Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Przepis na pieczonego leszcza

Pieczony leszcz
Źródło: Wędkarski Świat

Leszcz jest rybą, z której można przygotować wiele smakowitych dań. Kotlety mielone z leszcza, leszcz z warzywami lub pieczony są jedynie kilkoma z wielu możliwości przyrządzenia tej smakowitej ryby. Przepis ten będzie dotyczył pieczonego leszcza, który wśród potraw obiadowych nie ma sobie równych!

Pieczony leszcz – przepis

Leszcz należy do rodziny karpiowatych. Ta pospolita słodkowodna ryba występuje w wodach stojących lub wolno płynących o dnie mulistym. Można ją złowić na przykład w Jeziorze Rumiańskim w województwie Warmińsko-Mazurskim albo w łowiskach takich jak Łowisko Chojne w województwie Łódzkim. Okres połowu leszcza trwa praktycznie przez cały rok, można go łowić nawet w czasie zimy z pod lodu. Najlepszym jednak czasem na jego złowienie jest druga połowa sierpnia i cały wrzesień, ryba jest w tedy szczególnie aktywna.

 Jak przygotować leszcza? Oto składniki:

  • leszcz 1,5 kg
  • cebula 2 sztuki
  • masło 10 dag
  • przyprawa do ryb 1 łyżka
  • sól według uznania
  • pieprz według uznania
  • cytryny 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek

Gdy wrócimy już z udanych połowów lub zakupów w sklepie i nadejdzie czas na wyrafinowane przyrządzenie naszej zdobyczy, będziemy musieli podążać za danymi wskazówkami:

  1. Z półtora kilogramowego leszcza usuwamy łuski, odcinamy głowę i ogon. Następnie myjemy go pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem.
  2. Przygotowujemy mieszankę soli, pieprzu oraz jednej łyżki natki pietruszki i nacieramy tym dokładnie rybę. Dla smaku skraplamy ją sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na godzinę. Rybę należy naciąć w kilku miejscach z obu jej stron.
  3. Obraną cebulę kroimy na plasterki i smażymy na łyżce masła, aż zrobi się złota. Całość należy posolić. Usmażoną cebulę kładziemy na dno naczynia, w którym będzie smażony nasz leszcz. Do wnętrza ryby wkładamy pozostałą natkę i połowę masła, które nam zostało.
  4. Układamy rybę na cebuli i posypujemy ją wiórkami resztki masła. Na koniec przykrywamy rybę folią aluminiową i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 175-180 stopni. Kilka minut przed końce pieczenia należy zdjąć folię i poczekać aż ryba się zarumieni.

Smacznego!

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.