Okoń -

Okoń to gatunek ryby drapieżnej z rodziny okoniowatych. Ryba ta występuje w wodach do 1000 m n. p. m. – płynących, stojących i słonawych wodach przybrzeżnych. Długość okonia wynosi zazwyczaj do 60 cm, a masa do 4,8 kg. Okonie to bardzo żarłoczne ryby – żerują one całe dnie. Żywią się wszelkimi skorupiakami, a narybek preferuje plankton czy w późniejszym czasie ikrę innych ryb. Tarło trwa od marca do czerwca na płyciznach. Samica składa od 12 000 do 300 000 ziaren ikry, które składane są na kamieniach, roślinach wodnych. Wylęg następuje po około 2-3 tygodniach.

Okoń nie posiada żadnego znaczenia gospodarczego. Najlepszym sprzętem służącym do połowu tychże ryb są: haczyk nr 10, wędzisko typu feeder oraz żyłka 0,25 mm. Wędkarze optujący za metodą spławikową powinny zaopatrzyć się w spławik o wyporności 5 g. W przypadku spinningu warto zastosować metodę klasyczną, drop shot oraz boczny trok. Wymiar ochronny ryby wynosi 15 cm. Okoń atakuje zarówno naturalne, jak i sztuczne przynęty. Według wędkarzy najlepszymi przynętami są zdecydowanie czerwone i białe robaki, a także dżdżownice ziemne. Wrzesień i październik to idealne miesiące na połów okonia – podobnie jak inne ryby także okonie preferują chłodniejsze wody. W takich chłodnych wodach są one bardziej żywotne, częściej i chętniej żerują.

Szczegóły
Wymiar ochronny
15 cm z wyjątkiem wód ujętych w Informatorze wód krainy pstrąga i lipienia
Okresy ochronny
Brak
Dobowy limit połowu
Brak
Norma medalowa - zloty medal WŚ junior
45 cm
Norma medalowa - zloty medal WŚ senior
50 cm
Polecane
Autorzy