Łososiowate to drapieżne ryby występujące w północnych wodach Oceany Atlantyckiego, Morzu Północnym i Bałtyku. Tworzy także odmiany słodkowodne w północnoamerykańskich rzekach oraz po wielu latach nieobecności w Polsce coraz częściej możemy go spotkać w naszych wodach, na przykład w Wiśle w okolicach Włocławka.
Przepis na łososia z grilla
Dziki łosoś cieszy się powodzeniem większym niż “marketowa ryba” ze względu na swój delikatny smak, jasnoróżowy kolor, wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów omega- 3 oraz mniejszą zawartość tłuszczu, niż ryba pochodząca z hodowli. Należy on do ryb uznawanych za najlepsze dla naszego zdrowia.
Składniki:
- Łosoś,
- Oliwa z oliwek,
- Cytryna
- Pieprz cytrynowy,
- Zioła: prowansalskie, bazylia, rozmaryn, koperek itp.
Łosoś jest także bardzo prosty do przyrządzenia i nawet początkujący w kuchni powinien dać sobie radę. Jak przygotować grillowanego łososia? Umyte i oczyszczone filety z łososia należy zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny, pieprzu cytrynowego i suszonych ziół. Może to być gotowa mieszanka prowansalska, jak również własna kompozycja z bazylii, rozmarynu, czy koperku. Następnie tak przygotowane filety odstawiamy, aby przeszły aromatem ziół. W tym czasie możemy się zająć rozpaleniem grilla. Rybę grillujemy około 15-20 minut, w zależności od grubości filetów, z obu stron. Łososia grillowanego podajemy skropionego sokiem z cytryny, z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami lub awokado i sałatką. Smakuje wybornie!