Podstawowe informacje
Sandacz (Sander lucioperca) to ryba z rodziny okoniowatych. Przez wędkarzy określany również jako zander lub mętnooki. Ryba sandacz ma duże znaczenie gospodarcze, ze względu na swoją wartość kulinarną i popularność wśród wędkarzy. Populacje tej ryby są zagrożone ze względu na utratę siedlisk naturalnych. W średniowieczu był on dostępny tylko dla bogatych ludzi, ponieważ stanowił luksusowy produkt spożywczy. W XVIII wieku, wraz z rozwojem sztuki kulinarnej, stał się popularny także wśród niższych warstw społecznych. Szczególnie dużym uznaniem darzony był sandacz pieczony.
Jak wygląda sandacz?
- Charakteryzuje się stosunkowo małą głową;
- Otwór gębowy charakterystyczny, wysunięty do przodu;
- Posiada wydłużone, lekko spłaszczone ciało;
- Dorasta nawet do 130 centymetrów;
- Na jego grzbiecie znajdują się ciemne pręgi, które schodzą w dół;
- Górna płetwa jest bardzo ostra.
Gdzie występuje sandacz?
Gatunek ten występuje w Europie od dorzecza Renu i Rodanu do Morza Kaspijskiego oraz w południowej Anglii. Można go spotkać na terenie całej Polski w rzekach, jeziorach i zbiornikach zaporowych, a także w płytki wodach wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Żyje głównie w głębokich, mętnych wodach o twardym dnie; w jeziorach żeruje na głębokości od 2 do 5 metrów. Wędkując celem złowienia mętonookiego należy dokładnie eksplorować przynętą dno. Te ryby najczęściej przebywają w jego pobliżu. Natomiast dodać trzeba, że polską stolicą sandacza jest Jezioro Czorsztyńskie.
Sandacz – Czym się żywi?
Prowadzi nocny tryb życia — aktywny staje się wieczorem, po zachodzie słońca. Sandacz pospolity jest drapieżnikiem, dlatego głównym źródłem pożywieniem są dla niego niewielkie ryby. Czasem żywi się również larwami owadów, dżdżownicami i żabami. W polskich rzekach czy jeziorach częstymi ofiarami sandacza są ukleje, płocie, wzdręgi oraz narybek wszelkiego typu. Zdarzały się również przypadki atakowania ptaków.
Metody połowu i dodatkowe informacje
Sandacz jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym i wysokich walorach smakowych. Ze względu na szybki wzrost i wpływ na środowisko jest często hodowany w stawach rybnych.
Najlepszym okresem na połów tej ryby jest jesień, a metody, które sprawdzają się najlepiej to spinning i metoda gruntowa. Przy spinningu używa się standardowych przynęt takich jak woblery, twistery czy błystki wahadłowe; ponadto używa się również małych ryb, żywych lub martwych.
Tarło tej ryby odbywa się w kwietniu i maju, choć może przeciągnąć się aż do początku czerwca. W związku z tym okres ochronny sandacza trwa od 1 stycznia do 31 maja. Obowiązuje także wymiar ochronny wynoszący 50 centymetrów i limit połowu – 2 sztuki.
Polecane metody połowu sandacza:
- Wędkarstwo spinningowe;
- Wędkarstwo gruntowe (martwa rybka);
- Wędkarstwo spławikowe (żywiec);
- Trolling.
Jak przyrządzić sandacza?
Sandacz pieczony to już klasyka kulinarna. Warto poznać jak pyszną rybą jest sandacz przepis znajdziesz poniżej!
Składniki:
- 1 duży filet z sandacza (ok. 500g)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Instrukcje:
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Posól i popieprz filet z obu stron.
- Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, czosnek i posiekaną pietruszkę.
- Włóż filet na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch ryby posmaruj mieszanką oliwy i cytryny.
- Pokrój drugą połowę cytryny w plasterki i ułóż je na wierzchu ryby.
- Piecz rybę przez około 20 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i łatwo będzie się rozpadać widelcem.
- Sandacz pieczony powinien być podawany z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!