Szczupak pieczony to potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tej ryby. Poznaj przepis na szczupaka pieczonego. Szczupak jest rybą drapieżną, występującą w wodach słodkich, a także w Morzu Bałtyckim. Można go spotkać zarówno w akwenach stojących, jak i płynących. Polując na gatunki mniejsze od siebie, ukrywa się on przed ofiarami w zaroślach, za kamieniami czy korzeniami. W związku z tym łowiąc szczupaka, najlepiej wybrać miejsce, w którym pływa dużo drobnicy oraz łatwo jest się schować większemu drapieżnikowi.
W związku z dbaniem o różnorodność gatunkową, należy pamiętać o okresie ochronnym opisywanej ryby, który trwa od początku stycznia do końca kwietnia. Wraz z początkiem maja możemy cieszyć się połowem maksymalnie dwóch osobników na dzień, osiągającymi długość powyżej 50 centymetrów.
Przepis na pieczonego szczupaka
Gdy uda nam się już upolować upragnionego szczupaka, należy go odpowiednio przyrządzić, by cieszyć się jego pełnym smakiem. Jak każda ryba, smakuje on najlepiej w towarzystwie prostych ziół, w połączeniu z czosnkiem, cytryną i masłem.
Do upieczenia szczupaka potrzebujemy:
- tuszkę ryby
- pieprz, sól
- 1/3 kostki masła
- świeże zioła – natkę pietruszki, oregano
- 3 ząbki czosnku
- cytrynę
Szczupak w folii, w piekarniku, w całości
Jak upiec szczupaka? Szczupaka możemy upiec w całości lub podzielić na mniejsze porcje. Z zewnątrz osuszoną rybę solimy i pieprzymy. Do środka tuszki wkładamy świeże zioła, grubo pokrojone ząbki czosnku oraz plastry masła. Na górę nakładamy talarki z cytryny.
Tak przygotowaną rybę szczelnie owijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 175°C około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, mięso przekładamy z folii na talerz i polewamy wytrąconym sosem (nie koniecznie całą jego ilością). Podajemy według upodobania, na sałacie, z chlebem, ziemniaczkami lub frytkami.