Płoć -

Rybia charakterystyka:

Wygląd.

  Płoć posiada mały otwór gębowy, a jego grzbiet jest szaroniebieski lub zielony. Jego oczy są koloru czerwonego, albo pomarańczowego. Płetwy mają barwę żółtopomarańczową. Płocie osiągają masę nawet kilku kilogramów i około 25 cm długości.

Występowanie. 

Te ryby występują w całej Europie prócz półwyspu Iberyjskiego, Grecji i północnej Skandynawii. Można ją spotkać we wszystkich wodach w Polsce, też w wodach w pobliżu Bałtyku.

Rozmnażanie.

Samice płoci osiągają dojrzałość płciową w latach od 3 do 4 lat.,a samce około rok wcześniej. Tarło odbywa się na przełomie kwietnia i maja w temperaturze 15 – 16 C. Ikra składana jest zazwyczaj na podwodnych roślinach lub kamieniach.

Okres połowu.

Płocie można łowić cały rok. Mówi się, że te ryby otwierają i zamykają okres połowu. Łowione są z pod lodu oraz zaraz po jego zejściu.

Odżywianie.

  Te ryby zjadają zarówno rośliny jak i pokarm zwierzęcy. Ich rodzaj pokarmu i żerowisko zmienia się kilkukrotnie. Narybek żywi się planktonem, roczne ryby jedzą pokarm denny. Przy około 20 cm płoć zaczyna odżywiać się mięczakami.

Przynęta i zanęta.

Płocie łapie się na czerwone robaki, rosówki, białe robaki i kukurydzę. Jeżeli chodzi o zanętę stosuje się płociowe jasne lub ciemne.

Sposoby połowu.

Najlepszą techniką jest metoda spławikowa. Jednak na większych głębokościach mamy szanse złowić je na grunt np. feederem.

Szczegóły
Wymiar ochronny
Brak
Okresy ochronny
Brak
Dobowy limit połowu
Brak
Norma medalowa - zloty medal WŚ junior
38 cm
Norma medalowa - zloty medal WŚ senior
42 cm
Polecane
Autorzy