Tuńczyk - Charakterystyka ryby

Rozróżniamy kilkanaście gatunków tuńczyków. Są to drapieżne ryby morskie należący do rodziny makrelowatych. Skóra ryby jest odpowiednio ukrwiona. Osobniki z tego gatunku mogą utrzymać temperaturę swojego ciała wyższą od temperatury wody, która ich otacza. Tuńczyk to idealny pływak. W wodzie porusza się bardzo szybko. Pozwala mu na to jego opływowa budowa zwana torpedową.

Jest bardzo zwinny, sprawny, ruchliwy i bardzo aktywny. Charakteryzuje go wcięta płetwa ogonowa przypominająca kształtem księżyc. To okazałe ryby o słusznych rozmiarach. Osiągają długość do czterech metrów. Ich masa ciała może osiągnąć wagę od dwudziestu do siedemset kilogramów. W zależności od danego gatunku. Przeciętny osobnik osiąga wagę do dwustu dwudziestu kilogramów.

Ta cenna ryba poławiana jest przez ludzi od starożytności. Ich zasięg występowania to tropikalne akweny Pacyfiku i Atlantyku. Gatunek ten zasiedla również Morze Śródziemne, Morze Północne i Barentsa. Tuńczyki żyją w ławicach. Osobniki o dużych rozmiarach często żyją w samotności. Spotykany na głębokości od pięćdziesięciu do sześćset metrów. W poszukiwaniu pożywania odbywają bardzo długie wędrówki. Śledzenie ich wędrówek na otwartym morzu jest bardzo trudne.

Tuńczyk – odżywianie

Tuńczyk jak każdy z drapieżników znajduje, się na szczycie piramidy żywieniowejRyby te pochłaniają bardzo duże ilości pożywienia. Tuńczyki w ciągu dziesięciu dni swojego życia muszą, zjeść tyle ile same, ważą. Taka ilość pożywienia jest im potrzebna, aby mogły przeżyć. Ulubionym pokarmem tych drapieżników są skorupiaki, mięczaki, zooplankton i małe ryby jak na przykład makrela. Tuńczyki są silnie umięśnione.

Długość życia tuńczyka

Długość życia tej drapieżnej ryby to maksymalnie trzydzieści lat. Statystycznie dożywa tylko piętnastu. Obecnie jest to gatunek zagrożony wyginięciem. Grozi mu wymarcie z powodu nadmiernych połowów. Najcenniejszą rybą z tego gatunku jest tuńczyk błękitno płetwy. To najdroższa ryba w historii. Z jej mięsa przygotowywane jest słynne i ekskluzywnego sushi. Mięso tuńczyka jest bardzo cenne. Jego ceny rynkowe osiągają bardzo wysokie notowania. Koszty zakupu są zawrotne.

Rozmnażanie

Ten drapieżnik jest niepowtarzalną rybą. Wytrwały wędrowiec ma wyjątkowe cechy, które trudno odszukać u innych ryb. Wszystkie znane gatunki tuńczyka rozmnażają się w ten sam sposób. Składają o określonym czasie ikrę w morskiej toni wodnej. Na ogół do rozrodu wybierają te miejsca, w których przyszły na świat. Obecnie z powodu licznych połowów na tarło powraca tylko niewielki procent osobników tego gatunku.

W zależności od gatunku tuńczyki różnią się od siebie cechami fizycznymi. Do najbardziej popularnych gatunków tuńczyka głównie zaliczamy: tuńczyka   błękitnego, czerwonego, białego, pospolitego i bonito. Naukowa nazwa tego gatunku to Thunnus thynnus. Potężny i szybki. Z łatwością pokonuje ogromne morskie odległości w bardzo krótkim czasie. Tuńczyk jak wszystkie gatunki z tej rodziny jest rybą słonowodną. To najwspanialsza ryba morska ceniona już przez starożytnych Greków. Tuńczyk jest bezdyskusyjnie królem akwenów wodnych.

Szczegóły
Artykuły
Autorzy