Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Sandacz

Sandacz

Podstawowe informacje

Sandacz (Sander lucioperca) to ryba z rodziny okoniowatych. Przez wędkarzy określany również jako zander lub mętnooki. Ryba sandacz ma duże znaczenie gospodarcze, ze względu na swoją wartość kulinarną i popularność wśród wędkarzy. Populacje tej ryby są zagrożone ze względu na utratę siedlisk naturalnych. W średniowieczu był on dostępny tylko dla bogatych ludzi, ponieważ stanowił luksusowy produkt spożywczy. W XVIII wieku, wraz z rozwojem sztuki kulinarnej, stał się popularny także wśród niższych warstw społecznych. Szczególnie dużym uznaniem darzony był sandacz pieczony.

Jak wygląda sandacz?

  • Charakteryzuje się stosunkowo małą głową;
  • Otwór gębowy charakterystyczny, wysunięty do przodu;
  • Posiada wydłużone, lekko spłaszczone ciało;
  • Dorasta nawet do 130 centymetrów;
  • Na jego grzbiecie znajdują się ciemne pręgi, które schodzą w dół;
  • Górna płetwa jest bardzo ostra.
sandacz-czorsztyn

Gdzie występuje sandacz?

Gatunek ten występuje w Europie od dorzecza Renu i Rodanu do Morza Kaspijskiego oraz w południowej Anglii. Można go spotkać na terenie całej Polski w rzekach, jeziorach i zbiornikach zaporowych, a także w płytki wodach wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Żyje głównie w głębokich, mętnych wodach o twardym dnie; w jeziorach żeruje na głębokości od 2 do 5 metrów. Wędkując celem złowienia mętonookiego należy dokładnie eksplorować przynętą dno. Te ryby najczęściej przebywają w jego pobliżu. Natomiast dodać trzeba, że polską stolicą sandacza jest Jezioro Czorsztyńskie.

Sandacz – Czym się żywi?

Prowadzi nocny tryb życia — aktywny staje się wieczorem, po zachodzie słońca. Sandacz pospolity jest drapieżnikiem, dlatego głównym źródłem pożywieniem są dla niego niewielkie ryby. Czasem żywi się również larwami owadów, dżdżownicami i żabami. W polskich rzekach czy jeziorach częstymi ofiarami sandacza są ukleje, płocie, wzdręgi oraz narybek wszelkiego typu. Zdarzały się również przypadki atakowania ptaków.

Metody połowu i dodatkowe informacje

Sandacz jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym i wysokich walorach smakowych. Ze względu na szybki wzrost i wpływ na środowisko jest często hodowany w stawach rybnych.
Najlepszym okresem na połów tej ryby jest jesień, a metody, które sprawdzają się najlepiej to spinning i metoda gruntowa. Przy spinningu używa się standardowych przynęt takich jak woblery, twistery czy błystki wahadłowe; ponadto używa się również małych ryb, żywych lub martwych.

sandacz
Źródło: Wędkarski Świat

Tarło tej ryby odbywa się w kwietniu i maju, choć może przeciągnąć się aż do początku czerwca. W związku z tym okres ochronny sandacza trwa od 1 stycznia do 31 maja. Obowiązuje także wymiar ochronny wynoszący 50 centymetrów i limit połowu – 2 sztuki.

Polecane metody połowu sandacza:

Jak przyrządzić sandacza?

Sandacz pieczony to już klasyka kulinarna. Warto poznać jak pyszną rybą jest sandacz przepis znajdziesz poniżej!

Składniki:

  • 1 duży filet z sandacza (ok. 500g)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Instrukcje:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Posól i popieprz filet z obu stron.
  3. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, czosnek i posiekaną pietruszkę.
  4. Włóż filet na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wierzch ryby posmaruj mieszanką oliwy i cytryny.
  6. Pokrój drugą połowę cytryny w plasterki i ułóż je na wierzchu ryby.
  7. Piecz rybę przez około 20 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i łatwo będzie się rozpadać widelcem.
  8. Sandacz pieczony powinien być podawany z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE