Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Karp to wigilijna tradycja. A jakie ryby podać na wielkanocnym stole?

Ryby jako symbol chrześcijaństwa, z całą pewnością zasługuje na swoje miejsce na wielkanocnym stole. Już przed Wielką Niedzielą ryby wchodzą do naszego menu. A to dlatego, że poprzedza ją Wielki Post, który z potraw mięsnych dopuszcza jedynie śledzie. Wielkanocne menu, składające się tradycyjnie z żurku, jajek, kiełbasy, wielkanocnej baby i mazurków, możemy z powodzeniem wzbogacić o dania rybne.

Sola, pstrąg, a może szczupak… ?

Opcji jest wiele. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i możliwości. W rybnym repertuarze kulinarnym mamy do wyboru: ryby pieczone na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, sałatki rybne, kotleciki z ryb, dania z rybnym nadzieniem.

Oto kilka propozycji:

Sandacz w sosie szczawiowym

Filety z sandacza natrzeć pieprzem, solą i przyprawą do ryb lub ulubionymi ziołami. Żaroodporną formę wysmarować masłem, wyłożyć piórkami cebuli, ułożyć na niej filety i całość podlać białym wytrawnym winem. Przykryć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Gotową rybę wyjąć z formy, a sos przelać do rondelka, dodać śmietanę, doprawić do smaku i zagotować. Na koniec dodać do sosu podsmażony na maśle szczaw (zamiast szczawiu może być szpinak). Jeśli sos jest zbyt mdły dodać sok z cytryny. Filety polać sosem i podawać z gotowanymi ziemniakami.

Karp to wigilijna tradycja. A jakie ryby podać na wielkanocnym stole? (Źródło: Canva Pro)

Sola pieczona

Z folii aluminiowej uformować prostokątne łódki, wysmarować je olejem i ułożyć na nich płaty soli, posypane ulubionymi przyprawami. Na wierzch dodać wiórki masła, grube plastry pomidora bez skórki oraz sera mozzarella. Wszystko posypać pieprzem i bazylią i upiec w piekarniku lub na grillu. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub tostami z masłem czosnkowo-ziołowym oraz dowolną surówką.

Szczupak duszony z czerwoną kapustą

Szczupaka sprawić i pokroić w dzwonka. Każde dzwonko natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie każdy kawałek opanierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Czerwoną kapustę poszatkować i podgotować we wrzątku z solą. Pod koniec gotowania dodać soku z cytryny. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na kapustę ułożyć usmażonego szczupaka. Przykryć i zapiec w piekarniku (wystarczy około 15 minut).

Podawać na ciepło z ziemniaczkami lub dowolną kaszą.

Pstrąg zapiekany z warzywami

2-3 pstrągi dokładnie oczyścić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na oleju. Osobno podsmażyć na patelni z olejem, obrane i pokrojone w dowolny kształt marchewkę, selera, ziemniaki i cebulę. W wersji “na bogato” możemy dodać szparagówkę, paprykę, cukinię, brokuł lub kalafior i co tylko będzie nam pasowało do tej kompozycji. Pod koniec dodać łyżkę masła i starte wcześniej dwa ząbki czosnku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywa wyłożyć podsmażone pstrągi. Zalać wszystko sosem, zrobionym z około pół szklanki soku pomidorowego, 2-3 łyżek śmietany 18%, doprawionym solą, pieprzem, natką pietruszki. Piec w piekarniku około 30-40 minut.

Karp to wigilijna tradycja. A jakie ryby podać na wielkanocnym stole? (Źródło: Canva Pro)

Dorsz pieczony

Filety z dorsza posypać koperkiem, obłożyć plasterkami cytryny i czosnku, owinąć folią aluminiową. Piec w piekarniku, rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut. Podawać na gorąco z brokułem i kaszą jaglaną. Różyczki brokuła ugotować na półtwardo. Po odcedzeniu przelać zimną wodą i skropić sokiem z cytryny by nie straciły koloru. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem przesmażyć na suchej patelni by straciła gorycz w smaku. Po ugotowaniu posolić.

Jajka nadziewane pastą z makreli

Jajka ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na pół i oddzielić białka od żółtek. Makrelę wędzoną dokładnie oczyścić z ości i skóry. Czyste mięso zblendować z gotowanymi żółtkami, niewielką ilością białego sera, śmietaną, koncentratem pomidorowym, odrobiną siekanej cebuli, solą, pieprzem, papryką ostrą w proszku i natką pietruszki. Uzyskaną masą wypełnić “z górką” połówki białek. Ułożyć na półmisku, posypać siekaną cebulką czerwoną, natką lub szczypiorkiem. Można też polać sosem chrzanowym.

Karp to wigilijna tradycja. A jakie ryby podać na wielkanocnym stole? (Fot: Marcin Orpik)

Sałatka z tuńczykiem

Potrzebne będą: 2 puszki tuńczyka, jedna puszka ananasa i jedna kukurydzy. Tuńczyka dobrze odcisnąć. Ananasa również bardzo dobrze odcisnąć i pokroić w małe kawałki. Kukurydzę wysypać na sitko. Wszystkie składniki zmieszać w misce, dodając majonez, pieprz i Vegetę lub własny zestaw przypraw według gustu. To bardzo szybka, wręcz ekspresowa sałatka, którą można przyrządzić, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wystarczy mieć potrzebne puszki w szafce. Podawać z pieczywem. Dobrym dodatkiem są pomidory i ser żółty. SMACZNEGO!

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.