Lin w śmietanie z porem, koperkiem czy natką pietruszki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lin jest rybą słodkowodną o złocistej barwie, drobnych łuskach, które pokrywa gruba warstwa śluzu. Najczęściej można go spotkać w zbiornikach z dużą warstwą mułu i bujną roślinnością, na przykład w jeziorach, stawach czy starorzeczach. Najłatwiej złowić go na spławik z łódki, można jednak próbować również łowienia z gruntu. Poznajmy przepis na lina w śmietanie!
Lin w sosie śmietanowym
Lin przygotowany po mazursku, z kurkami, z porem czy z pieczarkami to dla wielu osób przysmak! Wielu jednak nie przepada za linami ze względu na charakterystyczny zapach i posmak mułu. Na szczęście można się go pozbyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy obłożyć go plastrami cebuli i włożyć do lodówki na 10 godzin. Inną metodą jest moczenie ryby w mleku z pieprzem przez 15 godzin. Mięso lina jest bardzo soczyste i jędrne, średnio tłuste. Charakteryzuje się delikatnością, dlatego nie należy traktować go zbyt dużą ilością przypraw. Świetnie nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia. Zazwyczaj podaje się go w całości z aromatycznymi sosami. Oto prosty sposób na przygotowanie pysznego lina w śmietanie.
Lin w śmietanie – przepis
Składniki:
-
1 kg świeżego lina
-
małe opakowanie śmietany 30%
-
pęczek koperku
-
pęczek natki pietruszki
-
1 cytryna
-
mąka
-
sól, pieprz
-
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania lina w śmietanie:
-
Wypatrosz i oskrob rybę. Dokładnie ją umyj i osusz.
-
Oprósz lina solą i pieprzem z każdej strony, skrop sokiem z połowy z cytryny, a następnie obtocz w mące i smaż z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty.
-
Po zdjęciu lina z patelni do środka włóż kilka plastrów cytryny, posiekany ząbek czosnku i koperek.
-
Włóż rybę do naczynia żaroodpornego i zalej go śmietaną wymieszaną z posiekaną natką pietruszki. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz lina przez 15 minut.
-
Danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z wody.
Jak widać przygotowanie lina w sosie śmietanowym nie jest trudnym zadaniem choć wymaga nieco zaangażowania i skomplementowania kilku niezbędnych składników (przede wszystkim dobrej jakości ryby!). Zachęcamy do sprawdzenia naszego przepisu na lina w śmietanie oraz sprawdzenia innych naszych przepisów rybnych.
Zobacz też: