Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na pasztet z ryby, a konkretnie chodzi o znanego i lubianego DORSZA. Jak wiemy ten przysmak jest odpowiedni na świąteczny stół, gdzie królują tego typu dania. Dorsz jest powszechnie znaną i lubianą rybą, co sprawia,że jest ogólnodostępny. Występuje w morzach północnej europy m.in Bałtyku. Do naszego pasztetu rybnego potrzebny nam będzie:
Pasztet rybny – składniki:
- 700 g filetu z dorsza bez skóry
- 1/2 szklanki mleka
- 1 bułka, może być czerstwa
- 1 szt cebuli
- 2 łyżki oleju
- 3 sztuki jajka
- do obsypania formy bułkę tartą około 2 łyżki
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 4 łyżki posiekanego kopru i natki pietruszki
- do smaku dodajemy tradycyjnie sól, pieprz, gałkę muszkatołową
Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Bułkę dzielimy na mniejsze części i moczymy w mleku około 15 minut.
Do misy wyłożyć pozostałe składniki: filet ryby, jajka, namoczoną bułkę i cebulę. Następnie zmiksować za pomocą blendera, można też użyć maszynki do mięsa. Po zmiksowaniu doprawiamy do smaku według uznania sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa. Dodajemy też natkę pietruszki i koperek.
Przechodzimy do przygotowania formy do pieczenia. Musimy wysmarować ją masłem, a następnie posypać bułką tartą. Wylewamy uzyskaną masę na formę do pieczenia. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C. Pieczemy około 2 godzin, do momentu, aż masa stężeje a wierzch się zarumieni.
Ostudzony pasztet rybny wyjmujemy na talerz, możemy podawać go z chrzanem.