zupa rybna

Przepis na ryżową zupę rybną

Ryba jest mięsem, które często ląduje na stołach w polskich domach. Jedną z oryginalnych potraw na bazie ryby jest ryżowa zupa rybna. Główna zaleta przygotowania takiego dania to możliwość wyboru różnych gatunków ryb. Popularnością cieszy się dorsz, na którego możemy natrafić w różnych łowiskach. Występują na terenach Morza Bałtyckiego, np. w okolicach Łeby oraz Zalewie Wiślanym w Krynicy Morskiej. Jak przygotować zupę rybną?

Przepis na ryżową zupę rybną

Składniki:

  • bulion warzywny
  • marchew, pietruszka, por, seler i cebula
  • 150 gramów ryżu
  • olej
  • przyprawy, np. sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka chilli

Żeby przygotowanie zupy rybnej się powiodło, należy cebulę dokładnie poszatkować i zeszklić na oleju. Wszystkie pozostałe warzywa powinno się obrać oraz umyć. Wraz z cebulą trzeba następnie wrzucić je do garnka, w którym znajduje się już bulion. Po zagotowaniu trzeba oczekiwać na moment, kiedy bulion zacznie wrzeć. Wtedy należy dosypać ryż i gotować go przez kilkanaście minut, aż zrobi się miękki. Można też dosypać pozostałe przyprawy i liść laurowy. Gdy zupa będzie kończyła się gotować, można przygotować dorsza, który wcześniej powinien zostać pokrojony drobno w kostkę. Gdy wszystko się już właściwie zagotuje, można ułożyć rybę na talerzu, a następnie doprawić ją solą, pieprzem oraz czy papryką chilli.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy