Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sos do łososia – jak go przygotować?

łosoś

Jak przygotować sos do łososia? Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba, która świetnie sprawdzi się w roli dania obiadowego. Można przygotowywać go na różne sposoby. Nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, smażenia, jak i gotowania na parze. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki, by stworzyć danie, które zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Łosoś należy do ryb bardzo delikatnych w smaku, aby go podkręcić warto podawać go w towarzystwie aromatycznych sosów. Oto kilka prostych pomysłów na pyszne sosy, które podkreślą smak potraw z łososiem w roli głównej. Poniżej zaprezentujemy jak przygotować pyszne sosy do łososia w kilku odmianach: cytrynowym, koperkowym, śmietanowym i musztardowo-miodowym.

Sos do łososia – cytrynowy

Składniki:

  • masło – 2 łyżki
  • słodka śmietanka – 100 ml
  • żółtko – 1 sztuka
  • bulion drobiowy – 1 szklanka
  • mąka – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Przesmażamy na nim drobno posiekany czosnek.
  2. Do masła wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy składniki przez ok. minutę, nie ściągając rondelka z gazu.
  3. Do gotowej zasmażki wlewamy bulion. Zdejmujemy garnek z gazu i cały czas mieszamy, by nie powstały grudki.
  4. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem i dodajemy ją do rondelka z sosem.
  5. Stawiamy garnek z powrotem na gaz, lecz pamiętamy o tym, by od tego czasu nie pozwolić na to, by sos się zagotował. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Sos do łososia – koperkowy

Składniki:

  • bulion drobiowy – 1 szklanka
  • kurkuma – szczypta
  • mąka – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • słodka śmietanka – 100 ml
  • masło – 1 łyżka
  • koperek – pęczek
  • sok z cytryny – łyżeczka
  • czarny, biały pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku gotujemy bulion i dodajemy do niego kurkumę.
  2. W miseczce rozprowadzamy mąkę w śmietanie, a następnie dodajemy ją do bulionu, ciągle mieszając.
  3. Doprowadzamy do zagotowania sosu i dodajemy do niego pieprz oraz drobno posiekany czosnek. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
  4. Dodajemy sok z cytryny oraz posiekany koperek. Podgrzewamy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.

Sos do łososia – śmietanowy

Składniki:

  • masło – 4 łyżki
  • mąka – 40 gram
  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • śmietana 18% – 1 szklanka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
  • sok z cytryny – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę.
  2. Dolewamy bulion, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  3. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku.

Sos do łososia – musztardowo-miodowy

Składniki:

  • musztarda francuska – 1 łyżka
  • płynny miód – 1 łyżka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • oliwa – 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce mieszamy musztardę, miód i ocet winny.
  2. Dolewamy oliwę i mieszamy do momentu, kiedy składniki dokładnie się połączą, następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz też:

ZOBACZ TAKŻE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *