Dorsz skrei, bo o nim mowa, to wyjątkowa ryba pochodząca z arktycznych wód morza Barentsa. Ten niezwykle zdrowy rarytas dostępny będzie tylko do końca kwietnia. Sprawdź dlaczego!
Dorsz skrei – “Złoto Lofotów”
Dorsz zimowy jest uważany za najlepszy gatunek dorsza na świecie! W momencie osiągnięcia dojrzałości płciowej, czyli po 5 latach od urodzenia, udaje się on na wędrówkę (stąd też nazwa “skrei” z norweskiego “wędrowiec”), na tarło, w okolice Lofotów.
Ma do przebycia kilkaset kilometrów, w czystych wodach Norwegii, co zapewnia mu świetną kondycję. Jest ona bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym na jego wyjątkowy smak. Rybę tę można łowić jedynie w okresie od stycznia do kwietnia, co tym bardziej przyczynia się do tego, że jest serwowany w restauracjach i naszych domach bardzo rzadko.
Dorsz Skrei – wyjątkowy przepis
Rybę tę, z uwagi na jej dostępność, przy tym też cenę, przygotujemy z reguły na wyjątkowe okazje. Wielkanoc to świetny moment, aby zaskoczyć rodzinę wspaniałym obiadem lub kolacją.
W związku z tym przygotowaliśmy dla Was prosty przepis, dzięki któremu, każdy będzie mógł zachwycić się pachnącym, miękkim, rozpływającym się w ustach, zdrowym mięsem zimowego dorsza.
Dorsz skrei z sałatką z zielonej fasolki szparagowej
Składniki:
500 g filetów dorsza skrei
500 g zielonej fasolki szparagowej
50 g płatków migdałów
Sok z 1 pomarańczy
łyżka syropu klonowego lub miodu
koperek
1 jajo
bułka tarta lub panko
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
Olej lub masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
cytryna
Przygotowanie:
Filety z dorsza umyj i osusz. Posyp solą morską i skrop sokiem z cytryny.
Odstaw na kwadrans. W tym czasie możesz przygotować sałatkę z fasolki.
Do osolonej gotującej się wody wrzuć fasolkę – nada się zarówno świeża jak i mrożona.
Gotuj przez 5-7 minut. Fasolka nie powinna być zbyt miękka bo straci chrupkość.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Stale mieszaj by orzechy się nie przypaliły, wówczas będą gorzkie.
W misce wymieszaj sok z jednej pomarańczy, łyżkę syropu klonowego (możesz zastąpić miodem), pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Gdy fasolka będzie już gotowa, przepłucz zimną wodą by nie straciła intensywnego zielonego koloru. Po odsączeniu polej połową uprzednio przygotowanego dressingu z pomarańczy i posiekany koperek. Przed podaniem posyp obficie płatkami migdałów.
Resztę sosu przelej do rondla i gotuj na średnim ogniu aby odparować nadmiar płynów. Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj łyżkę masła i gotuj jeszcze chwilę do osiągnięcia pożądanej struktury.
Dorsza oprósz mąką, obtocz w jajku i bułce tartej lub panko dla dodatkowej chrupkości.
Smaż na oleju (lub maśle klarowanym) na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony ( w zależności od grubości filetów).
Smacznego!