Węgorz jest uznawany za jedną ze smaczniejszych ryb. Najczęściej można go spotkać w ciepłych wodach wolno płynących lub stojących środkowej Europy. Chętnie wybiera zbiorniki z bujną roślinnością i miejscami, w których może się ukryć. Większą część dnia spędza na dnie zbiornika, choć jego aktywność zwiększa się podczas deszczu czy burzy. Jego ciało jest wydłużone i pokryte grubą warstwą śluzu, a mięso bardzo tłuste. Ryba nadaje się do smażenia oraz pieczenia, bardzo smaczna jest także wędzona. Węgorz najlepiej czuje się w towarzystwie soku z cytryny, natki pietruszki oraz ziół prowansalskich. Można go doprawić również ostrą papryką lub goździkami – wydobędzie to i podkreśli jego smak. Poznaj sprawdzony przepis na smacznego węgorza z patelni.
Węgorz smażony na patelni – przepis
Składniki:
-
1 świeży węgorz
-
włoszczyzna do wywaru
-
liście laurowe
-
ziele angielskie
-
mąka
-
masło klarowane
-
sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania węgorza:
-
Opraw rybę, pokrój ją na mniejsze kawałki i natrzyj solą. Następni wstaw ją do lodówki na ok 15 minut.
-
W tym czasie nastaw wywar z włoszczyzny. Dodaj ziele angielskie i kilka listków laurowych.
-
Włóż węgorza do wywaru i gotuj go przez 20 minut.
-
Po wyjęciu, osusz rybę na ręczniku papierowym. Przypraw go pieprzem i ostrą papryką, a następnie obtocz w mące.
-
Smaż węgorza na maśle klarowanym do uzyskania złocistego koloru.
-
Przed podaniem można skropić danie odrobiną soku z cytryny.