Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Pasztet z ryby – przepis

pasztet rybny

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na pasztet z ryby, a konkretnie chodzi o znanego i lubianego DORSZA. Jak wiemy ten przysmak jest odpowiedni na świąteczny stół, gdzie królują tego typu dania. Dorsz jest powszechnie znaną i lubianą rybą, co sprawia,że jest ogólnodostępny. Występuje w morzach północnej europy m.in Bałtyku. Do naszego pasztetu rybnego potrzebny nam będzie:

Pasztet rybny – składniki:

  • 700 g filetu z dorsza bez skóry
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 bułka, może być czerstwa
  • 1 szt cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 sztuki jajka
  • do obsypania formy bułkę tartą około 2 łyżki
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 4 łyżki posiekanego kopru i natki pietruszki
  • do smaku dodajemy tradycyjnie sól, pieprz, gałkę muszkatołową

Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Bułkę dzielimy na mniejsze części i moczymy w mleku około 15 minut.

Do misy wyłożyć pozostałe składniki: filet ryby, jajka, namoczoną bułkę i cebulę. Następnie zmiksować za pomocą blendera, można też użyć maszynki do mięsa. Po zmiksowaniu doprawiamy do smaku według uznania sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa. Dodajemy też natkę pietruszki i koperek.

Przechodzimy do przygotowania formy do pieczenia. Musimy wysmarować ją masłem, a następnie posypać bułką tartą. Wylewamy uzyskaną masę na formę do pieczenia. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C. Pieczemy około 2 godzin, do momentu, aż masa stężeje a wierzch się zarumieni.

Ostudzony pasztet rybny wyjmujemy na talerz, możemy podawać go z chrzanem.

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.