Jak przygotować sos do łososia? Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba, która świetnie sprawdzi się w roli dania obiadowego. Można przygotowywać go na różne sposoby. Nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, smażenia, jak i gotowania na parze. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki, by stworzyć danie, które zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Łosoś należy do ryb bardzo delikatnych w smaku, aby go podkręcić warto podawać go w towarzystwie aromatycznych sosów. Oto kilka prostych pomysłów na pyszne sosy, które podkreślą smak potraw z łososiem w roli głównej. Poniżej zaprezentujemy jak przygotować pyszne sosy do łososia w kilku odmianach: cytrynowym, koperkowym, śmietanowym i musztardowo-miodowym.
Sos do łososia – cytrynowy
Składniki:
- masło – 2 łyżki
- słodka śmietanka – 100 ml
- żółtko – 1 sztuka
- bulion drobiowy – 1 szklanka
- mąka – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- skórka z połowy cytryny
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuszczamy masło. Przesmażamy na nim drobno posiekany czosnek.
- Do masła wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy składniki przez ok. minutę, nie ściągając rondelka z gazu.
- Do gotowej zasmażki wlewamy bulion. Zdejmujemy garnek z gazu i cały czas mieszamy, by nie powstały grudki.
- W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem i dodajemy ją do rondelka z sosem.
- Stawiamy garnek z powrotem na gaz, lecz pamiętamy o tym, by od tego czasu nie pozwolić na to, by sos się zagotował. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Sos do łososia – koperkowy
Składniki:
- bulion drobiowy – 1 szklanka
- kurkuma – szczypta
- mąka – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- słodka śmietanka – 100 ml
- masło – 1 łyżka
- koperek – pęczek
- sok z cytryny – łyżeczka
- czarny, biały pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- W rondelku gotujemy bulion i dodajemy do niego kurkumę.
- W miseczce rozprowadzamy mąkę w śmietanie, a następnie dodajemy ją do bulionu, ciągle mieszając.
- Doprowadzamy do zagotowania sosu i dodajemy do niego pieprz oraz drobno posiekany czosnek. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
- Dodajemy sok z cytryny oraz posiekany koperek. Podgrzewamy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
Sos do łososia – śmietanowy
Składniki:
- masło – 4 łyżki
- mąka – 40 gram
- bulion warzywny – 1 szklanka
- śmietana 18% – 1 szklanka
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
- sok z cytryny – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę.
- Dolewamy bulion, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku.
Sos do łososia – musztardowo-miodowy
Składniki:
- musztarda francuska – 1 łyżka
- płynny miód – 1 łyżka
- ocet winny – 1 łyżka
- oliwa – 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W miseczce mieszamy musztardę, miód i ocet winny.
- Dolewamy oliwę i mieszamy do momentu, kiedy składniki dokładnie się połączą, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz też: