Mintaj pieczony – przepis

mintaj pieczony

Pieczony mintaj to danie, które Polacy chętnie jedzą nie tylko w święta ale również przez cały rok. Ryba z piekarnika w folii to doskonały wybór na smaczny obiad. Mintaj pieczony to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, któremu sprosta praktycznie każdy miłośnik potraw rybnych. Ilość przygotowanego dania można dowolnie dobrać, poprzez odpowiednie zmniejszenie lub zwiększenie ilości składników. Poniżej przygotowane miary na przepyszny obiadek dla dwóch dorosłych osób.

Pieczony mintaj – składniki:

  • Filety z mintaja – 4 średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 2 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • garść koperku
  • olej do posmarowania formy do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • masło do położenia na przygotowaną rybkę

Mintaj pieczony – przepis:

Przygotuj wysokie naczynie żaroodporne. Filety z mintaja sparz wrzątkiem i osusz. Odłóż na później. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, następnie posól i zgnieć po raz drugi nożem na desce do krojenia. Cebulę obierz i pokrój na okrągłe, dość grube plastry. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plastry o podobnej grubości jak cebuli. Drugą przekrój na pół – będzie nam potrzebny jej sok. Koperek umyj i rozerwij na mniejsze części. Należy nastawić piekarnik na 180 stopni, aby zdążył się nagrzać przed wstawieniem do niego rybki.

Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie olejem. Na jego dnie ułóż plasterki cytryny i cebuli, a następnie połóż część przygotowanego wcześniej kopru. Należy skropić wszystko delikatnie olejem. Osuszone filety natrzeć sokiem z cytryny, a następnie doprawić czosnkiem, solą i pieprzem (w ilości według uznania, jednak należy pamiętać, aby nie przesolić 😀 ). Ułożyć w przygotowanym naczyniu i przykryć pozostałym koperkiem. Tak przygotowaną całość przykrywamy (w miarę możliwości) szczelnie folią aluminiową.

Jak długo piec filety z mintaja?

Pieczemy tak przygotowany filet z mintaja w piekarniku przez 15 minut (wcześniej rozgrzanym do 180 stopni!). Po tym czasie nasz mintaj z piekarnika jest gotowy do spożycia. Przekładamy go na dwa talerze. Do smaku możemy pokropić go sokiem z cytryny i położyć masło. Pod wpływem gorąca rozpuści się na wierzchu, dzięki czemu nasza ryba będzie rozpływać się w ustach. Smacznego!

Zobacz też inne przepisy rybne:

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.