Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
troc

Troć wędrowna

Podstawowe informacje

Troć wędrowna (Salmo trutta) to ryba anadromiczna. Gatunek ten występuje w wodach przybrzeżnych akwenów takich jak: Atlantyk, Morze Północne, Bałtyk. Ryba ta ma dość krępe ciało i charakteryzuje się kilkoma ważnymi szczegółami, które pozwalają odróżnić ten gatunek od innych ryb łososiowatych. Jakie cechy charakterystyczne posiada troć wędrowna? Jak łowić dany gatunek? W dzisiejszym opisie przedstawiamy odpowiedzi na powyższe pytania. Poznasz też zasady połowu troci.

Wygląd i cechy charakterystyczne troci wędrownej

  • Najczęściej osiąga długość do 100 cm
  • Ryba ta oprócz krępej budowy posiada sporą głowę. Ponadto charakteryzuje się szarawym lub brązowym grzbietem oraz jaśniejszymi bokami;
  • Brzuch troci jest koloru srebrzystego;
  • Elementem rozpoznawczym gatunku jest również obecność małych czarnych plamek występujących w okolicach głowy, boków i grzbietu. Ciekawostką jest, iż w czasie tarła plamki te otacza żółta obwódka;
  • Młode osobniki troci wyróżniają się ciemnymi, poprzecznym prążkami oraz czerwonymi plamkami umieszczonymi na ciele.
troć wędrowna

Gdzie występuje troć wędrowna?

Oto lista miejsc, gdzie występuje troć wędrowna:

  1. Morze Bałtyckie
  2. Morze Norweskie
  3. Ocean Atlantycki (w pobliżu wybrzeży Europy i Ameryki Północnej)
  4. Morze Beringa (pomiędzy Rosją a Alaską)
  5. Ocean Spokojny (w pobliżu wybrzeży Japonii i Chin)

W tych regionach troć wędrowna migruje do rzek, w których się rozmnaża, a potem wraca do morza, gdzie przeprowadza się na większe dystanse.

Troć wędrowna – Odżywianie

Troć wędrowna jest drapieżnikiem i żywi się głównie:

  • innymi rybami;
  • skorupiakami;
  • mięczakami;
  • owadami wodnymi.

Dieta troci wędrownej zależy od wielu czynników, w tym od miejsca występowania, sezonu i dostępności pokarmu. Mianowicie w morzach trocie wędrowne żerują na małżach, krewetkach, krabach, kałamarnicach i innych mniejszych rybach. W czasie wędrówek do rzek, gdzie odbywa się tarło, trocie wędrowne przestawiają się na dietę składającą się głównie z owadów wodnych, takich jak jętki, ochotki i chruściki.

troc
Źródło: Wędkarski Świat

Młode osobniki troci wędrownej żywią się głównie zooplanktonem, z czasem przechodząc na dietę bardziej mięsistą. Wszystko zależy od wieku, wielkości i miejsca występowania ryby.

Sposoby i zasady połowu troci

Troć wędrowna, to ryba, którą najlepiej łowić w okresie przedwiośnia. Wracające z tarła osobniki atakują blachę lub wirówkę. Gatunek ten można łowić od stycznia do początku jesieni.

Najpopularniejszą metodą połowu troci jest spinning, a także metoda muchowa. W przypadku działań pierwszą z wymienionych metod należy wyposażyć się w kij do spinningu o długości około 2,7 m, jak również twardą wytrzymałą żyłkę. Podczas połowu najlepiej zastosować sztuczne przynęty takie jak: woblery, rippery czy błystki.

Polecane metody połowu:

Jak przyrządzić troć wędrowną?

smażona miruna
Źródło: GettyImages.com (Canva)

Jest to gatunek szlachetny, więc nie zachęcamy do zabijania tych ryb. Dla zainteresowanych przedstawiamy jednak przepis na troć wędrowną z piekarnika.

Składniki:

  • filety z troci wędrownej (około 150-200 g na osobę)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki

Instrukcje:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia.
  3. Rozgrzej masło w małej patelni na średnim ogniu. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć.
  4. Usuń skórę z filetów troci, a następnie posól i popieprz z obu stron.
  5. Ułóż filety w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.
  6. Wierzch każdego filetu posyp posiekanym koperkiem, a następnie ułóż plasterki cytryny na wierzchu.
  7. Wlej roztopione masło z czosnkiem na wierzch ryby.
  8. Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut, aż ryba będzie miękka i łatwo rozdzieli się na płaty.
  9. Podawaj gorącą rybę z dodatkiem pieczywa i ulubionych warzyw.

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE