Ryba w sosie pomidorowym

Ryba w sosie pomidorowym

Ryba w sosie pomidorowym to danie, które na pewno będzie świetnie przyjęte na każdym stole! Ryby są bardzo zdrowe i dlatego warto sięgać po nie przynajmniej raz w tygodniu, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. W związku z tym dobrym pomysłem jest odkrywanie kolejnych przepisów, które znacząco urozmaicą gotowanie. Jednym z nich na pewno jest ryba w sosie pomidorowym. Kto raz jej spróbuje, na pewno pokocha to danie. Poznaj przepis na rybę w pomidorach.

Ryba w sosie pomidorowym – przepis

Składniki:

  • kilogram dorsza
  • 2 puszki przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy sól, pieprz do smaku
  • olej

Przygotowanie ryby w pomidorach:

Główną i najważniejszą rolę odgrywa sos pomidorowy do ryby i to właśnie na nim warto się skupić. Dzięki niemu ryba w pomidorach będzie miała intensywniejszy smak. Na rozgrzanym oleju należy ułożyć kawałki surowego dorsza i smażyć je aż do zarumienienia. Powinny mieć lekko złocisty kolor i być chrupkie z wierzchu. W międzyczasie zająć się można specjalną zalewą z pomidorów, której smakiem ma przejść ryba. Dzięki temu dorsz w sosie pomidorowym będzie delikatniejszy w smaku. Na drugiej patelni na oleju należy podsmażyć cebulę oraz czosnek pokrojone w kostkę, dodać cukier, pokruszoną kostkę bulionową, dwa przeciery pomidorowe, ocet oraz wodę. Całość powinna się zagotować. Od czasu do czasu warto pomieszać, aby sos się nie przypalił. Z reguły proces ten trwa około 10 minut. Gdy sos będzie już gotowy, wystarczy zalać nim usmażone kawałki dorsza oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryba powinna pozostać w tej zalewie przez około jedną dobę, aby dokładnie przejść smakiem pomidorów i lekko zmięknąć. Dzięki temu będzie aromatyczna i delikatna.

Ryby w sosie pomidorowym cieszą się ogólnym uznaniem, ponieważ bez wątpienia jest to połączenie, które doskonale się sprawdza i zawsze smakuje fenomenalnie. Dodatkowo jest to danie, które powinno przypaść do gustu nawet dzieciom i największym niejadkiem. Przepis można lekko zmieniać, na przykład dodając także przysmażoną paprykę lub świeże pomidory.

Zobacz też inne przepisy:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy