przepisy-rybne

Pieczony halibut – filet

Halibut to drapieżna ryba morska z rodziny flądrowatych. Mogą osiągać długość 3,5 m i ważyć nawet ponad 200 kg. Ciało tej ryby jest asymetryczne, płaskie i owalnie wydłużone, drobne łuski są czarne, rzadziej ciemnoniebieskie lub oliwkowe.

Halibut to ryba głębinowa. Ich naturalne środowisko to od 200 do 1600 m pod wodą. Bytują głównie w północnych częściach Oceanu Atlantyckiego, u wybrzeży Kanady, Grenlandii i Islandii. Niewielką ilość tych ryb można napotkać również w Morzu Bałtyckim.

Pieczony halibut to pomysł na smaczny, zdrowy, ale też bardzo szybki posiłek. Co więcej, ta ryba jest bogata w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminę D, selen i fosfor. Uzupełniając dietę o halibuta, dbamy również o odpowiednią podaż potasu, który reguluje pracę serca i układu nerwowego.

Pieczony halibut – przepis

SKŁADNIKI:

  • 350 g filetu halibuta bez skóry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki masła

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni Celsjusza. Rybę najpierw należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety z halibuta ułożyć na desce lub talerzu, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej filety, a na ich wierzchu ułożyć kawałki masła i posypać koperkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy