Pstrąg tęczowy -

Pstrąg tęczowy (tęczowiec) to gatunek ryby z rodziny łososiowatych. Występuje w stawach, jeziorach oraz rzekach. Niestety w Polsce brak jest stałej samorozradzającej się populacji, toteż ryby pochodzą z zarybień czy też uciekają z hodowli. Co ciekawe ubarwienie pstrąga tęczowego zależy od wieku i miejsca przebywania. Ryby te są drapieżnikami i odżywiają się owadami. Ponadto żywią się także kijankami, rybami oraz żabami. Tarło pstrąga tęczowego ma miejsce od grudnia do maja. Samica wykopuje samodzielnie dołek w specjalnie wyszukanym miejscu i w tymże miejscu składa ikrę. Natomiast samiec ma za zadanie zapłodnić tą ikrę, a samica zakopuje później zapłodnioną już ikrę. Pstrąg tęczowy to niezwykle ceniona ryba w gospodarce. Sercem polskiej hodowli jest Pomorze Gdańskie. Najlepszy okres na połów tęczowca to czas od maja do sierpnia, jednak należy pamiętać iż ryba żeruje przez cały rok. Wędkarze polecają metodę łowienia na spinning lub sztuczną muchę. Ciekawostką jest, iż pstrągi bardzo czule reagują owady latające toteż wędkarze muchowi specjalizują się w ich połowie. Najlepszą przynętą są błystki obrotowe, a przede wszystkim przynęty gumowe. Długość pstrąga tęczowego wynosi w granicach 40–60 cm, a masa ciała od 4 do 5 kg. Dojrzałość płciowa osiągana jest w 2 roku życia. W środowisku naturalnym ryby żyją powyżej 7 lat.

Szczegóły
Norma medalowa - zloty medal WŚ junior
60 cm
Norma medalowa - zloty medal WŚ senior
70 cm
Polecane
Autorzy