Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ryba ze szpinakiem – przepis na dorsza

ryba ze szpinakiem

Gdy mamy ochotę na zdrowy, pożywny i rzecz jasna smaczny obiad, szczególnie gdy chcemy trochę przełamać codzienną rutynę kotleta i ziemniaków, pierwszą rzeczą, która od razu przychodzi nam na myśl, jest ryba.

Dobrze by było jednak dodać trochę zieleniny do naszego posiłku, bo jak już wychodzimy z wody na ląd to pełną parą!

Pamiętacie kreskówkowego Papaja, marynarza, który pokazując nam swoje kulinarne upodobania zachęcał dzieci przed telewizorami do zdrowego odżywiania? Szpinak jest bardzo niedocenianym warzywem, które ma nie tylko walory zdrowotne ale i potrafi zaskoczyć smakiem. Idealnie komponuje się na przykład z dorszem, a może być to również belona czy łosoś.

Dorsz, co z pewnością wie każdy szanujący się wędkarz, jest rybą słonowodną i w Polsce występuje na całej powierzchni Bałtyku. Najczęściej spotykany jest w głębinach ale da się go też złowić na płytkich wodach przybrzeżnych. Znajdziemy wiele łowisk dorsza, ale po szczególnie duże okazy warto wybrać się wiosną lub jesienią na płytkie, nadbrzeżne wody Władysławowa, najwyżej 3 mile od brzegu.

Gdy już złowimy i oporządzimy upragnioną rybę, czas zabrać się za filetowanie i przygotowywanie do zjedzenia. Tu zaczyna się część właściwa przepisu, dla ułatwienia wszystkie składniki zostały podane w ilości odpowiadającej ok, 500 g dorsza. Jeśli chcemy przygotować go więcej, należy proporcjonalnie zwiększyć ilość pozostałych składników.

Przepis na dorsza ze szpinakiem:

  1. Filety ryby przyprawić solą, czosnkiem, i pieprzem. Pozostawić w przyprawach, na czas przygotowywania szpinaku.
  2. 200 g szpinaku rozmrozić, lub, jeśli był świeży, umyć i posiekać na mniejsze kawałki. Podsmażyć na łyżce masła, z dodatkiem łyżeczki czosnku. Zalać 125 ml śmietany (co najmniej 18%, najlepiej 30%). Całość doprawić solą i pieprzem, amatorzy intensywniejszych smaków mogą dodać ostrą paprykę. Dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia.
  3. Rozgrzać patelnię z ok. 3 łyżkami oliwy lub oleju. Filety obtoczyć w mące pszennej, którą dla odrobiny pikanterii można doprawić ostrą i słodką papryką. Filety włożyć na patelnię i smażyć przez ok 3-4 min, z każdej strony.
  4. Rybę podawać pod ciepłą szpinakową pierzynką razem z ryżem lub młodymi ziemniakami. Można ją też udekorować przeciętymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Voila! Tym prostym sposobem możemy przygotować przepyszną rybę ze szpinakiem, która nie tylko zrobi furorę na niedzielnym obiedzie ale i dostarczy nam nie lada satysfakcji.

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.