Podstawowe informacje
O tym, że warto jeść ryby, mówi się ostatnio dużo. Nietrudno nadziać się na reklamę telewizyjną, czy spot dotyczący pozytywnych właściwości ryb. Nie raz będąc w sklepie, zastanawiamy się nad tym, jaką właściwie rybę powinniśmy wybrać. O dorszu, czy pstrągu wiemy już wiele…
Dzisiaj przybliżymy zupełnie inną propozycję – drapieżnika o czerwono-żółtej barwie, bardzo dużych oczach i masywnej, krępej budowie. O kogo chodzi? Przedstawiam dzisiejszego bohatera: karmazyna.
Jak wygląda karmazyn – Opis wyglądu
Oto przedstawiona w punktach charakterystyka ryby karmazyn:
- intensywny kolor ciała, w odcieniach od jaskrawopomarańczowego do czerwonego;
- posiada kolce;
- wystająca dolna szczęka;
- duże oczy;
- kościste kolce pokrywające skrzela;
- długość ryb wynosi zazwyczaj od około 40 do 55 cm, ale największe osobniki osiągają nawet metr długości;
- ryby te mogą żyć nawet do 60 lat!
Występowanie – Karmazyn w naturalnym środowisku
Naturalne środowisko to głębokie wody północnego i zachodniego Atlantyku. Karmazyn żyje nawet do 400m poniżej poziomu morza. To zwierzęta stadne, które maksymalnie osiągają metr długości i 15 kilogramów wagi. Jako ciekawostkę wspomnę, że samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 10 lat, a w zimie jako gatunek jajożyworodny potrafią urodzić do 350 000 larw.
Czym żywi się karmazyn?
Jak wspomniałam wcześniej- są to drapieżniki, ich pożywienie stanowią mniejsze ryby, a także bezkręgowce zamieszkujące wody Atlantyku. Dla człowieka karmazyn nie stanowi zagrożenia, chociaż ukłucie kolców jest bolesne, a rany potrafią źle i długo się goić.
Metody połowu i dodatkowe informacje
Karmazyn zazwyczaj preferuje głębokie wody i jest najczęściej łowiony na głębokości około 100-400 metrów, w okolicach ostrych uskoków dna. Ciekawą i skuteczną metodą jest ta, w której stosowany jest 20-metrowy przypon z żyłki, na którym co 2 metry przywiązuje się spore haczyki ze świecącymi w wodzie koralikami. Jako przynęty zaleca się użycie kawałków rybich filetów, na przykład z czarniaka, lub krewetek, które są ulubionym przysmakiem karmazyna. Można jednak użyć też innych ryb czy owoców morza.
Polecane metody połowu karmazyna:
Wartości odżywcze karmazyna
Dlaczego warto pomyśleć o wykorzystaniu karmazyna w kuchni? Przede wszystkim ze względu na niewielką zawartość tłuszczu i cholesterolu.
W Azji stanowi on bardzo popularne danie, w Polsce jest mniej popularna. Jest jednak dostępna w sieciach sklepów spożywczych, zachęcam więc do przeanalizowania jego właściwości.
100 g fileta dostarczy nam 106 kcal i 3,3 g tłuszczu. Dla porównania popularny pstrąg to już 160 kcal i 9,6 g tłuszczu. Również cholesterol na poziomie 54 mg/ 100g to aż o 5mg mniej niż w przypadku pstrąga.
Mięso karmazyna
Karmazyn z powodzeniem może być stosowany jako zamiennik mięsa zwierzęcego ze względu na wysoką ilość białka oraz aminokwasów egzogennych (produkowanych naturalnie w naszym organizmie- lizyna, leucyna, walina, izoleucyna oraz treonina). Mimo, że nie jest to ryba tłusta, zawiera cenne kwasy omega-3.
Warto wspomnieć o pozostałych składnikach mineralnych, których karmazyn jest źródłem- tutaj dla przykładu wskażę chociażby witaminę B12, witaminę D, wapń, fosfor, czy selen. Wymienione mają pozytywny wpływ między innymi na: właściwą kondycję układu kostnego, wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają procesy metabolizowania hormonów, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Spożywanie karmazyna stanowi ciekawy dodatek do diety- zarówno dla osób dbających o linię, dla sportowców ograniczającym zawartość tłuszczu w pożywieniu, czy dla osób zmagających się ze schorzeniami wątroby, czy trzustki. Warto dodać, że nie ma przeciwwskazań do spożywania ryby po obróbce termicznej przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Gdy zachęceni powyższym opisem zakupimy już karmazyna warto zastanowić się nad tym w jaki sposób go przyrządzić.
Jak przyrządzić karmazyna?
Sposobów jest kilka, a do najbardziej popularnych należą: grillowanie, pieczenie, czy parowanie. Do ryby będą pasować tradycyjne warzywa, sosy, ryż, czy ziemniaki. Sprawdzą się popularne w Polsce dodatki- czosnek, czy cytryna. Chcąc poeksperymentować, pamiętajmy, że z racji pochodzenia – będą do niej pasować także azjatyckie smaki- sos słodko-kwaśny, chilli, orientalne warzywa, czy podanie w zupie rybnej. Warto dodać, że karmazyn również sprawdza się jako ryba wędzona – jako dodatek do kanapek, tortilli, sałatek, czy tarty.
Gdy w ferworze zakupów natkniecie się kiedyś na karmazyna, przypomnijcie sobie ten artykuł. Wybierając się na wakacje do Azji, pamiętajcie, aby spróbować potraw przygotowanych z lokalnych składników. Będąc w ZOO, wypatrujcie wielkookiego, czerwono-żółtego drapieżnika.