Żabnica -

Żabnica (Lophius piscatorius) to ryba morska z rodziny żabnicowatych (Lophiidae), jest również nazywana diabłem morskim. Nazwa ta przylgnęła do niej głównie dlatego, że wygląda jak potwór z horroru. Ma ciemną skórę, nie ma łusek. Osiąga długość do 2 metrów i ciężar do 50 kg. Nazywana jest niekiedy diabłem morskim.

Żabnica – Charakterystyka i występowanie

Ma charakterystyczną, ogromną paszczę, wyposażoną w ostre i duże zęby. Zęby ustawione są do wewnątrz, co utrudnia ucieczkę jej potencjalnej ofiary. Zostały one skonstruowane w taki sposób, aby ofiarę chwycić, ale nie zabić. W zdobywaniu pożywienia pomaga żabnicy wyrostek znajdujący się na jej głowie. Wije się on niczym robak. Skuszone jego mięsistym wyglądem ryby, podpływają w pobliże paszczy i zostają błyskawicznie połknięte. Ulubione pożywienie żabnicy to właśnie ryby i skorupiaki, ale w jej żołądku znajdywano też nurkujące ptaki oraz wydry. Żabnica nie jest, więc myśliwym i nie ugania się za zdobyczą. Potencjalny posiłek sam do niej podpłynie i zostanie wessany. Zęby pomagają jej jedynie w przytrzymaniu zdobyczy, uniemożliwiając ucieczkę.

Żabnica ryba żyje na głębokości od 20–1000 m w słonych, przybrzeżnych wodach północno-zachodniej Europy i północno-zachodniej Afryki.

Żabnica głębinowa leży najczęściej spłaszczona na dnie, ale może też po tym dnie pełzać. Umożliwiają jej to krótkie płetwy piersiowe. Znajdujące się na dnie skały porośnięte wodorostami są znakomitym jej schronieniem. Ona wtapia się w nie, bo umie znakomicie się kamuflować. Na kamuflaż pozwalają jej wyrostki żółto-brązowo-zielonymi, pokrywające całe ciało.

Kulinarna perła i lek, czyli wykorzystanie żabnicy

Diabeł morski to ryba, która złowiona przez rybaków po raz pierwszy wyrzucona została z powrotem do morza. Niektórzy nawet sprzeciwiali się, zabrania jej na pokład. Powodem był przede wszystkim okropny jej wygląd. Dopiero z czasem, gdy ludzie zasmakowali w jej mięsie, zmienili swój pogląd.

Obecnie żabnica to ryba wyławiana głównie dla pysznego, jędrnego i białego mięsa. Pomimo iż wygląda strasznie, bardziej liczy się tutaj jej środek. Mięso żabnicy bogate jest m.in.: w białko, witaminę A oraz selen. Te składniki poprawiają stan mięśni oraz wzrok. Diabeł morski ryba ma mięso, które pasuje do każdej potrawy i doskonale współgra z każdym dodatkiem – makaronem, ryżem, jak również z kaszą kuskus. Spożywa się je świeże, gotowane, smażone lub wędzone. W smaku porównywane jest do młodego kurczaka lub królika. Żabnica ryba jest szczególnie ceniona w kuchni francuskiej.

Do lat 60-tych XX wieku trzustka żabnicy głębinowej była jednym z głównych źródeł insuliny, dzięki temu uratowała życie wielu osobom.

Rozmnażanie

Niezwykłe i zaskakujące jest życie seksualne tych ryb. Występuje u nich tzw. dymorfizm płciowy, czyli różnica w wyglądzie samca i samicy. Samice posiadają mięsisty płat skórny na kręgosłupie i są większe niż samce. Samiec wbija się zębami w samicę i staje się jej pasożytem, podłączając się do jej krwiobiegu, traci wzrok i organy wewnętrzne z wyjątkiem jąder. Dochodzi w tym stanie do zapłodnienia. Na głębokości do 2 km poniżej poziomu morza odbywają tarło, po czym wyklute larwy płyną na płytkie wody.

Żabnica to gatunek zagrożony czy gatunek najmniejszej troski?

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) żabnica głębinowa nie jest zagrożona wyginięciem. W wydanej publikacji, dotyczącej gatunków zagrożonych tzw. Czerwonej Księdze, nadano jej status LC (Least Concern), czyli gatunek najmniejszej troski. Inaczej twierdzi Greenpeace. Oskarża on rybaków o powodowanie szkód w środowisku morskim, ponieważ do poławiania żabnic używają włoków dennych, czyli wielkich worów wleczonych po dnie morza i ciągniętych przez kutry. Włok szorując po dnie, zbiera wiele innych stworzeń morskich nie tylko żabnice. Powoduje to duże straty w ekosystemie. Wskazany jest więc racjonalny i zrównoważony połów ulubionego przysmaku Francuzów i innych nacji.

Szczegóły
Artykuły
Autorzy