Ryba jest jednym z produktów, który psuje się najszybciej. Najlepiej smakuje ta świeża. Z pewnością każdy wędkarz, który był nad morzem wie, że flądra czy dorsz prosto z kutra, to najlepszej jakości mięso. Kupując w sklepie często możemy natknąć się na rybę nie pierwszej świeżości. Jakie są znaki szczególne nieświeżego osobnika?
Wygląd oczu
Oczy ryby są bardzo ważnym wskaźnikiem jej świeżości. Świeża ryba ma jasne, przejrzyste oczy, z niewielką ilością białka. Natomiast oczy ryb starej, lub tej, która długo była przechowywana, są matowe, mętne i z szarą lub kremową białką.
Zapach
Świeża ryba powinna mieć łagodny zapach. Jeśli ryba pachnie zepsutym mięsem, amoniakiem lub ma inną nieprzyjemną wonią, należy jej unikać. Nie warto próbować przechowywać takiej ryby w celu uniknięcia jej wyrzucenia, ponieważ może to spowodować zatrucie pokarmowe.
Skóra
Kolejnym wskaźnikiem, po którym można poznać świeżą rybę, jest skóra. Świeża ryba powinna mieć wilgotną, lekko śluzowatą skórę, bez oznak wyschnięcia. Kolor skóry zależy od rodzaju ryby, ale powinien być jednolity i błyszczący.
Jakość mięsa
Mięso świeżej ryby jest jędrne i elastyczne. Jeśli ryba jest już nieco starsza, mięso staje się miękkie, sflaczałe i nieprzyjemne w dotyku. Ponadto, świeża ryba powinna mieć intensywny kolor, który również zależy od jej rodzaju.
Śluz
Niektóre ryby produkują naturalny śluz, który jest dobrą oznaką świeżości. Świeża ryba powinna mieć delikatny, lekki śluz, który nie jest zbyt obfity ani nieprzyjemny w dotyku. Jeśli śluz jest zbyt obfity lub ma nieprzyjemny zapach, to znak, że ryba nie jest już świeża.
Skrzela
Skrzela świeżej ryby powinny być jasnoczerwone, mokre i lśniące, z dobrze zarysowanymi łukami. Jeśli skrzela są matowe, przyciemnione lub mają brunatne plamy, to znak, że ryba nie jest już świeża. Poza tym, warto zauważyć, czy skrzela łatwo się otwierają i zamykają. Jeśli są sztywne i trudne do zamknięcia, to może oznaczać, że ryba jest już nieco starsza lub została przechowywana w nieodpowiednich warunkach.
Podsumowanie
Wybierając ryby do naszych potraw, warto zwracać uwagę na ich świeżość, aby uniknąć nieprzyjemnych skutków zdrowotnych i uzyskać najlepszy smak. Cechy, po których można poznać, że ryba jest świeża są łatwe do rozpoznania, choć nieoczywiste. Sam zapach to nie wszystko!