Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Co jeść nad wodą? Sprawdź przepis na kociołek myśliwski!

Co jeść w nad wodą? Sprawdź przepis na kociołek myśliwski!
Źródło: pexels.com

Wędkarstwo to nie tylko pasja, ale także sposób na spędzenie czasu na łonie natury i błogi odpoczynek. Wielu wędkarzy uwielbia wielogodzinne zasiadki nad wodą, aby złapać swoją upragnioną rybę życia. W takich momentach bardzo ważne jest, aby mieć ze sobą odpowiednie jedzenie, które pozwoli na zachowanie sił i energii.

Kociołek myśliwski – sposób na przepyszne jedzenie w trakcie zasiadki

Zwykłe kanapki na zasiadce wędkarskiej są po prostu nudne. Grillowanie mięsa jest z pewnością jedną z popularniejszych opcji, ale wymaga ciągłego pilnowanie. Zdecydowanie ciekawszą i równie smaczną alternatywą dla kanapek i grillowania jest przygotowanie kociołka myśliwskiego.

Kociołek myśliwski to pożywna i sycąca potrawa, która idealnie nadaje się na dłuższe zasiadki. Przygotowanie go na zasiadce jest stosunkowo łatwe i nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Do przygotowania można wykorzystać mięso wieprzowe, kiełbasę, słoninę, cebulę, paprykę, marchewkę, pomidory oraz przyprawy, takie jak majeranek, oregano, słodka papryka, sól i pieprz. Ostateczny kształt potrawy zależy jednak od Ciebie!

W czym przygotować kociołek myśliwski?

Kociołek myśliwski to tradycyjna potrawa, która jest pieczona w specjalnym żeliwnym garnku. Jest on idealny do gotowania na ognisku i pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła. Kociołek zwykle posiada metalowe uchwyty i może mieć pojemność od kilku do kilkunastu litrów, dzięki czemu możesz przygotować większą ilość jedzenia nawet dla kilku osób. Jeśli planujesz dłuższą zasiadkę ze znajomymi, zabierz ze sobą to naczynie!

Przepis kociołek – idealny na dłuższe pobyty nad wodą

Co jeść w nad wodą? Sprawdź przepis na kociołek myśliwski!
Źródło: pexels.com

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy,
  • 200 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonej oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Instrukcja:

  1. Przygotuj kociołek o pojemności 8-10 l. Dzięki temu masz możliwość swobodnego mieszania składników.
  2. Kiełbasę i słoninę pokrój na małe kawałki i umieść w naczyniu.
  3. Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
  4. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory krojone, wodę, majeranek, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Zbierz odpowiednią ilość drewna i ułóż je w kształcie stożka. W środku pozostaw miejsce na umieszczenie kociołka.
  6. Podpal drewno i poczekaj, aż się dobrze rozpali. Następnie dodawaj kolejne kawałki drewna, aby utrzymać ogień.
  7. Umieść garnek na ognisku. Ustaw go na kawałkach kamieni, aby nie stykał się bezpośrednio z płomieniami. Gotuj kociołek na ognisku przez około 1-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Podawaj ze świeżym pieczywem. Możesz je również zastąpić ziemniakami pieczonymi w żarze, co idealnie wpasuje się w klimat zasiadki.

Możesz je również zastąpić ziemniakami pieczonymi w żarze, co idealnie wpasuje się w klimat zasiadki.

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.