Halibut to drapieżna ryba morska z rodziny flądrowatych. Mogą osiągać długość 3,5 m i ważyć nawet ponad 200 kg. Ciało tej ryby jest asymetryczne, płaskie i owalnie wydłużone, drobne łuski są czarne, rzadziej ciemnoniebieskie lub oliwkowe.
Halibut to ryba głębinowa. Ich naturalne środowisko to od 200 do 1600 m pod wodą. Bytują głównie w północnych częściach Oceanu Atlantyckiego, u wybrzeży Kanady, Grenlandii i Islandii. Niewielką ilość tych ryb można napotkać również w Morzu Bałtyckim.
Pieczony halibut to pomysł na smaczny, zdrowy, ale też bardzo szybki posiłek. Co więcej, ta ryba jest bogata w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminę D, selen i fosfor. Uzupełniając dietę o halibuta, dbamy również o odpowiednią podaż potasu, który reguluje pracę serca i układu nerwowego.
Pieczony halibut – przepis
SKŁADNIKI:
- 350 g filetu halibuta bez skóry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni Celsjusza. Rybę najpierw należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety z halibuta ułożyć na desce lub talerzu, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej filety, a na ich wierzchu ułożyć kawałki masła i posypać koperkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.