Podstawowe informacje
Troć wędrowna (Salmo trutta) to ryba anadromiczna. Gatunek ten występuje w wodach przybrzeżnych akwenów takich jak: Atlantyk, Morze Północne, Bałtyk. Ryba ta ma dość krępe ciało i charakteryzuje się kilkoma ważnymi szczegółami, które pozwalają odróżnić ten gatunek od innych ryb łososiowatych. Jakie cechy charakterystyczne posiada troć wędrowna? Jak łowić dany gatunek? W dzisiejszym opisie przedstawiamy odpowiedzi na powyższe pytania. Poznasz też zasady połowu troci.
Wygląd i cechy charakterystyczne troci wędrownej
- Najczęściej osiąga długość do 100 cm
- Ryba ta oprócz krępej budowy posiada sporą głowę. Ponadto charakteryzuje się szarawym lub brązowym grzbietem oraz jaśniejszymi bokami;
- Brzuch troci jest koloru srebrzystego;
- Elementem rozpoznawczym gatunku jest również obecność małych czarnych plamek występujących w okolicach głowy, boków i grzbietu. Ciekawostką jest, iż w czasie tarła plamki te otacza żółta obwódka;
- Młode osobniki troci wyróżniają się ciemnymi, poprzecznym prążkami oraz czerwonymi plamkami umieszczonymi na ciele.
Gdzie występuje troć wędrowna?
Oto lista miejsc, gdzie występuje troć wędrowna:
- Morze Bałtyckie
- Morze Norweskie
- Ocean Atlantycki (w pobliżu wybrzeży Europy i Ameryki Północnej)
- Morze Beringa (pomiędzy Rosją a Alaską)
- Ocean Spokojny (w pobliżu wybrzeży Japonii i Chin)
W tych regionach troć wędrowna migruje do rzek, w których się rozmnaża, a potem wraca do morza, gdzie przeprowadza się na większe dystanse.
Troć wędrowna – Odżywianie
Troć wędrowna jest drapieżnikiem i żywi się głównie:
- innymi rybami;
- skorupiakami;
- mięczakami;
- owadami wodnymi.
Dieta troci wędrownej zależy od wielu czynników, w tym od miejsca występowania, sezonu i dostępności pokarmu. Mianowicie w morzach trocie wędrowne żerują na małżach, krewetkach, krabach, kałamarnicach i innych mniejszych rybach. W czasie wędrówek do rzek, gdzie odbywa się tarło, trocie wędrowne przestawiają się na dietę składającą się głównie z owadów wodnych, takich jak jętki, ochotki i chruściki.
Młode osobniki troci wędrownej żywią się głównie zooplanktonem, z czasem przechodząc na dietę bardziej mięsistą. Wszystko zależy od wieku, wielkości i miejsca występowania ryby.
Sposoby i zasady połowu troci
Troć wędrowna, to ryba, którą najlepiej łowić w okresie przedwiośnia. Wracające z tarła osobniki atakują blachę lub wirówkę. Gatunek ten można łowić od stycznia do początku jesieni.
Najpopularniejszą metodą połowu troci jest spinning, a także metoda muchowa. W przypadku działań pierwszą z wymienionych metod należy wyposażyć się w kij do spinningu o długości około 2,7 m, jak również twardą wytrzymałą żyłkę. Podczas połowu najlepiej zastosować sztuczne przynęty takie jak: woblery, rippery czy błystki.
Polecane metody połowu:
Jak przyrządzić troć wędrowną?
Jest to gatunek szlachetny, więc nie zachęcamy do zabijania tych ryb. Dla zainteresowanych przedstawiamy jednak przepis na troć wędrowną z piekarnika.
Składniki:
- filety z troci wędrownej (około 150-200 g na osobę)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
Instrukcje:
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Przygotuj naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia.
- Rozgrzej masło w małej patelni na średnim ogniu. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć.
- Usuń skórę z filetów troci, a następnie posól i popieprz z obu stron.
- Ułóż filety w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.
- Wierzch każdego filetu posyp posiekanym koperkiem, a następnie ułóż plasterki cytryny na wierzchu.
- Wlej roztopione masło z czosnkiem na wierzch ryby.
- Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut, aż ryba będzie miękka i łatwo rozdzieli się na płaty.
- Podawaj gorącą rybę z dodatkiem pieczywa i ulubionych warzyw.