Podstawowe informacje
Belone belone to drapieżna belonokształtna ryba morska z rodziny Belonidae. Ryba ta jest drapieżnikiem o wyjątkowo silnym apetycie i szybkości, co umożliwia jej skuteczne polowanie na swoje ofiary. Warto też dodać, że belona przemieszcza się wzdłuż wybrzeży, poszukując pokarmu i dogodnych warunków życia. Natomiast polscy wędkarze chętnie łowią tę rybę przy nadbałtyckich plażach. Jeśli chodzi o wpływ na gospodarkę rybacką, to jest on średni, ale ryba ta była znana od starożytności i odgrywała ważną rolę w kulturze rybackiej niektórych regionów.
Jak wygląda ryba belona?
Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych cech opisujących belonę:
- Cechą charakterystyczną ryby jest bardzo mocno wydłużone ciało oraz płetwy bez promieni twardych, a pozostałe płetwy przesunięte są wyraźnie w kierunku ogona;
- Młodsze osobniki mają górną szczękę krótszą od dolnej;
- Grzbiet ryby ma barwę ciemnoniebieską, a boki są srebrne;
- Niezwykle charakterystyczny jest brzuch belony, gdyż jest on biały o żółtym połysku;
- Długość ciała wynosi zazwyczaj od 70 do 100 cm, a masa 1 kg.
- Ikra posiada długie nici czepne, którymi to przyczepia się do kamieni i roślin;
- Ości belony mają zielone zabarwienie ze względu na obecność biliwerdyny.
Gdzie występuje belona?
Występuje w płytkich wodach przybrzeżnych Bałtyku oraz otwartym morzu. Dodajmy też, że ryby te pływają w stadach, a w czasie ucieczki wyskakują ponad powierzchnię wody. Belona ryba jako typowy drapieżnik poluje tuż pod powierzchnią wody. Dodać też należy, że ryba ta preferuje wody o umiarkowanej temperaturze i jest aktywna głównie w okresie letnim, kiedy pokarm jest obfity. Natomiast często można ją spotkać w pobliżu brzegu oraz w okolicach estuariów i ujść rzek.
Szczególnie znane obszary występowania tej ryby to:
- Morze Śródziemne: Belona ryba jest powszechna w Morzu Śródziemnym, występując wzdłuż wybrzeży Hiszpanii, Francji, Włoch, Grecji i innych państw regionu.
- Morze Bałtyckie: Choć występowanie w Morzu Bałtyckim jest mniej nieco liczne, obserwuje się jej pojawianie się wzdłuż wybrzeży krajów bałtyckich.
Belona – Odżywianie
Żywią się głównie:
- skorupiakami;
- małymi rybami (śledzie, cierniki, szproty);
- kałamarnicami;
- innymi drobnymi zwierzętami wodnymi.
Metody połowu i dodatkowe informacje
Tarło trwa od maja do czerwca – ikra to od 1000 do 35 000 jaj o średnicy około 3 mm. Natomiast już po 5 tygodniach wylęgają się larwy mierzące 13 mm. Dla belony okres czy wymiar ochronny nie istnieją, podobnie jak z dobowym limitem połowu. Rekordowa ryba belona mierząca aż 89 cm złowiona została w Polsce. Wielu polskich wędkarzy stosuje również metodę surfcastingową w celu złowienia przedstawionej tutaj ryby. W niektórych krajach gatunek ten objęto ochroną ze względu na zmniejszającą się populację i znaczenie gatunku w ekosystemie morskim.
Polecane metody połowu belony:
Jak przyrządzić belonę?
Oto przepis na belonę:
Składniki:
- Filet z belony
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Olej roślinny
Instrukcje:
- Najpierw oczyść filet z belony, usuwając wszystkie ewentualne ości i skórę. Następnie dokładnie spłucz filet pod bieżącą wodą.
- Następnie skrop rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Sok z cytryny pomoże złagodzić charakterystyczny smak ryby i nada jej świeżości.
- W kolejnym kroku delikatnie posól i popieprz filet z belony, dopasowując ilość przypraw do własnych upodobań smakowych.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju roślinnego na średnim ogniu. Upewnij się, że cała powierzchnia patelni jest pokryta olejem.
- Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana, połóż filet z belony na patelni skórą w dół. Następnie smaż go przez 3-4 minuty, aż skóra stanie się chrupiąca i złocista.
- Następnie delikatnie odwróć filet i smaż go jeszcze przez 2-3 minuty po drugiej stronie, aż miąższ belony stanie się biały i miękki.
- Po usmażeniu filet wyjmij z patelni i odłóż na talerz. Oczywiście możesz go podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatek, kanapek lub dań z ryżem.
Podawaj świeżo usmażony filet z belony z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże warzywa, ziemniaki lub sosy. Przyrządzając belonę, ważne jest, aby nie przesmażać jej zbyt długo, aby miąższ zachował swoją wilgotność i delikatność. Smak omawianej ryby jest najlepiej podkreślany przez proste przyprawy, które nie przytłaczają naturalnego smaku ryby.