Leszcz jest rybą, z której można przygotować wiele smakowitych dań. Kotlety mielone z leszcza, leszcz z warzywami lub pieczony są jedynie kilkoma z wielu możliwości przyrządzenia tej smakowitej ryby. Przepis ten będzie dotyczył pieczonego leszcza, który wśród potraw obiadowych nie ma sobie równych!
Pieczony leszcz – przepis
Leszcz należy do rodziny karpiowatych. Ta pospolita słodkowodna ryba występuje w wodach stojących lub wolno płynących o dnie mulistym. Można ją złowić na przykład w Jeziorze Rumiańskim w województwie Warmińsko-Mazurskim albo w łowiskach takich jak Łowisko Chojne w województwie Łódzkim. Okres połowu leszcza trwa praktycznie przez cały rok, można go łowić nawet w czasie zimy z pod lodu. Najlepszym jednak czasem na jego złowienie jest druga połowa sierpnia i cały wrzesień, ryba jest w tedy szczególnie aktywna.
Jak przygotować leszcza? Oto składniki:
- leszcz 1,5 kg
- cebula 2 sztuki
- masło 10 dag
- przyprawa do ryb 1 łyżka
- sól według uznania
- pieprz według uznania
- cytryny 1 szt
- natka pietruszki 1 pęczek
Gdy wrócimy już z udanych połowów lub zakupów w sklepie i nadejdzie czas na wyrafinowane przyrządzenie naszej zdobyczy, będziemy musieli podążać za danymi wskazówkami:
- Z półtora kilogramowego leszcza usuwamy łuski, odcinamy głowę i ogon. Następnie myjemy go pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem.
- Przygotowujemy mieszankę soli, pieprzu oraz jednej łyżki natki pietruszki i nacieramy tym dokładnie rybę. Dla smaku skraplamy ją sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na godzinę. Rybę należy naciąć w kilku miejscach z obu jej stron.
- Obraną cebulę kroimy na plasterki i smażymy na łyżce masła, aż zrobi się złota. Całość należy posolić. Usmażoną cebulę kładziemy na dno naczynia, w którym będzie smażony nasz leszcz. Do wnętrza ryby wkładamy pozostałą natkę i połowę masła, które nam zostało.
- Układamy rybę na cebuli i posypujemy ją wiórkami resztki masła. Na koniec przykrywamy rybę folią aluminiową i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 175-180 stopni. Kilka minut przed końce pieczenia należy zdjąć folię i poczekać aż ryba się zarumieni.
Smacznego!