Karp w zalewie octowej – przepis
Jak przygotować karpia w zalewie octowej? Karp jest jedną z najbardziej znanych ryb w Polsce. Łowiska karpia znajdują się na terenie całego kraju. Karp jest rybą słodkowodną i łatwą w hodowli. W Polsce karpia można złowić w jeziorze, rzece lub stawie. Przez wędkarzy uważany jest za rybę waleczną, więc do jego łowienia potrzeba solidnego sprzętu.
Karp gości na polskich stołach już od XII wieku, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Podawany jest na różne sposoby – może być smażony, grillowany gotowany na parze lub w galarecie. Poniżej prezentujemy ciekawy przepis na karpia w occie ryżowym, który można też zastąpić octem spirytusowym.
Karp w occie – składniki:
- karp – filety lub dzwonka 1 kg
- mąka ryżowa (lub pszenna)
- bułka tarta
- jajko
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
Zalewa do karpia w occie:
- ½ szklanki octu ryżowego
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie karpia w occie:
Dzwonka karpia lub filety myjemy pod bieżącą wody, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie obtaczamy w mące ryżowej, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia. Po usmażenie odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w krążki, obraną marchewką kroimy w plasterki. Litrowy słoik i nakrętkę wyparzamy wrzącą wodą i suszymy. Warstwami układamy w słoiku karpia, cebulę i marchewkę.
Zalewa: do garnka wlewamy olej, wodę. ocet, cukier i sól. Po zmieszaniu zagotować i trochę przestudzić. Zalewamy karpia gorącą zalewą. Zakręcamy słoik, pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce. Karp w occie będzie gotowy do spożycia po około 2-3 dniach.
Zobacz też: