pstrag-zima

Dlaczego pstrągi potokowe w zimnej wodzie są mało aktywne? Jaka woda jest optymalna?

Pstrąg potokowy jest rybą należącą do rodziny łososiowatych z rodzaju Salmo. Głównym ich siedliskiem są potoki górskie z szybkim prądem o dnie kamienistym i żwirowym, o wodzie czystej i chłodnej. Pstrągi potokowe są rybami osiadłymi i trzymają się miejsc, które są ich naturalnymi kryjówkami. Jak każda ryba, tak i pstrąg potokowy, jest rybą zmiennocieplną, więc jego procesy trawienne zależą od temperatury wody. Im wyższa, tym trawienie szybsze, ale każda ryba ma swoje optimum temperaturowe.

Dla pstrąga potokowego jest to 18ºC i powyżej tej temperatury także staje się mało aktywny i słabo żeruje (większe zapotrzebowanie na tlen). Tak samo jest w zimniej wodzie, im temperatura niższa, tym metabolizm wolniejszy. Wtedy żerująca ryba potrzebuje więcej czasu na strawienie zjedzonego pokarmu, a co za tym idzie, staje się mniej aktywna, gdyż nie potrzebuje tyle pokarmu co w optymalnej temperaturze żerowania.

Artykuł dostępny na stronie 69 WŚ 02/2020.

Zachęcamy również do prenumeraty Wędkarskiego Świata – szczegóły tutaj.

Ichtiolog Łukasz Pszczeliński

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy