Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ukleja - ryba ukleja

Ukleja

Podstawowe informacje

Ukleja pospolita (alburnus alburnus) to mała ryba zamieszkująca prawie cały obszar Europy, z wyjątkiem Szkocji, Irlandii, północnej Skandynawii, Krymu oraz części zachodniej Półwyspu Bałkańskiego. Można wyróżnić kilka podgatunków uklei, m.in.:

  • A. a. alburnus- gatunek nominalny
  • A. a. charusini- ukleja kaukaska
  • A. a. scoranzoides- ukleja czarnogórska
  • A. a. strumicae- występująca w Bułgarii

Jak wygląda ukleja – Opis wyglądu

Jej wielkość oscyluje w granicach 10- 20 cm, chociaż zdarzają się sztuki około 25 cm. Ukleje osiągają masę ciała w granicach 10- 40 gramów. Żyją od 3 do 6 lat. Ich ciało jest wydłużone i bocznie spłaszczone. Posiadają bardzo delikatne, łatwo odpadające, drobne, srebrzyście połyskujące łuski. (łuski uklei służyły do wyrobu guaniny tzw. esencji orientalnej, która służy do wyrobu masy perłowej i sztucznych pereł. Potrzeba około 4 tysięcy sztuk uklei, żeby uzyskać 100 gramów guaniny). Ukleje to ryby, które są pięknie ubarwione. Grzbiet jest szarawozielony bądź szarawoniebieski, boki połyskują srebrzyście, a brzuch jest prawie całkowicie biały. Natomiast płetwy grzbietowa i ogonowa mają szarawe ubarwienie, pozostałe płetwy uklei są jasnożółte. Linia boczna jest bardzo wyraźna i zakrzywiona ku dołowi. Tym samym niewielki otwór gębowy, skierowany jest lekko ku górze. Oczy dość duże w porównaniu do reszty ciała.

ukleja
Źródło: GettyImages.com (Canva)

Gdzie występuje ukleja?

Ukleja pospolita żyje w dużych stadach w jeziorach, stawach i spokojnych rzekach. Są to ryby bardzo ruchliwe i często się przemieszczają. Ukleje nie lubią jednak mocnych prądów, stąd też ciężko spotkać ukleję w rwących, górskich rzekach i potokach. W dzień przebywają blisko powierzchni, gdzie żywią się zooplanktonem, larwami i wpadającymi do wody owadami. W bezwietrzne dni, kiedy woda ma gładką taflę, bardzo łatwo można wypatrzyć miejsca żerowania uklejek, ponieważ na powierzchni widać charakterystyczne oczkowanie (koła na wodzie). Duże osobniki mogą zjadać narybek innych gatunków. Na noc przenoszą się trochę głębiej, chociaż widać je też przy powierzchni, gdzie często są atakowane przez drapieżne ryby żerujące o tej porze.

Czym żywi się ukleja?

  • Plankton
  • Glony
  • Detrytus
  • Drobnicowce
  • Liście roślin
  • Pędy roślin
  • Korzenie roślin

Metody połowu i dodatkowe informacje

Ukleja pospolita nie ma wymiarów ochronnych. Ze względu na swoje rozmiary, jaskrawe ubarwienie oraz ruchliwość, często służą wędkarzom jako przynęta na ryby drapieżne (sandacz, okoń, boleń, szczupak, sum). Poławia się je najczęściej metodą spławikową. Jednak ryba ukleja, nie jest uwzględniana w rekordach Wędkarskiego Świata. Natomiast najlepsze przynęty to pinki i białe robaki. Z kolei zanęta na ukleje musi być mocno rozmoczona i tworzyć tak zwaną chmurę w wodzie. W każdym razie jeżeli zwabi się uklejki w łowisko, atakują one przynętę bardzo zaciekle, często połykając ją głęboko.

Polecane metody połowu uklei:

  • spławikowa;
  • gruntowa.
uklejki
Źródło: GettyImages.com (Canva)

Ukleja pospolita – Ciekawostki

Tarło uklei odbywa się w płytkich, kamienistych miejscach (w strefie przybrzeżnej jezior i rzek), w okresie od maja do czerwca. Ryby te wycierają się kilkukrotnie w odstępach 10-14 dniowych. Podczas gdy odbywa się tarło, samica składa za jednym razem od 3000 do 10000 jaj, które przyklejają się do podwodnej roślinności lub podłoża. W tym okresie, samice zaokrąglają się nieco, a samce pokrywają się charakterystyczną tarłową wysypką. Okres inkubacji wynosi około tygodnia.

Jak przyrządzić ukleje?

Ukleje ze względu na swoje niewielkie rozmiary, są rybami mało atrakcyjnymi wędkarsko i kulinarnie.

Mimo tego przedstawiamy kilka prostych przepisów na przyrządzenie uklei:

  1. Ukleja smażona w panierce:
  • Filety uklei posypać solą i pieprzem.
  • Przygotować panierkę z mąki, jajka i bułki tartej.
  • Każdy filet obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  1. Ukleja duszona z warzywami:
  • Umyte i oczyszczone filety uklei posypać solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i seler.
  • Dodać filety uklei na warzywa i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
  1. Ukleja z grilla:
  • Ukleje wypatroszyć, oskórować i oczyścić.
  • Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i ziół według uznania.
  • Ukleje zamarynować przez kilka godzin w lodówce.
  • Ukleje grillować na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony.

W zależności od preferencji smakowych ukleję pospolitą można również dusić w sosie pomidorowym lub w winie, smażyć z dodatkiem orzechów lub koperku, lub piec w folii z warzywami.

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE