przepisy-rybne

Karp w occie – przepis

Karp w zalewie octowej – przepis

Jak przygotować karpia w zalewie octowej? Karp jest jedną z najbardziej znanych ryb w Polsce. Łowiska karpia znajdują się na terenie całego kraju. Karp jest rybą słodkowodną i łatwą w hodowli. W Polsce karpia można złowić w jeziorze, rzece lub stawie. Przez wędkarzy uważany jest za rybę waleczną, więc do jego łowienia potrzeba solidnego sprzętu.

Karp gości na polskich stołach już od XII wieku, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Podawany jest na różne sposoby – może być smażony, grillowany gotowany na parze lub w galarecie. Poniżej prezentujemy ciekawy przepis na karpia w occie ryżowym, który można też zastąpić octem spirytusowym.

Karp w occie – składniki:

  • karp – filety lub dzwonka 1 kg
  • mąka ryżowa (lub pszenna)
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki

Zalewa do karpia w occie:

  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie karpia w occie:

Dzwonka karpia lub filety myjemy pod bieżącą wody, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie obtaczamy w mące ryżowej, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia. Po usmażenie odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w krążki, obraną marchewką kroimy w plasterki. Litrowy słoik i nakrętkę wyparzamy wrzącą wodą i suszymy. Warstwami układamy w słoiku karpia, cebulę i marchewkę.

Zalewa: do garnka wlewamy olej, wodę. ocet, cukier i sól. Po zmieszaniu zagotować i trochę przestudzić. Zalewamy karpia gorącą zalewą. Zakręcamy słoik, pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce. Karp w occie będzie gotowy do spożycia po około 2-3 dniach.

Zobacz też:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy