Żaglica - Charakterystyka ryby

Żaglica jest rybą morską, zajmujący się połowem tej ryby twierdzą, że jest to najszybsza ryba świata. Badania biologów i paleontologów wskazują , że pochodzenie ryby może być dawniejsze, aniżeli dotychczasowe teorie, które starają się usadowić rybę na linii chronologicznej.

Występowanie żaglicy

Gatunek kosmopolityczny szeroko spotykany przez rybaków we wszystkich tropikalnych i umiarkowanie ciepłych wodach oceanicznych świata, często widywana także w Morzu Śródziemnym i Czerwonym. Spotykany w wodach o dużej głębokości i dość wysokiej temperaturze, a często nawet nadszelfowych. Ławicami odbywa długie wędrówki w głąb oceanów, ale częściej jest spotykana w pobliżu wybrzeży lądu i wysp niż na pełnym morzu. Najczęściej tworzy niewielkie grupy składające się z 3-30 osobników. Bezwzględnie ryba jest gatunkiem poszukiwanym z uwagi na swoje walory smakowe, mimo, że dotąd była popularna, jej popularność maleje, z uwagi na ograniczony rozród tego gatunku. Są to ryby jajorodne, których jaja są przez samice składane w obszarze wąskich szczelin i tam zapładniane przez samce.

Żywienie

Gatunek ten żywi się skorupiakami oraz mniejszymi rybami. Zdecydowanie są to gatunki mięsożerne. Zazwyczaj żyją w małych grupach. Z uwagi na swoją sprawność tworzenie większych ławic nie jest konieczne, taką formę życia przyjmują zazwyczaj ryby, dla których ławica jest podstawową formą życia, daje bowiem schronienie i możliwość rozproszenia w sytuacji zagrażającej ławicy. Żaglica jest cenionym obiektem połowów sportowych i komercyjnych, z uwagi na fakt, iż jest wciąż jeszcze gatunkiem pospolitym. Ryba ma barwę niebieskoszarą, boki i brzuch ryby przyjmują barwę niebieskoszarą bądź srebrzystobiałą. Ciało ryby wzdłuż grzbietu i boków ubarwione pasami. Najwyraźniej odznacza się płetwa grzbietowa, w kształcie wysokiego i wyrazistego żagla, często wystającego ponad powierzchnię wody. Sama płetwa bardzo długa sięgająca aż do otworu odbytowego. Jej długość i wysokość powoduje, że ryba swoim wyglądem przyciąga uwagę i powoduje, że jest gatunkiem rzadko atakowanym, przez inne gatunki ryb mięsożernych, z uwagi na swoistą budowę. Jak w przypadku innych ryb tej gromady i gatunku, żaglica posiada dwadzieścia cztery kręgi szkieletowe. Płetwa brzuszna, podobnie jak grzbietowa jest długa i dość szeroka.

Żaglica – długość i waga

Długość tego gatunku to sto do stu piędździesięciu centymetrów długości. Wyjątkowo zauważono osobniki do 348 cm. Waga przeciętnie wynosi do 40 kg.W kulinarnym wykorzystaniu spotyka się wiele form wykorzystania mięsa tej ryby, od świeżej, wędzonej, mrożonej oraz często wykorzystywaniu do przygotowywania sushi. Często koneserzy cenią sobie tę rybę za wysokie walory smakowe, ponadto pomimo wszystko jest to ryba oceaniczna, więc jej wartość podkreśla właśnie miejsce połowów na szerokich wodach. Potrawy z przyrządzonej w odpowiedni sposób żaglicy podawane są w najlepszych restauracjach świata, toteż cena potrawy nie jest niska, a dodatkowym walorem jest estetyka tych potraw, wykorzystująca w kompozycji żaglową płetwę grzbietową.

Szczegóły
Artykuły
Autorzy