...
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ostatnia szansa by spróbować tej wyjątkowej ryby! Przygotuj ją i zaskocz wszystkich smakiem. (PRZEPIS)

Ostatnia szansa by spróbować tej wyjątkowej ryby! Przygotuj ją i zaskocz wszystkich smakiem. (PRZEPIS)
Połów dorsza na Morzu Barentsa (Źródło: Getty Images + Canva Pro)

Dorsz skrei, bo o nim mowa, to wyjątkowa ryba pochodząca z arktycznych wód morza Barentsa. Ten niezwykle zdrowy rarytas dostępny będzie tylko do końca kwietnia. Sprawdź dlaczego!

Dorsz skrei – “Złoto Lofotów”

Dorsz zimowy jest uważany za najlepszy gatunek dorsza na świecie! W momencie osiągnięcia dojrzałości płciowej, czyli po 5 latach od urodzenia, udaje się on na wędrówkę (stąd też nazwa “skrei” z norweskiego “wędrowiec”), na tarło, w okolice Lofotów.

dorsz skrei - najlepszy gatunek dorsza na świecie
Białe i sprężyste mięso dorsza Skrei (Źródło: Getty Images)

Ma do przebycia kilkaset kilometrów, w czystych wodach Norwegii, co zapewnia mu świetną kondycję. Jest ona bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym na jego wyjątkowy smak. Rybę tę można łowić jedynie w okresie od stycznia do kwietnia, co tym bardziej przyczynia się do tego, że jest serwowany w restauracjach i naszych domach bardzo rzadko.

Dorsz Skrei – wyjątkowy przepis

Rybę tę, z uwagi na jej dostępność, przy tym też cenę, przygotujemy z reguły na wyjątkowe okazje. Wielkanoc to świetny moment, aby zaskoczyć rodzinę wspaniałym obiadem lub kolacją.
W związku z tym przygotowaliśmy dla Was prosty przepis, dzięki któremu, każdy będzie mógł zachwycić się pachnącym, miękkim, rozpływającym się w ustach, zdrowym mięsem zimowego dorsza.

Dorsz skrei z sałatką z zielonej fasolki szparagowej

Dorsz skrei z sałatką z zielonej fasolki szparagowej

Składniki:

500 g filetów dorsza skrei

500 g zielonej fasolki szparagowej

50 g płatków migdałów

Sok z 1 pomarańczy

łyżka syropu klonowego lub miodu

koperek

1 jajo

bułka tarta lub panko

łyżka oliwy z oliwek

łyżka masła

Olej lub masło klarowane do smażenia

sól 

pieprz

cytryna

Przygotowanie:

Filety z dorsza umyj i osusz. Posyp solą morską i skrop sokiem z cytryny.

Odstaw na kwadrans. W tym czasie możesz przygotować sałatkę z fasolki. 

Do osolonej gotującej się wody wrzuć fasolkę – nada się zarówno świeża jak i mrożona.

Gotuj przez 5-7 minut. Fasolka nie powinna być zbyt miękka bo straci chrupkość. 

Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Stale mieszaj by orzechy się nie przypaliły, wówczas będą gorzkie. 

W misce wymieszaj sok z jednej pomarańczy, łyżkę syropu klonowego (możesz zastąpić miodem), pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu i 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Gdy fasolka będzie już gotowa, przepłucz zimną wodą by nie straciła intensywnego zielonego koloru. Po odsączeniu polej połową uprzednio przygotowanego dressingu z pomarańczy i posiekany koperek. Przed podaniem posyp obficie płatkami migdałów. 

Resztę sosu przelej do rondla i gotuj na średnim ogniu aby odparować nadmiar płynów. Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj łyżkę masła i gotuj jeszcze chwilę do osiągnięcia pożądanej struktury. 

Dorsza oprósz mąką, obtocz w jajku i bułce tartej lub panko dla dodatkowej chrupkości.

Smaż na oleju (lub maśle klarowanym) na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony ( w zależności od grubości filetów).

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.