Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ryba po grecku – przepis

kuchnia

Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, nie ma nic wspólnego z krajem, który widnieje w nazwie potrawy. Jeżeli zapytamy jakiegoś Greka czy słyszał kiedykolwiek o takim daniu, to najprawdopodobniej zrobi tylko wielkie oczy i nie będzie wiedział o co nam chodzi. Skąd więc wzięła się ta nazwa? Najprawdopodobniej wiąże się z tym, że ryby oraz duszone warzywa są popularne wśród krajów basenu Morza Śródziemnego.

Ryba po grecku – składniki

Do przygotowania ryby po grecku będziemy potrzebować przede wszystkim: ryby, warzyw oraz przypraw. Jakie ryby najlepiej nadają się do tej potrawy? Przede wszystkim filety z mintaja, morszczuka, miruny lub dorsza. Nie ma większego znaczenia czy będą świeże czy też mrożone.

Do przygotowania ryby po grecku będą potrzebne:

  • 1 kg filetów rybnych (w zależności od upodobań)
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 średniej długości por
  • 1 cebula
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta

Ryba po grecku – sposób przygotowania krok po kroku

W pierwszej kolejności myjemy filety, a następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy z dwóch stron na patelni, na uprzednio rozgrzanej oliwie. Usmażone filety należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego (może być szklane lub ceramiczne).

Następnie gotujemy wodę. W międzyczasie bierzemy się za obróbkę naszych warzyw: obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Białą część pora kroimy w cienkie talarki, a cebulę w drobną kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię i lekko szklimy, dodajemy pokrojony por i razem przesmażamy. Następnie dodajemy starte warzywa i zalewamy wszystko wodą. Czekamy aż zawrze, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy kilka minut na małym ogniu, tak aby wszystkie warzywa były miękkie.

Kiedy warzywa się duszą, to w rondelku mieszamy koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki gorącej wody, tak aby dokładnie się rozpuścił. Następnie dodajemy go do warzyw dokładnie wszystko mieszając. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, a w przypadku gdy warzywa są zbyt kwaśne – odrobiną cukru. Gorące warzywa układamy na uprzednio usmażonej rybie.

Czas przygotowania: ok 40 min

Ryba po grecku – jak podawać?

Ryba po grecku jest bardzo uniwersalną potrawą. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać ją następnego dnia po przygotowaniu. Wtedy wszystko dokładnie się przegryzie i nabierze odpowiedniego smaku. Potrawa ta nie wymaga żadnych dodatków. Jeżeli chcemy ją zjeść na ciepło, wystarczy że przed podaniem podgrzejemy ją w piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też:

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.