Molwa - Molwa pospolita

Molwa, a właściwie molwa pospolita, jak brzmi pełna nazwa tego gatunku, to ryba morska z rodziny dorszowatych. Jej łacińska nazwa brzmi Molva molva.

Wygląd i charakterystyka molwy

Jak znaczna ilość gatunków ryb morskich, tak również i molwa pospolita zalicza się do ryb stosunkowo dużych. Jest to największa ryba wśród rodziny dorszowatych. Jej spore rozmiary zazwyczaj przekraczają długość 1 m. Niektóre osobniki osiągają nawet blisko 2 m. Przeciętna zaś długość jednego osobnika wynosi 1,3 m. Waga molwy waha się od 30 kg do nawet 45 kg. Uzależniona jest oczywiście od wymiarów danego osobnika.

W kształcie molwa pospolita jest długa i smukła. Jej głowa i oczy są małe, kontrastując z dużą szczęką, wyposażoną w imponujące zęby. Szczęka górna wystaje nieco nad dolną, która wyposażona jest w mięsisty wąsik – narząd smaku i dotyku. Molwa posiada dwie płetwy grzbietowe. Pierwsza z nich jest krótsza, składa się z 14-15 promieni płetw. Jest przy tym zaokrąglona. Natomiast druga z płetw grzbietowych molwy jest znacznie dłuższa i wyrównana na całej długości. To aż 61 do 68 promieni. Podobna do niej jest płetwa odbytowa. Płetwa ogonowa jest krótka. Podobnie niedługie są płetwy brzuszne, nie sięgając przed płetwy piersiowe.

W kolorze molwa jest zielono-brązowa, czasem rudobrązowa. Na grzbiecie jest ciemniejsza, od dołu oraz na bokach kolor jaśnieje. Zazwyczaj młodsze osobniki są jaśniejsze od tych w pełni dojrzałych.

Rozmnażanie

Dojrzałość płciową molwa osiąga w wieku 5-6 lat. Okres rozrodczy gatunku trwa od marca do lipca. Samica molwy składa od 20 do 60 mln ziaren ikry.

Występowanie molwy

Molwa pospolita występuje jedynie na półkuli północnej. Główny zasięg tego gatunku rozciąga się w Oceanie Atlantyckim w okolicach Islandii. Molwę spotkać można na zachód od Wysp Brytyjskich i Półwyspu Skandynawskiego, u wybrzeży Kanady. Występuje także bardziej na północ w Morzu Barentsa. W Bałtyku pojawia się sporadycznie. Na południu zasięg występowania molwy sięga do Cieśniny Gibraltarskiej i przez nią dalej na północy skraj Morza Śródziemnego.

Preferowana przez molwę głębokość wynosi od 100 do 600 m.

Zastosowanie i znaczenie molwy w gospodarce oraz rybołówstwie

Molwa jest poławiana gospodarczo na niewielką skalę. Jest jadalna, więc wykorzystuje się ją głównie w przemyśle spożywczym. Sprzedawana jest świeża, zasolona lub zasuszona. Kawior otrzymywany z ikry molwy uważany jest za przysmak w Hiszpanii, gdzie nazywają go huevas de maruca. Z molwy można także przyrządzić tradycyjne danie kuchni norweskiej, zwane lutefisk. 

Komercyjnie molwa odławiana jest głównie za pomocą włoka. Czasami rybacy, zwłaszcza w okolicach Wysp Owczych używają do połowu molwy sznurów haczykowych (ang. longlines).

Molwa nie nadaje się za to do wędkarstwa typu „złap i wypuść” (ang. „catch and release”), coraz modniejszego i uprawianego na coraz szerszą skalę. Molwa to gatunek ryby głębokowodnej i dostosowana jest do życia na określonej głębokości w morzu. Wyciąganie jej na powierzchnię powoduje poważne uszkodzenie jej pęcherza pławnego.

Szczegóły
Artykuły