spaghetti z krewetkami

Makaron z krewetkami – jak przygotować spaghetti z krewetkami?

Zwykle organizując przyjęcia domowe, chcemy naszych gości zaskoczyć czymś wyjątkowym, a przede wszystkim smacznym. Chętnie też przygotowalibyśmy coś smacznego i prostego dla rodziny. Ciężko jednak po całym dniu ciężkiej pracy, stać w kuchni i mozolnie przygotowywać skomplikowane potrawy. Bez wątpienia, chcielibyśmy przygotować coś szybkiego, nie wymagającego godzin pracy. Idealnym daniem, okazuje się więc makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Jak go przygotować?

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi- co będzie nam potrzebne?

Jak już zostało wspomniane, nie jest to nadzwyczaj skomplikowane danie. Idealne, na szybkie przyrządzenie po powrocie np. z pracy. Mimo wszystko musimy zaopatrzyć się w następujące składniki, chcąc przygotować dwie porcje makaronu spaghetti z krewetkami:

  • około 10-15 sztuk mrożonych krewetek.
  • około 150-200 gram makaronu spaghetti.
  • ząbek czosnku- dla tych którzy lubią mocniejsze aromaty, można dodać dwa.
  • natka pietruszki, około pół, drobno posiekanego pęczka.
  • 1/4 szklanki dobrego, białego wina.
  • 3-4 łyżki oleju, najlepiej roślinnego lub oliwy z oliwek.
  • około 2 łyżki masła.
  • 200-250 gram pomidorków koktajlowych

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi- sposób przygotowania

Przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne, a jest ono niezwykle smaczne. Dodatkową zaletą jest fakt, że nie trzeba mieć nadzwyczajnych, kucharskich umiejętności i rozległej wiedzy na temat przeróżnych produktów. Oto, kilka prostych kroków, dzięki którym szybko i sprawnie, przygotujemy smaczny makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi:

  • Zaczynamy od rozmrożenia krewetek. Odpowiednią ilość wkładamy do zimnej wody i pozostawiamy na kilka, kilkanaście minut.
  • Kiedy krewetki się rozmrożą, możemy przystąpić do ich oczyszczenia. Obieramy je z pancerzy, pamiętając by zostawić ogonki. Następnie nacinamy pośrodku grzbietu i sprawdzamy, czy wzdłuż tułowia nie ciągnie się ciemna nitka- jeśli tak, to musimy ją wyciągnąć. Układamy je na papierowym ręczniku i osuszamy.
  • Następnie zagotowujemy wodę i delikatnie solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy go zgodnie z włoskim stylem al dente. Odcedzamy, a następnie zachowujemy około 1/4 szklanki wody z makaronu- przyda się nam później.
  • Na patelnię, wlewamy kilka łyżek oleju lub oliwy, w zależności od tego co używamy i podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, Musi się on lekko zarumienić.
  • Dodajemy masło, krewetki i odrobinę soli do smaku, po czym możemy zwiększyć ogień. Całość smażymy przez około 15 sekund z każdej strony.
  • Kolejno wlewamy wino i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe, najlepiej jeśli pokroimy je na pół. Czekamy, aż pomidorki zmiękną i puszczą sok. W razie czego możemy delikatnie rozmiękczyć je widelcem. Nie spieszmy się jednak, po około 5 minutach, powinny same zmięknąć.
  • Dodajemy makaron ugotowany al dente, a także dolewamy resztkę wody, którą uprzednio zostawiliśmy. Podkręcamy ogień i gotujemy aż do zagotowania. Możemy delikatnie przemieszać około 2-3 razy całość.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy