Podstawowe informacje
Nazwa łacińska flądry bałtyckiej to Platichthys flesus. Flądra należy do ryb flądrokształtnych, charakteryzujących się spłaszczoną, niesymetryczną budową. Oboje oczu umieszczone są zwykle po prawej stronie ciała. Według badaczy, zanim flądra wykształciła na drodze ewolucji te niespotykane cechy, gatunek przypominał wyglądem ryby okoniowate. Ta ryba znana jest również jako stornia. Kolejną nazwą, ale zdecydowanie mniej popularną jest storniopłetw. Flądra bałtycka, czyli stornia jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym, odławiana jest zarówno przez rybaków zawodowych, jak i amatorów.
Jak wygląda flądra – Charakterystyka gatunku
- Barwa łusek jest dosyć zróżnicowana w zależności od konkretnego osobnika, jednak da się tu zauważyć pewne prawidłowości. Spodnia powierzchnia ciała zawsze przybiera kolor biały. Górna natomiast występuje w szerokiej gamie kolorów – szarozielonkawym, beżowym, brunatnym. U niektórych osobników zauważalne są na niej drobne, pomarańczowo-czerwonawe plamki.
- Łuski flądry są raczej niewielkich rozmiarów.
- Cechą charakterystyczną gatunku, pozwalającą skutecznie odróżnić go od innych, są wyjątkowo ostre kostne płytki na płetwach nieparzystych.
- Dorosła flądra nie przekracza zwykle 60 cm długości i 1 kg wagi.
Dodajmy, że podobnym gatunkiem jest gładzica.
Obszar występowania flądry
Flądrę najłatwiej jest napotkać w przybrzeżnych strefach Morza Bałtyckiego, Śródziemnego, Czarnego i Białego, a także Oceanu Atlantyckiego. Nietrudno jest o złowienie flądry nawet z plaży naszego polskiego morza, gdyż często przebywa na dnie płytkich, przybrzeżnych zatoczek. Flądry większość czasu spędzają przy samym dnie zbiornika wodnego, jednak nie głębiej niż na głębokości 100 metrów.
Wskutek niezamierzonego przetransportowania ryby w wodzie balastowej statku, fladra poszerzyła swój zasięg także o wschodnie brzegi Ameryki Północnej. W Polsce flądra ryba nie jest chroniona, ponieważ liczebność gatunku wciąż ma się dobrze i nie jest on zagrożony wyginięciem.
Czym się żywi flądra?
W diecie młodych osobników najważniejsze miejsce zajmuje plankton. Dorosła fladra natomiast rzadko odżywia się innymi rybami, a jeśli taka sytuacja ma miejsce — są to zwykle gatunki niewielkich rozmiarów. Podstawą ich żywienia są drobne skorupiaki, pierścienice, mięczaki oraz ikra ryb. Jednak dodać trzeba, że stornia ma zróżnicowaną dietę, która zależy od sezonu i miejsca występowania, w Bałtyku nierzadką ofiarą są m.in. małe śledzie.
Rozmnażanie
W Morzu Bałtyckim tarło flądry ma miejsce wiosną, od marca, aż do maja, najczęściej na terenach o znacznym stopniu zasolenia. Jedna stornia może złożyć aż do 200000 ziaren ikry, z których po około tygodniu wykluwają się larwy, mierzące od 2 do 3 mm.
Cechy asymetryczne fladra wykształca mając około 7 mm długości. Osobniki są dojrzałe płciowo po trzech latach od wyklucia, natomiast żyją przeciętnie od 8 do 9 lat.
Metody połowu i dodatkowe informacje — Gdzie łowić flądrę?
Flądra ryba ta jest jedną z najchętniej poławianych w Bałtyku, większość restauracji nad polskim morzem posiada ją w menu. Złowienie flądry nie jest szczególnie problematyczne — sezon trwa większość roku, od późnej wiosny, aż po koniec jesieni. Wczesną wiosną ryby są zwykle zbyt zaabsorbowane tarłem, żeby skusić się na przynętę.
Wielbiciele spożywania flądry cenią ją nie tylko za smak, ale również wartości odżywcze. 200 gramów flądry dostarcza dorosłemu człowiekowi 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Jej mięso jest bogate także w witaminę B1, B2, B3, B6 i D. Na dodatek flądra, jest wspaniałym źródłem fosforu, magnezu, jodu, cynku oraz potasu.
Polecane metody połowu flądry:
Jak przyrządzić flądrę? Pyszna flądra duszona!
Nie da się ukryć, że flądra ryba jest popularna w nadbałtyckich smażalniach. Jednak warto samodzielnie przyrządzić tę rybę. Poniżej prezentujemy prosty przepis na flądrę!
Składniki:
- flądra w filetach (4 szt.)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja:
- W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła.
- Pokrój cebulę, marchewki, pietruszkę i seler w kostkę i dodaj do rondla. Smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
- Wlej wino i bulion warzywny, dodaj suszone zioła i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie oczyść filety flądry i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
- W osobnej patelni rozgrzej pozostałe masło i smaż filety flądry na złoty kolor z obu stron.
- Dodaj duszone warzywa i sos na patelnię z rybą i duś przez kolejne 3-4 minuty, aż flądra będzie miękka i soczysta.
- Podawaj na gorąco, np. z duszonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Smacznego!