śledź

Śledzie po kaszubsku – przepis

Śledzie to nieodłączny element naszej kuchni. Królują w rożnych formach i smakach na bożonarodzeniowych i wielkanocnych stołach. Nie obejdą się bez nich imieniny u cioci i impreza sylwestrowa. Rozmaite sałatki śledziowe, filety w oleju, w occie, w śmietanie i w innych kombinacjach zależnych od fantazji pojawiają się na naszych stołach bardzo często. Śledzie po kaszubsku zna każdy. Jeśli nie z własnych doświadczeń kulinarnych to choćby ze słyszenia. Niewiele osób jednak wie że samodzielne wykonanie śledzi po kaszubsku wcale nie wymaga dużej ilości składników i specjalnych umiejętności.

Śledzie po kaszubsku- składniki

Składniki na 4 porcje.

  • 5 płatów śledziowych
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki octu 10%
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 5 suszonych śliwek
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie

Śledzie po kaszubsku- zrób to sam

Samodzielne przygotowanie śledzi po kaszubsku nie wymaga zbyt wiele czasu, ani też szczególnych kulinarnych umiejętności. Poniżej przedstawiamy jak, krok po kroku, zrobić to danie z podziałem na dwa główne etapy: przygotowanie ryb oraz tzw. pierzynki, czyli dodatków w postaci m.in. cebuli, ziół, śliwek i koncentratu pomidorowego.

Śledzie

  • Filety śledziowe dokładnie wypłukać z soli. Wrzucić do miski, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny. W tym czasie wymienić wodę 2-3 razy w zależności od stopnia słoności śledzi. Po upływie 30 minut lub gdy uznamy że śledzie maja już odpowiednią słoność, filety osuszyć i pokroić na 2 centymetrowe kawałki.
  • Rybę włożyć do szklanej lub plastikowej miski i wymieszać z octem. Pozostawić na 30 minut od czasu do czasu poruszając miską by ocet wchłonął się równomiernie w kawałki ryby.

Pierzynka

  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę aż się zeszkli. Gdy cebula zmięknie i nabierze połysku dodać zioła oraz przyprawy i smażyć całość jeszcze kilka minut.
  • Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Można również zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, jeśli ktoś lubi rozdrobnione warzywa. Śliwki drobno posiekać.
  • Drobno posiekane śliwki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone ogórki, koncentrat pomidorowy i wlać resztę oleju. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego połączenia się, ale nie za długo aby mieszanka nie straciła naturalnej wilgoci.

Lekko podduszone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Zamarynowane śledzie odsączamy z nadmiaru octu. Przygotowane składniki przekładamy do słoika lub innego pojemnika z przykrywką. Układamy warstwami na przemian śledzie i warzywa. Tak przygotowana potrawę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby smaki składników przeniknęły się nawzajem tworząc niepowtarzalny aromat i smak.

Jeśli obawiamy się, że możemy moczyć śledzie zbyt krótko lub zbyt długo przez co będą zbyt słone lub rozmięknięte, możemy zamiast filetów na wagę sprzedawanych z zalewy solankowej kupić filety pakowane próżniowo, w oleju lub w sosie własnym.

Kiedy zaś mamy niespodziewanych gości stwórzmy wersję „na szybko” tego prostego dania. Do cebulki przesmażonej z koncentratem pomidorowym możemy dodać pokrojone w małe kawałeczki śledzie w occie i stworzyć ekspresową sałatkę a’la śledzie po kaszubsku.

Zobacz też inne rybne przepisy:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy