Sardela - charakterystyka ryby

Sardele to stosunkowo małe i tłuste ryby, które występują na Pacyfiku. Ciało silne. Łuski łatwo wypadają, a na głowie nie posiadają łusek. Grzbiet zielonkawy lub wpada w odcień niebieskiego a z dołu ryby są srebrzysto-jasne. Ryby te występują w sporych ilościach dzięki czemu rybacy mają spore ułatwienie, ponieważ jak rybacy złapią taką ławicę to od razu mają sporą ilość ryb. Doprowadziło to do przełowienia tego gatunku ryb. Spora część krajów zaostrzyła przepisy co do wyławiania tych ryb, ponieważ zmniejszała się ich populacja. Sardela jest to jedna z najpopularniejszych potraw kulinarnego świata. Cywilizacja Rzymian wykorzystywała je do produkcji „garum” jest to sos powstały z sfermentowanej ryby, świeżych ziół oraz innych dodatków. W dzisiejszych czasach są one dostępne konserwowane w szklanych słoikach bądź w puszkach oraz można dostać suszone sardele. Gdy będzie się wiedziało jak prawidłowo upichcić tę rybę to doceni się smak tej ryby. Sardele odrzucają sporą ilość ludzi od siebie, ponieważ mają bardzo ostry zapach co zniechęca ludzi, lecz to jest błąd, ponieważ zniechęcają się od zdrowego pożywienia, które posiadają sporą ilość pozytywnych korzyści dla ludzi. Ciekawostką jest to, że jak to mięso sardeli konserwuje się nawet kilka lat.

Sardela – wartości odżywcze

Ryby te pozytywnie wpływają na osoby, które mają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Posiadają one sporą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, zdrowe nienasycone tłuszcze. Tłuszcze te właśnie wspomagają zapobieganie stanom zapalnym oraz chorobom serca sercowo-naczyniowych. Po za tym, że mają te tłuszcze to jeszcze posiadają wapień, magnez i fosfor, które wspomagają nasze kości oraz regulują ciśnienie krwi i krążenie krwi. Ryby te posiadają sporą ilość białka, które pozytywnie wpływa na naszą rozbudowę i odbudowę tkanek. Pomagają w czasie gojenia się ran. Pomagają w oddychaniu.

Rozmnażanie sardeli

Sardele rozmnażają się zimą na wybrzeżach Afryki a latem w Morzu Północnym. W Morzu Śródziemnym sardele odbywają tarło przez cały rok. Tarło odbywa kilka razy w ciągu roku. Po tarle samce giną. Po roku czasu larwy mają już 10cm. Żyją do 5 lat.

Żywienie

Sardele żywią się planktonem roślinnym lub zwierzęcym. Gdy rybacy poławiają te ryby to nęcą ich ikrą dorsza lub światłem lamp.

Występowanie sardeli

Występują w wodach słonych, jest w wschodniej części Atlantyku. Najwięcej jest ich w Morzu Śródziemnym oraz nad Morzem Czarnym, rzadko bywa, że ta ryba jest spotykana w Zatoce Gdańskiej.

Sardele jest to gatunek, który żyje krótko a wiec środki zarządzania muszą być odpowiednio elastyczne. Unia Europejska przyjęła, że ilość poławiania ryb może zmieniać się w ciągu roku. Wprowadzono nowe środki w północno-wschodnim Atlantyku, występują tam obszary zamknięte, gdzie nie można poławiać tych ryb ze względu wylęgu oraz ograniczanie nakładu połowowego. W Morzu Śródziemnym wprowadzono środki zarządzania lecz jest on nie jednolity. Występują obawy, że system, który istnieje tam może doprowadzić do słabej odbudowy zasobów.

Szczegóły
Artykuły
Autorzy