lin-w-smietanie

Lin w śmietanie

Lin jest rybą słodkowodną o złocistej barwie, drobnych łuskach, które pokrywa gruba warstwa śluzu. Najczęściej można go spotkać w zbiornikach z dużą warstwą mułu i bujną roślinnością, na przykład w jeziorach, stawach czy starorzeczach. Najłatwiej złowić go na spławik z łódki, można jednak próbować również łowienia z gruntu.

Lin przygotowany po mazursku, z kurkami, z porem czy z pieczarkami to dla wielu osób przysmak! Wielu jednak nie przepada za linami ze względu na charakterystyczny zapach i posmak mułu. Na szczęście można się go pozbyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy obłożyć go plastrami cebuli i włożyć do lodówki na 10 godzin. Inną metodą jest moczenie ryby w mleku z pieprzem przez 15 godzin. Mięso lina jest bardzo soczyste i jędrne, średnio tłuste. Charakteryzuje się delikatnością, dlatego nie należy traktować go zbyt dużą ilością przypraw. Świetnie nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia. Zazwyczaj podaje się go w całości z aromatycznymi sosami. Oto prosty sposób na przygotowanie pysznego lina w śmietanie.

Lin w śmietanie – przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżego lina

  • małe opakowanie śmietany 30%

  • pęczek koperku

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 cytryna

  • mąka

  • sól, pieprz

  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  • Wypatrosz i oskrob rybę. Dokładnie ją umyj i osusz.

  • Oprósz lina solą i pieprzem z każdej strony, skrop sokiem z połowy z cytryny, a następnie obtocz w mące i smaż z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty.

  • Po zdjęciu lina z patelni do środka włóż kilka plastrów cytryny, posiekany ząbek czosnku i koperek.

  • Włóż rybę do naczynia żaroodpornego i zalej go śmietaną wymieszaną z posiekaną natką pietruszki. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz lina przez 15 minut.

  • Danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z wody.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy