Przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, nie ma nic wspólnego z krajem, który widnieje w nazwie potrawy. Jeżeli zapytamy jakiegoś Greka czy słyszał kiedykolwiek o takim daniu, to najprawdopodobniej zrobi tylko wielkie oczy i nie będzie wiedział o co nam chodzi. Skąd więc wzięła się ta nazwa? Najprawdopodobniej wiąże się z tym, że ryby oraz duszone warzywa są popularne wśród krajów basenu Morza Śródziemnego.
Ryba po grecku – składniki
Do przygotowania ryby po grecku będziemy potrzebować przede wszystkim: ryby, warzyw oraz przypraw. Jakie ryby najlepiej nadają się do tej potrawy? Przede wszystkim filety z mintaja, morszczuka, miruny lub dorsza. Nie ma większego znaczenia czy będą świeże czy też mrożone.
Do przygotowania ryby po grecku będą potrzebne:
- 1 kg filetów rybnych (w zależności od upodobań)
- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 średniej długości por
- 1 cebula
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki wody
- oliwa z oliwek
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
Ryba po grecku – sposób przygotowania krok po kroku
W pierwszej kolejności myjemy filety, a następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy z dwóch stron na patelni, na uprzednio rozgrzanej oliwie. Usmażone filety należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego (może być szklane lub ceramiczne).
Następnie gotujemy wodę. W międzyczasie bierzemy się za obróbkę naszych warzyw: obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Białą część pora kroimy w cienkie talarki, a cebulę w drobną kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię i lekko szklimy, dodajemy pokrojony por i razem przesmażamy. Następnie dodajemy starte warzywa i zalewamy wszystko wodą. Czekamy aż zawrze, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy kilka minut na małym ogniu, tak aby wszystkie warzywa były miękkie.
Kiedy warzywa się duszą, to w rondelku mieszamy koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki gorącej wody, tak aby dokładnie się rozpuścił. Następnie dodajemy go do warzyw dokładnie wszystko mieszając. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, a w przypadku gdy warzywa są zbyt kwaśne – odrobiną cukru. Gorące warzywa układamy na uprzednio usmażonej rybie.
Czas przygotowania: ok 40 min
Ryba po grecku – jak podawać?
Ryba po grecku jest bardzo uniwersalną potrawą. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać ją następnego dnia po przygotowaniu. Wtedy wszystko dokładnie się przegryzie i nabierze odpowiedniego smaku. Potrawa ta nie wymaga żadnych dodatków. Jeżeli chcemy ją zjeść na ciepło, wystarczy że przed podaniem podgrzejemy ją w piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: