PRZEPISY RYBNE
Przepisy kulinarne – przenieś się z nami do nadmorskiego miasteczka, gdzie świeże ryby smażone są pod gołym niebem na rozgrzanym ruszcie. Sprawdź przepisy na dania z rybą! Ryba smażona stanowi proste danie na obiad. Ponadto z ryb powstaje zupa rybna, kotlety rybne, rybna pasta do chleba, sałatki rybne, czy przekąski rybne. Ryby są bardzo ważnym elementem dobrej diety Pyszne, zdrowe i bardzo potrzebne z uwagi na dostarczane wartości odrzywcze.
Co jeść nad wodą? Sprawdź przepis na kociołek myśliwski!
Wędkarstwo to nie tylko pasja, ale także sposób na spędzenie czasu na łonie natury i błogi odpoczynek. Wielu wędkarzy uwielbia wielogodzinne zasiadki nad wodą, aby złapać swoją upragnioną rybę życia. W takich momentach bardzo ważne jest, aby mieć ze sobą odpowiednie jedzenie, które pozwoli na zachowanie sił i energii.
Ostatnia szansa by spróbować tej wyjątkowej ryby! Przygotuj ją i zaskocz wszystkich smakiem. (PRZEPIS)
Dorsz skrei, bo o nim mowa, to wyjątkowa ryba pochodząca z arktycznych wód morza Barentsa. Ten niezwykle zdrowy rarytas dostępny będzie tylko do końca kwietnia. Sprawdź dlaczego! Dorsz skrei – „Złoto Lofotów” Dorsz zimowy jest uważany za najlepszy gatunek dorsza na świecie! W momencie osiągnięcia dojrzałości płciowej, czyli po 5 latach od urodzenia, udaje się on na wędrówkę (stąd też nazwa „skrei” z norweskiego „wędrowiec”), na tarło, w okolice Lofotów. Ma do przebycia kilkaset kilometrów, w czystych wodach Norwegii, co zapewnia mu świetną kondycję. Jest ona bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym na jego wyjątkowy smak. Rybę tę można łowić jedynie w okresie od stycznia do kwietnia, co tym bardziej przyczynia się do tego, że jest serwowany w restauracjach i naszych domach bardzo rzadko. Dorsz Skrei – wyjątkowy przepis Rybę tę, z uwagi na jej dostępność, przy tym też cenę, przygotujemy z reguły na wyjątkowe okazje. Wielkanoc to świetny moment, aby zaskoczyć
Karp to wigilijna tradycja. A jakie ryby podać na wielkanocnym stole?
Ryby jako symbol chrześcijaństwa, z całą pewnością zasługuje na swoje miejsce na wielkanocnym stole. Już przed Wielką Niedzielą ryby wchodzą do naszego menu. A to dlatego, że poprzedza ją Wielki Post, który z potraw mięsnych dopuszcza jedynie śledzie. Wielkanocne menu, składające się tradycyjnie z żurku, jajek, kiełbasy, wielkanocnej baby i mazurków, możemy z powodzeniem wzbogacić o dania rybne. Sola, pstrąg, a może szczupak… ? Opcji jest wiele. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i możliwości. W rybnym repertuarze kulinarnym mamy do wyboru: ryby pieczone na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, sałatki rybne, kotleciki z ryb, dania z rybnym nadzieniem. Oto kilka propozycji: Sandacz w sosie szczawiowym Filety z sandacza natrzeć pieprzem, solą i przyprawą do ryb lub ulubionymi ziołami. Żaroodporną formę wysmarować masłem, wyłożyć piórkami cebuli, ułożyć na niej filety i całość podlać białym wytrawnym winem. Przykryć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Gotową rybę wyjąć z formy, a
Najzdrowsze ryby! Czy wiesz, które mają najwięcej wartości odżywczych?
Dieta DASH uznana jest za najzdrowszą na świecie. Drugie miejsce zajmuje dieta śródziemnomorska. Co je łączy? Obie zakładają duże spożycie warzyw, produktów nieprzetworzonych oraz… ryb i owoców morza. Więcej ryb w diecie! W diecie przeciętnego Polaka ryb jest ciągle za mało. Oczywiście powinniśmy uważać na ryby z hodowli. Unikać takich gatunków jak panga, ryba maślana czy tilapia. Niektóre, jak tuńczyk mogą też mieć zbyt wysoki poziom rtęci. Lepiej jeść pieczone niż wędzone. Ryba wędzona traci część składników odżywczych. Poza tym dym wędzarniczy zawiera rakotwórcze substancje. Nie zmienia to jednak faktu, że ryby są bezcennym źródłem wielu zdrowych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu. W tym przynajmniej raz tłustą rybę morską. Jakie ryby polecają lekarze i dietetycy? Najczęściej polecane są: łosoś, makrela, pstrąg, śledź, sardynka, szprot, dorsz, leszcz. Najlepsze są świeże. Dużo niższą wartość odżywczą mają ryby mrożone, wędzone, konserwy rybne oraz – te
Makaron z krewetkami – jak przygotować spaghetti z krewetkami?
Zwykle organizując przyjęcia domowe, chcemy naszych gości zaskoczyć czymś wyjątkowym, a przede wszystkim smacznym. Chętnie też przygotowalibyśmy coś smacznego i prostego dla rodziny. Ciężko jednak po całym dniu ciężkiej pracy, stać w kuchni i mozolnie przygotowywać skomplikowane potrawy. Bez wątpienia, chcielibyśmy przygotować coś szybkiego, nie wymagającego godzin pracy. Idealnym daniem, okazuje się więc makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Jak go przygotować? Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi- co będzie nam potrzebne? Jak już zostało wspomniane, nie jest to nadzwyczaj skomplikowane danie. Idealne, na szybkie przyrządzenie po powrocie np. z pracy. Mimo wszystko musimy zaopatrzyć się w następujące składniki, chcąc przygotować dwie porcje makaronu spaghetti z krewetkami: około 10-15 sztuk mrożonych krewetek. około 150-200 gram makaronu spaghetti. ząbek czosnku- dla tych którzy lubią mocniejsze aromaty, można dodać dwa. natka pietruszki, około pół, drobno posiekanego pęczka. 1/4 szklanki dobrego, białego wina. 3-4 łyżki oleju, najlepiej roślinnego lub oliwy z oliwek. około
Mintaj pieczony – przepis
Pieczony mintaj to danie, które Polacy chętnie jedzą nie tylko w święta ale również przez cały rok. Ryba z piekarnika w folii to doskonały wybór na smaczny obiad. Mintaj pieczony to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, któremu sprosta praktycznie każdy miłośnik potraw rybnych. Ilość przygotowanego dania można dowolnie dobrać, poprzez odpowiednie zmniejszenie lub zwiększenie ilości składników. Poniżej przygotowane miary na przepyszny obiadek dla dwóch dorosłych osób. Pieczony mintaj – składniki: Filety z mintaja – 4 średniej wielkości 1 cebula 2 cytryny 5 ząbków czosnku garść koperku olej do posmarowania formy do pieczenia sól pieprz masło do położenia na przygotowaną rybkę Mintaj pieczony – przepis: Przygotuj wysokie naczynie żaroodporne. Filety z mintaja sparz wrzątkiem i osusz. Odłóż na później. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, następnie posól i zgnieć po raz drugi nożem na desce do krojenia. Cebulę obierz i pokrój na okrągłe, dość grube plastry. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem i
Obserwuj nas
ZOBACZ TAKŻE
NOWY REKORD?
Poinformuj nas o nowym rekorodzie wypełniając krótki formularz
Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach „WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.