stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka z piekarnika

Stek z tuńczyka z piekarnika to potrawa, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Tuńczyk to duża, drapieżna ryba należąca do grupy makrelowatych. Jest rybą morską, występuje głównie w ciepłych wodach Atlantyku, Pacyfiku, Morzu Śródziemnym, ale również jego połowy zdarzają się na chłodniejszych morzach- Północnym i Barentsa. Największe okazy tuńczyka błękitnopłetwego mogą osiągać wagę nawet 700 kg i to one są właśnie najbardziej drogocenne. Pozostałe odmiany są mniejsze, ważą średnio kilkadziesiąt kilogramów.

Mięso tuńczyka cenione jest nie tylko za walory odżywcze, ale również za jego dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawiera on wiele witamin z grupy A, które są niezbędne dla prawidłowego widzenia oraz z grupy D. Niska zawartość tłuszczu oraz wysoka ilość protein sprawia, że jest to idealna ryba dla osób przebywających na różnych dietach. Jednak ze spożyciem tuńczyka nie należy przesadzać, ponieważ w jego mięsie mogą kumulować się związku rtęci, co jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Przepis na stek z tuńczyka

Ciemnoróżowe mięso tuńczyka jest bardzo proste do przyrządzenia w piekarniku. Dzwonka z tuńczyka lub steki wystarczy zamarynować w oliwie z oliwek i oprószyć solą. Dla urozmaicenia można dodać dowolne suszone zioła lub inne przyprawy. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na około 15- 20 minut żeby przeszła smakiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, możemy skorzystać z opcji z termoobiegiem. Tuńczyka pieczemy około 30 minut w naczyniu żaroodpornym lub zawiniętego w folię. Podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami lub gotowanymi na parze warzywami. Smacznego!

Stek z tuńczyka z piekarnika krok po kroku:

  1. Dzwonko z tuńczyka marynujemy w oliwie z oliwek,
  2. Dodajemy soli i ziół dla smaku,
  3. Odstawiamy na 15-20 minut,
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni,
  5. Pieczemy tuńczyka 30 minut,
  6. Podajemy z ziemniakami i warzywami.

Jak widać przygotowanie steku z tuńczyka z piekarnika nie jest zbyt trudne. Na pewno warto wypróbować tę potrawę, gdyż ma ona bardzo interesujące walory smakowe!

Zobacz też:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy