przepisy-rybne

Przepis na Tołpygę

Tołpyga to ryba w Polsce rzadko serwowana, nie występuje w naszym kraju, ale można ją do Polski sprowadzić. Pieczona w piekarniku tołpyga to zdrowy i smaczny przepis. Taka ryba smakuje niejednej osobie i jest dietetyczną potrawą. Na przygotowanie pieczonej tołpygi wystarczy 25 minut. Obiad to szybki i smakowity, godny podawania jak najczęściej.

Tołpyga z piekarnika – przepis

Do przygotowania pieczonej tołpygi potrzebne będą składniki: 1 kilogram filetu z tołpygi, masło albo olej z winogron, 3 ząbki czosnku, sól morska, czarny pieprz w zmielonej formie, suszony tymianek, suszony rozmaryn, natka zielonej pietruszki. Tołpygę skrapia się sokiem z cytryny i naciera się ją morską solą. Naczynie żaroodporne smaruje się masłem albo olejem. Rybę wkłada się do naczynia i przyprawia się ją suszonym tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, czosnkiem i czarnym mielonym pieprzem. Piekarnik ustawia się na 220 stopni, do niego wkłada się tołpygę. Po 25 minutach z piekarnika wyjmuje się pachnącą rybę. Podaje się ją z frytkami i natką pietruszki lub z ziemniakami i surówką z marchewki i kiszonej kapusty. Pieczenie ryby w folii aluminiowej nada jej soczystość. Można skorzystać z tej metody. Alternatywą jest tołpyga pieczona z masłem, czosnkiem oraz koperkiem. Tołpygę można tez smażyć jak karpia, obtaczając rybę w bułce tartej i smażąc na złocisty kolor z dwóch stron.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy