Sum pieczony to pyszna potrawa rybna, warta czasu spędzonego w kuchni! Sum to jeden z największych okazów pływających w polskich słodkich wodach. Tego drapieżnika spotkać można w wielu miejscach. Jednym z nich jest Jezioro Rybnickie, gdzie dwa lata temu zanotowano rekord – złowiono okaz o długości 259 centymetrów oraz o wadze 105,5 kilogramów. Ponadto łowiska znajdują się też m.in. w rzekach Narwi i Wiśle. Jednocześnie dzięki swojej posturze może być podstawą do stworzenia wyjątkowych kompozycji na rodzinny obiad. Jedną z popularnych potraw jest pieczony sum.
Przepis na pieczonego suma:
Składniki:
- jedna tuszka suma
- dwie cytryny
- dwa ząbki czosnku
- sól
- zmielony pieprz
- garść kolendry oraz tymianku
- oliwa z oliwek
Sum pieczony – przepis
Jak przygotować pieczonego suma? Na początku tuszkę suma należy umyć – najlepiej pod zimną wodą. Następnie trzeba go osuszyć, po czym naciąć jego skórę. Czosnek należy obrać, a cytrynę dokładnie sparzyć. Następnie rybę powinno się natrzeć solą, posypać pieprzem oraz pokropić oliwą z oliwek. W miejsca, gdzie dokonało się nacięć, należy włożyć czosnek i cytrynę, a także kolendrę i tymianek. Potem można włożyć rybę do odpowiednio rozgrzanego piekarnika – najlepiej jeśli jest ona wcześniej przykrytą folią aluminiową. Ryba powinna być gotowa po 30 minutach. Warto również pamiętać o odpowiedniej postaci, w jakiej sum powinien zostać podany do stołu – najpopularniejszy jest sum krojony w tzw. dzwonka.
Zobacz też: