Podstawowe informacje
Karp jest popularną i dobrze wszystkim znaną rybą, którą niezwykle chętnie gościmy na wigilijnym stole – stanowi więc cel niejednego wędkarza udającego się nad wodę. Karpie to ryby słodkowodna z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Jej naukowa nazwa to Cyprinus carpio. Jest to ryba szeroko rozpowszechniona w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb hodowlanych, zwłaszcza ze względu na wspomniane wykorzystanie jako danie wigilijne. Karpie występują w różnych typach wód słodkich, w tym w rzekach, jeziorach i stawach.
Jak wygląda karp – Opis wyglądu
Karp potrafi urosnąć do ponad metra długości i ponad 30 kg masy – największy złowiony ważył 51,2 kg, inny, złowiony w Polsce, 34,5 kg. Posiada wydłużone ciało i niezwykle długą płetwę grzbietową. Charakterystyczną cechą są dwie pary wąsików. Wyróżnia się kilka odmian karpia, między innymi lustrzenia, a więc karpia królewskiego, pełnołuskiego, bezłuskiego czyli golca, koi oraz karpie zatorskie
Oto krótkie zestawienie najważniejszych cech związanych z wyglądem karpia:
- Ma wydłużone ciało pokryte dużymi łuskami.
- Jego głowa jest stosunkowo duża i charakteryzuje się wyraźnymi wąsami na górnej wardze.
- Jego oczy są duże i osadzone z boku głowy.
- Płetwa grzbietowa karpia jest długa i zaczyna się nieco przed połową ciała.
- Płetwa ogonowa jest w kształcie wachlarza i jest zakończona ostrymi krawędziami.
- Kolor tej ryby może być różny, zależnie od siedliska, ale najczęściej jest szaro-zielony lub brązowy.
- Okazy hodowlane często mają wyraźnie większą tuszę niż ich dzikie odpowiedniki.
- Ryby te mają charakterystyczny zapach, który wynika z wydzielania się substancji przez skórę i śluz pokrywający ich ciało.
Gdzie występuje karp?
Karpie w swych naturalnych warunkach, preferują wody stojące lub wolno płynące – a więc stawy, zbiorniki, jeziora. Karpie lubią ciepłe wody, więc najczęściej występują w krajach o klimacie umiarkowanym lub tropikalnym, gdzie temperatura wody jest stosunkowo wysoka przez większą część roku. Gatunek ten preferuje wody o umiarkowanej twardości i pH zbliżonym do obojętnego. Ryby te są również dobrze przystosowane do życia w zbiornikach o niedostatecznej ilości tlenu. Dlatego możesz spotkać je w stawach, w których dostęp do tlenu jest ograniczony.
Czym żywi się karp?
Najczęstszym źródłem pożywienia są liczne larwy owadów, mięczaki, skorupiaki, glony inne, mniejsze organizmy. Co więcej Dieta karpia zależy od wieku, rozmiaru i lokalizacji wód, w których żyje. W okresie jesienno-zimowym, kiedy woda w zbiornikach jest zimniejsza, karpie zwykle przestają żerować i przechodzą w okres spoczynku. W tym czasie obniżają się ich potrzeby pokarmowe, a ryby korzystają z zapasów zgromadzonych w organizmie.
Metody połowu i dodatkowe informacje
Jeśli planujesz złowienie, karpia ważne są takie informacje jak: pora roku, temperatura wody, stan pogody, rodzaj zanęty, lokalizacja i głębokość wody. Ważny jest też nawet sposób, w jaki zanęta rozpada się w wodzie. Każdy z tych czynników może mieć wpływ na to, czy uda Ci się złowić karpie. Poniżej przedstawiamy najskuteczniejsze metody w kuszeniu tych ryb.
Polecane metody połowu karpia:
Karp – Ciekawostki
Ze względu na naturalne warunki w Polsce i zbyt niską temperaturę wód, karp nie rozmnaża się — pochodzi ze sztucznych zarybień. Jest to w głównej mierze ryba hodowlana, a więc jej znaczenie gospodarcze, szczególnie w Polsce, gdzie produkuje się dużą ilość tej ryby. W niektórych krajach, na przykład w Australii, karpia uważa się za groźny gatunek inwazyjny, a z samej ryby tworzy się nawóz.
Jako, iż jest to ryba sztucznie rozmnażana i hodowana, jej okres ochronny w Polsce nie został ustanowiony. Jeżeli zaś chodzi o wymiar ochrony, dotyczy on osobników do 30 cm, z wyjątkiem rzek. Limit dziennego połowu to trzy sztuki. Pamiętaj o tym, że przepisy są zależne od miejsca wędkowania. Przy poławianiu karpia, użyj haczyka z włosem. Możesz także zakupić gotowe, przygotowane specjalnie pod połów tej konkretnej ryby zanęty i przynęty, idealną porą na wędkowanie będzie okres letni.
Jak przyrządzić karpia?
Oto kilka sposobów na przyrządzenie karpia:
- Smażony w całości lub w postaci filetów smażony na złoto z dodatkiem przypraw.
- Pieczony w całości lub w postaci filetów pieczony w piekarniku, na przykład z warzywami i ziołami.
- Duszony – karp duszony w sosie pomidorowym lub śmietanowym z dodatkiem warzyw i ziół.
- Marynowany w occie, oliwie i ziołach.
- Zupa rybna;
- Karp wędzony na zimno lub na ciepło, podobnie jak łosoś czy pstrąg.
Wszystkie te sposoby przyrządzenia karpia mają swoje zalety i smakują wyśmienicie pod warunkiem, że odpowiednio przygotujesz rybę i oczyścisz.