zapiekanka z dorsza

Przepis na zapiekankę z dorsza

Dorsz to gatunek ryb wędrownych, które najczęściej występują w północnej części Oceanu Atlantyckiego. W przypadku kontynentu europejskiego, dorsza można spotkać w Morzu Bałtyckim.

Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu wartościowych kwasów, witamin i mikroelementów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W związku z tym warto jak najczęściej spożywać dorsza, a pomysłem na to może być zapiekanka z przedmiotową rybą w roli głównej, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na zapiekankę rybną z dorsza

Składniki:

  • 1kg filetów z dorsza,
  • 1kg zimniaków,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 brokuł,
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie zapiekanki z dorsza:

Dorsza polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Wodę łączymy z połową oliwy, oregano i 3 łyżkami passaty. Drugą połowę oliwy wylewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej warstwę ziemniaków oraz 2-3 pokrojone w cienkie talarki ząbki czosnku. Następnie układamy dorsza i kolejno drugą warstwę ziemniaków, brokuła z 2-3 pokrojonymi w cienkie talarki ząbkami czosnku. Na wierzch wylewamy uprzednio połączoną wodę z oliwą, oregano i passatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy