Flądra - Wygląd, miejsca występowania, wartości odżywcze

Flądra należy do ryb flądrokształtnych, charakteryzujących się spłaszczoną, niesymetryczną budową. Oboje oczu umieszczone są zwykle po prawej stronie ciała. Według badaczy, zanim flądra wykształciła na drodze ewolucji te niespotykane cechy, gatunek przypominał wyglądem ryby okoniowate.

Charakterystyka gatunku

Barwa łusek jest dosyć zróżnicowana w zależności od konkretnego osobnika, jednak da się tu zauważyć pewne prawidłowości. Spodnia powierzchnia ciała zawsze przybiera kolor biały. Górna natomiast występuje w szerokiej gamie kolorów – szarozielonkawym, beżowym, brunatnym. U niektórych osobników zauważalne są na niej drobne, pomarańczowo-czerwonawe plamki.

Łuski flądry są raczej niewielkich rozmiarów. Cechą charakterystyczną gatunku, pozwalającą skutecznie odróżnić go od innych, są wyjątkowo ostre kostne płytki na płetwach nieparzystych.

Flądry większość czasu spędzają przy samym dnie zbiornika wodnego, jednak nie głębiej niż na głębokości 100 metrów. W diecie młodych osobników najważniejsze miejsce zajmuje plankton. Dorosłe flądry natomiast rzadko odżywiają się innymi rybami, a jeśli taka sytuacja ma miejsce – są to zwykle gatunki niewielkich rozmiarów. Podstawą ich żywienia są drobne skorupiaki, pierścienice, mięczaki oraz ikra ryb.

Dorosłe osobniki nie przekraczają zwykle 60 cm długości i 1 kg wagi.

Obszar występowania flądry

Flądrę najłatwiej jest napotkać w przybrzeżnych strefach Morza Bałtyckiego, Śródziemnego, Czarnego i Białego, a także Oceanu Atlantyckiego. Nietrudno jest o złowienie flądry nawet z plaży naszego polskiego morza, gdyż często przebywa na dnie płytkich, przybrzeżnych zatoczek.

Wskutek niezamierzonego przetransportowania ryby w wodzie blastowej statku, gatunek poszerzył swój zasięg także o wschodnie brzegi Ameryki Północnej.

W Polsce flądra nie jest chroniona, ponieważ liczebność gatunku wciąż ma się dobrze i nie jest on zagrożony wyginięciem.

Rozmnażanie

W Morzu Bałtyckim tarło flądry ma miejsce wiosną, od marca, aż do maja, najczęściej na terenach o znacznym stopniu zasolenia. Jedna samica może złożyć aż do 200000 ziaren ikry, z których po około tygodniu wykluwają się larwy, mierzące od 2 do 3 mm.

Cechy asymetryczne flądra wykształca mając około 7 mm długości. Osobniki są dojrzałe płciowo po trzech latach od wyklucia, natomiast żyją przeciętnie od 8 do 9 lat.

Znaczenie flądry w gospodarce, wędkarstwie, diecie

Ryba ta jest jedną z najchętniej poławianych w Bałtyku, większość restauracji nad polskim morzem posiada ją w menu. Złowienie flądry nie jest szczególnie problematyczne – sezon na flądrę trwa większość roku, od późnej wiosny, aż po koniec jesieni. Wczesną wiosną ryby są zwykle zbyt zaabsorbowane tarłem, żeby skusić się na przynętę.

Wielbiciele spożywania flądry cenią ją nie tylko za smak, ale również wartości odżywcze. 200 gramów flądry dostarcza dorosłemu człowiekowi 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Jej mięso jest bogate także w witaminę B1, B2, B3, B6 i D. Na dodatek, jest wspaniałym źródłem fosforu, magnezu, jodu, cynku oraz potasu.

Szczegóły
Artykuły
Autorzy