Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem

pstrąg

Pstrąg jest to nazwa kilku gatunków drapieżnych ryb, które pochodzą z rodziny łososiowatych i występują w słodkich wodach. Aby własnoręcznie go złowić należy wybrać się w miejsce, gdzie występują czyste oraz rwące strumyki i rzeki. Ponadto jeziora i stawy o przejrzystej wodzie również stanowią świetne miejsce do złowienia wyżej wspomnianej ryby. Pstrąg bogaty jest w różnorodne składniki, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz sylwetkę, dlatego warto spożywać go jak najczęściej.

Przykładem podania pstrąga, może być między innymi sałatka, na którą przepis znajduje się poniżej.

Przepis na sałatkę z pstrąga

Składniki:

  • 1 sztuka pstrąga wędzonego,
  • 3 sztuki ogórków konserwowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 6 jajek,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie sałatki z pstrąga:

Jajka gotujemy na twardo. Pstrąga oddzielamy od ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i przeciskamy przez sitko do warzyw lub kroimy nożem w kosteczkę.

W misce łączymy ze sobą kawałki pstrąga, pokrojone ogórki, przeciśnięte przez sitko jajka, kukurydzę z puszki (uprzednio odcedzając ją z zalewy) oraz posiekany drobno szczypiorek. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz majonez (wedle uznania). Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego!

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.