Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Łosoś

Łosoś szlachetny

Podstawowe informacje

Łosoś szlachetny (znany również jako atlantycki, europejski i pospolity) to ryba z rodziny łososiowatych. Każdy gatunek łososia jest pożądany w rybołówstwie sportowym i przemysłowym, co przyczynia się do groźby wyczerpania zasobów tych ryb. Wiele krajów, w tym Polska, wprowadziło już ograniczenia co do połowów gatunku szlachetnego w celu ochrony gatunku.

Jak wygląda łosoś – Opis wyglądu

  • Łosoś szlachetny charakteryzuje się wydłużonym ciałem i dużą głową z silnie uzębioną paszczą. Dorasta do 150 centymetrów;
  • Ten gatunek ma charakterystyczną srebrzysto-szarą barwę z ciemnymi plamkami na górnym grzbiecie i łuskach;
  • Na bokach ciała widoczne są liczne ciemne plamki w kształcie elips, a na brzuchu ma biały kolor;
  • Głowa jest stosunkowo mała w porównaniu do reszty ciała, ma zaokrąglony kształt i wypukły czoło;
  • Oczy są duże i osadzone na wierzchu głowy, z charakterystycznym zielonym połyskiem;
  • Łosos charakteryzuje się również długą, mocną i smukłą płetwą grzbietową oraz płetwą ogonową, która jest szeroka i mocno wypukła;
salmo salar
Źródło: GettyImages.com (Canva)

Gdzie występuje łosoś?

Ten gatunek łososia występuje w Europie (od wód Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk), w rzekach Ameryki Północnej i w północnej części Atlantyku. W polskich rzekach jego populacja jest niewielka; pomimo programu restytucji obecny tu gatunek nadal jest gatunkiem narażonym na wyginięcie.

Okres ochronny łososia zależny jest od miejsca połowu. Przykładowo w Wiśle i jej dopływach powyżej zapory we Włocławku trwa on od 1 października do 31 grudnia, z kolei od zapory do jej ujścia trwa od 1 grudnia do końca lutego. W pozostałych rzekach okres ochronny trwa od 1 października do 31 grudnia. Obowiązuje także wymiar ochronny wynoszący 35 centymetrów i dobowy limit – 2 sztuki.

Czym żywi się łosoś szlachetny?

Losos należy do gatunków drapieżnych. W rzekach łososie odżywiają się

  • fauną denną;
  • planktonem;
  • larwami owadów;
  • w morzu zjada ponadto skorupiaki i małe ryby, takie jak śledzie i szproty.

Metody połowu i dodatkowe informacje

Najlepszym miejscem na złowienie tej ryby są wody przybrzeżne Bałtyku na przełomie stycznia i lutego. Tam odpowiednią metodą jest trolling przy użyciu grubej żyłki, około 5 milimetry. W przypadku połowu w rzece sprawdza się spinning z wykorzystaniem woblerów, błystków wahadłowych i błystków obrotowych..

Polecane metody połowu łososia:

Łosoś szlachetny – Ciekawostki

Na czas rozrodu ryba ta wędruje z mórz do rzek. Jej tarło odbywa się jesienią w wodzie o dobrym natlenieniu. W zależności od populacji łososie szlachetne wędrują na kilka lub nawet kilkaset kilometrów w górę rzek, by złożyć jaja na żwirze. Po tarle ryby te często giną, a ich martwe ciała są ważnym źródłem składników odżywczych dla ekosystemów rzecznych. Osobniki, które przeżyją tarło, wracają do morza.

Jak przyrządzić łososia

salmo salar3
Źródło: GettyImages.com (Canva)

Gatunek ten ma duże znaczenie gospodarcze, w tym jako cel połowów komercyjnych. Faktycznie mięso łososia uważane jest za jedno z najsmaczniejszych rybich mięs, a do tego zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tej ryby, a ostateczny wybór zależy od gustu i upodobań smakowych. Ponieważ wybór przepisów jest ogromny, przedstawiamy kilka popularnych sposobów na przyrządzenie łososia:

  • Grillowany – łosoś na grillu lub patelni grillowej to doskonały wybór dla osób, które lubią smak ryby w połączeniu z wędzonym smakiem z grillowania.
  • Łosoś z piekarnika z ziołami i warzywami to bardzo smaczna i prosta do przygotowania potrawa. Łosoś pieczony może być podawany z ryżem lub ziemniakami.
  • Wersja z patelni – losos smażony na patelni wraz z warzywami to pyszna i zdrowa propozycja na obiad lub kolację.
  • Wędzony – to klasyczna i bardzo smaczna forma przyrządzania tej ryby. Jednak dodajmy, że można go podawać w różnych wariantach, np. z kwaśną śmietaną i posiekaną cebulą.
  • Tatar z łososia – to popularna potrawa w japońskiej kuchni sushi. Ponieważ mamy do czynienia z surowym mięsem najważniejsze jest, aby korzystać z dobrej jakości ryby i świeżych składników.

Warto pamiętać, że łosoś to ryba, która łatwo się przesmaża, więc należy uważać, aby nie przesadzić z czasem przygotowania. Można też eksperymentować z różnymi przyprawami i dodatkami, aby nadać łososiowi jeszcze więcej smaku. Sos do łososia to też ważny dodatek! Oprócz powyższych propozycji ciekawą opcją jest też makaron z łososiem czy też rolada szpinakowa z łososia.

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE