego Pacyfiku. Ryba ta poławiana jest głównie w wodach otaczających Chile, Argentynę i Nową Zelandię. Spotykana jest również w wodach południowej Australii i malowniczej Tasmanii. Miruna należy do rodziny drapieżników. Nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Ta ryba morska z rodziny morszczukowatych nie należy do dużych ryb. Jest średniej wielkości. Dorosłe osobniki osiągają od osiemdziesięciu do stu trzydziestu centymetrów. Ich waga nie przekracza dwóch kilogramów. Najwięcej tych osobników występuje się w Cieśninie Bassa.
Jak wygląda miruna – Opis wyglądu
Jej kształt, jest bardzo charakterystyczny. Ryba ta zwęża się ku ogonowi. Ma duży otwór gębowy bez charakterystycznego wąsika na rybim podbródku. W całości pokryta jest małymi łuskami. Jej płatwa grzbietowa połączona jest z płetwą ogonową. Żyje w tymczasowych grupach osobników pływających razem. To sposób na zapewnienie sobie bezpieczeństwa i dostępu do pokarmu. Jest to głównie forma strategii pokarmowej. Ławice tworzy większość wszystkich znanych nam gatunków ryb. Te drapieżniki dożywają maksymalnie dwudziestu pięciu lat. Miruny pływają na głębokości od dwustu do tysiąca metrów.
Miruna nowozelandzka i patagońska
Nowozelandzka często mylona jest z miruną patagońską. Jej poprawna nazwa to buławik patagoński. To dwa oddzielne gatunki. Miruna ma bardzo ostre zęby, a dorosłe drapieżniki polują i żywią się małymi rybami, kalmarami, różnymi skorupiakami i kałamarnicami. Natomiast pokarm młodszych ryb to głównie zooplankton. Pokarm ryby zdobywają w wodach śródlądowych. Ta charakterystyczna ryba rozmnaża się w ciągu trzech miesięcy w roku. Otóż w czerwcu, lipcu i sierpniu samica składają około miliona ziaren ikry. Niektóre z samic, nie składają jaj każdego roku.
Miruna patagońska często nazywana jest grenadierem lub buławkiem. Co ciekawe dawniej zaliczana była do ryb dorszowatych. To wspaniały gatunek z rodziny ryb morskich. Jej grzbietowa strona ma srebrzysty kolor. Natomiast zauważyć tam można niebieski, zielony lub fioletowy połysk. Pysk ryby jest bardzo szpiczasty. Dolna szczęka miruny jest wysunięta przed jej górną szczękę. Jej płetwy mają barwę ciemnoniebieską. Boki ryby są o wiele jaśniejsze od reszty jej ciała. Głowa ryby jest bardzo duża w stosunku do jej ciała. Należy do kostnoszkieletowych i jest kręgowcem.
Gdzie występuje miruna?
Miruna ryba występuje głównie u wybrzeży Ameryki Południowej, wzdłuż Chile i Argentyny, oraz w wodach Nowej Zelandii. Istnieją dwa wspomniane podgatunki miruny — nowozelandzki i patagoński. Warto dodać, że ten przedstawiciele tego gatunku mogą występować też w innych rejonach oceanicznych. Gatunek ten jest popularnym celem wędkarskim i doceniamy go ze względu na swoje walory smakowe.
Czym żywi się miruna?
Miruna jest rybą drapieżną i żywi się innymi rybami, głównie sardynkami. Może również zjadać krewetki, kałamarnice i inne drobne organizmy wodne. Ze względu na swoje żywieniowe preferencje, jest ważnym ogniwem w łańcuchu pokarmowym ekosystemów morskich, w których występuje.
Metody połowu i dodatkowe informacje
Miruna należy ryb konsumpcyjnych, lecz rzadko gości na naszych stołach. Jednak ostatnio się to zmienia, ponieważ białe mięso miruny jest bardzo bogate w kwasy tłuszczowe. To bogactwo aminokwasów. Najczęściej sprzedawana jest jako mrożone filety. Jest coraz bardziej popularna na rynku polskim i europejskim. Ze względu na swoje bogate wartości odżywcze dietetycy polecają mirunę szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Wspomaga procesy myślowe i zdolność koncentracji. Gatunek ten ma bardzo duże znaczenie w rybołówstwie. To smaczna i popularna ryba.
Polecane metody połowu miruny:
Miruna wartości odżywcze — jak przyrządzić mirunę?
Miruna jest rybą jadalną. Bardzo cenioną ze względu na swoje wartości odżywcze, wyjątkowo delikatne mięsko i walory smakowe. Oczywiście w naszym kraju dostępna jest najczęściej tylko w mrożonej postaci. Dodajmy też, że należy do ryb chudych i jest niskokaloryczna. To oceaniczna ryba jest wyjątkowa.
Ryba miruna ma delikatne mięso. Możesz przygotować je na wiele sposobów, zależnie od preferencji smakowych. Oto nasze propozycje:
- Pieczona miruna z ziołami i cytryną:
- Mirunę umyć i osuszyć, następnie posmarować olejem z oliwek i posypać solą oraz pieprzem.
- Na wierzchu umieścić kilka plasterków cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
2. Miruna duszona z warzywami:
- Rybę umyć i osuszyć, następnie pokroić w duże kawałki;
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojone warzywa (np. marchew, seler, pietruszkę, cebulę) oraz czosnek;
- Smażyć około 5 minut, a następnie dodać kawałki miruny;
- Zalać wszystko bulionem warzywnym lub wodą, dodać zioła (np. tymianek, rozmaryn) oraz sól i pieprz;
- Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, aż miruna będzie miękka.
Warto pamiętać, że ryba miruna ma delikatny smak i dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami, np. cytryną, pomidorami, ziołami czy oliwkami.