wegorz z patelni

Smażony węgorz z patelni – przepis

Węgorz jest uznawany za jedną ze smaczniejszych ryb. Najczęściej można go spotkać w ciepłych wodach wolno płynących lub stojących środkowej Europy. Chętnie wybiera zbiorniki z bujną roślinnością i miejscami, w których może się ukryć. Większą część dnia spędza na dnie zbiornika, choć jego aktywność zwiększa się podczas deszczu czy burzy. Jego ciało jest wydłużone i pokryte grubą warstwą śluzu, a mięso bardzo tłuste. Ryba nadaje się do smażenia oraz pieczenia, bardzo smaczna jest także wędzona. Węgorz najlepiej czuje się w towarzystwie soku z cytryny, natki pietruszki oraz ziół prowansalskich. Można go doprawić również ostrą papryką lub goździkami – wydobędzie to i podkreśli jego smak. Poznaj sprawdzony przepis na smacznego węgorza z patelni.

Węgorz smażony na patelni – przepis

Składniki:

  • 1 świeży węgorz

  • włoszczyzna do wywaru

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • mąka

  • masło klarowane

  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania węgorza:

  • Opraw rybę, pokrój ją na mniejsze kawałki i natrzyj solą. Następni wstaw ją do lodówki na ok 15 minut.

  • W tym czasie nastaw wywar z włoszczyzny. Dodaj ziele angielskie i kilka listków laurowych.

  • Włóż węgorza do wywaru i gotuj go przez 20 minut.

  • Po wyjęciu, osusz rybę na ręczniku papierowym. Przypraw go pieprzem i ostrą papryką, a następnie obtocz w mące.

  • Smaż węgorza na maśle klarowanym do uzyskania złocistego koloru.

  • Przed podaniem można skropić danie odrobiną soku z cytryny.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy